Најмоќните години на човекот: ОВА е сосема нова фаза во човечкиот живот

happy woman silhouete in sunset 1160 43 696x398

За оние кои денес имаат 45, 50, 55 години – староста ќе започне само на 75, односно добри 25 години (четврт век!) подоцна отколку за генерацијата на нашите родители! ОВА го означува почетокот на една сосема нова фаза која едноставно не постоела порано во човечкиот живот. Ова е потенцијално најдобриот и најквалитетниот период во животот на човекот затоа што комбинира здравје, сила и животно искуство! Конечно доаѓа прекрасна фаза од животот кога имате многу повеќе искуство и време, а имате уште многу виталност, ентузијазам и сила – а староста, според современите стандарди, е уште четврт век!

dzovi kompani baner horizontalen

Главниот резултат на зголемувањето на животниот век се смета дека е тоа што постарите луѓе сега живеат подолго. Но, тоа не е така.

Главната, огромна последица од скокот на животниот век на целото човештво, кој стратешки се менува пред нашите очи, не е тоа што староста трае подолго, туку тоа што започнува многу подоцна.

За оние кои денес имаат 40, 50, 55 години староста ќе започне само на 75-80 години. Односно, за добри 25 години – четврт век! – подоцна отколку за генерацијата на нашите родители.

Во последно време, имаше само 3 главни периоди во животот на човекот: младост, зрелост, старост. Сега „зрелоста“ се јавува на 50-годишна возраст и го означува почетокот на сосема нова фаза која едноставно не постоела порано во животот на човекот.

Железара Џајми Комерц

Што знаеме за неа?

1. Трае скоро 30 години – од 50 до околу 75.

2. Спротивно на досегашните замисли, физичките и интелектуалните способности на човекот во овој период, со правилен пристап, не опаѓаат и остануваат, секако не полоши, а во некои случаи и подобри отколку во младоста.

3. Ова е потенцијално најдобриот, најквалитетниот период во животот на човекот, бидејќи ги комбинира здравјето, силата и животното искуство. „Да знаеше младоста, да може староста“, тоа веќе не важи за нас. Според сите статистики од последните години, најсреќниот период во животот, неговиот врв, сега е на возраст од околу 65 години.

4. Оние кои денес имаат 55-65 години се првите во историјата на човештвото кои го доживеале овој период. Пред тоа едноставно не постоеше, бидејќи луѓето старееа многу порано.

5. Во следните неколку децении, луѓето на возраст од 50 до 75 години ќе станат најголема возрасна група на планетата.

Која е разликата помеѓу животот по 50 и целиот претходен живот?

Да, факт е дека никој никогаш не не научи како да живееме после 50!

baner portland horizontalen

Во детството сме подготвени за детството, во детството – за младоста, во младоста – за младоста, а во младоста поминуваме десетици часови подготвувајќи се за претстојните испити на зрелоста. А ние само ја преминуваме границата од 50 години, немаме поим како, што и зошто да живееме.

Тука нема ништо изненадувачки. Од каде доаѓа ова сознание, ако за генерацијата на нашите родители официјално започна староста на 50-годишна возраст, а животот воопшто не требаше да продолжи, туку почна да умира малку по малку.

Ретко сфаќаме дека животната програма што строго ја следиме за време и низ животот всушност е поставена во нас од претходните генерации. Претходните генерации ги создадоа книгите, филмовите и образовниот систем кои ја обликуваат нашата свест во детството и младоста.

Но, претходните генерации немаа идеи за животот по 50-тата година, од едноставна причина што по 50-та во основа немаше живот. Затоа, тој не е во програмата на животот што ја наследивме од нив.

Според сите видови статистики, за оние кои денес имаат 50-55 години староста нема да започне пред 80-тата година. Тоа е многу, многу убаво, се разбира. Само ни дадоа и ни подарија 25 години (!) дополнителен активен и смислен живот.

Проблемот е како да го искористиме овој подарок што не сме го научиле. И како резултат на тоа, преминувајќи ја границата на 50 години и неуки се согласивме на прераната старост, ризикуваме да изгубиме добри 25-30 години кои, без претерување, би можеле да бидат најдобри во нашиот живот.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

После 50 години доаѓа прекрасен момент во животот кога имате време, здравје, сила, слобода од општествени обврски, искуство, а староста, според современите стандарди, е уште четврт век!

Не губете го ова време. Ќе ви биде многу жал!

Ако имате повеќе од 50 години, тогаш апсолутно се е можно за вас денес: нови хоби, нови радости и впечатоци, нова кариера, нова љубов, нови патувања. Згора на тоа, квалитетот на овие животни впечатоци далеку го надминува сè што беше достапно во зелена, несовесна младост или оптоварено со обврските на зрелоста. Ура! Живеј и живеј!