Најчестите заблуди кои луѓето ги имаат на патот кон самоспознавање

sacrament gallery web 696x348

Неуспехот да постигнеме една од нашите цели може да биде голем благослов за нас. Самото прифаќање на тој факт е знак дека сме направиле многу за себе.

Се чини дека терминот „работи на себе“ никогаш не предизвикал толку многу заблуди, контроверзии и погрешни толкувања за тоа што всушност значи. Посебно со појавата на различните насоки на „новата доба“ се доведени во прашање основните постулати за самата цел, причините, а потоа и фундаменталните прашања тесно поврзани со поимот „работа на себе“.

Поради оваа причина, мојата намера во оваа статија е да ги покажам најчестите заблуди што луѓето ги имаат на нивниот пат кон самоспознавање. Мојата цел овде не е да зборувам за предностите или недостатоците на одредено само-развој или духовна насока, туку да разрешам некои општоприфатени заблуди предизвикани од површните и често искривени ставови на авторите на различни книги, особено оние за самопомош. .

Најчестите причини за чести погрешни толкувања во сè што се подразбира под работа на себе:

  • авторите на многу книги немаат директно искуство да работат на себе, тие го репродуцираат она што го научиле (т.е. прочитале) или, користејќи го методот „copy / paste“, спроведуваат поединечни сегменти од туѓото дело, а сето тоа е земено. надвор од контекст;
  • парите, односно брзата заработувачка, се речиси исклучителен интерес на различни автори, наставници и други во овој бизнис;
  • желбата на повеќето практичари „тоа нешто“ да донесе резултати веднаш и сега, па често земаат кратенка, без никаква длабочина, бидејќи „ако не е брзо и веднаш“ – не функционира;

media 24 uslugi

  • вклучувањето на самите автори на тоа поле „брзо и веднаш“, т.е. подлегнување на желбите на мнозинството.

Бројни духовни традиции и школи ширум светот ги развиле своите методи на работа во текот на вековите, па дури и милениумите, што најчесто подразбирало доживотно учење на поединецот за да се постигне одредено духовно знаење. Затоа, целите беа исклучиво од духовна природа и подразбираа остварување на одреден степен на самореализација на поединецот.

Западната култура, особено почнувајќи од шеесеттите години на минатиот век, се трудеше некако да ги преслика, а ако треба и да ги прилагоди основните постулати на тие источни традиции. Оваа пофална цел резултираше со развој на различни насоки на „новата доба“ кои се обидоа што е можно подобро да ги приспособат сите овие бројни учења и знаења на западниот ум и дух, кој е нетрпелив, брз, кој нема премногу време и што сака резултати – по можност веднаш.

Заедно со позитивната намера за прифаќање на илјадагодишните источни знаења и традиции и неопходноста да се приспособи се на западната култура, овде, за жал, се појави многу што нема врска со духовноста и духовната самосвест, т.е. самиот себе. Како резултат на тоа, постојат многу заблуди за тоа што е, а што не работи на вас. Бидејќи е тешко, па дури и невозможно да се наведат сите општо познати заблуди, овде се наведени само некои од нив.

Еве неколку од најчестите заблуди дека луѓето кои се одлучуваат за сопствен саморазвој, поради сето горенаведено, ги имаат:

Треба само да размислувам позитивно и се ќе биде во ред

Се чини дека ова стана една од најчестите мантри на милиони луѓе.

Најпознатиот поборник на овој постулат е Луиз Хеј, која во осумдесетите создаде вистински бум со својата книга „Како да ги излечите умот и телото“. Иако дала голем придонес во разбирањето на поврзаноста меѓу потсвесните ментални обрасци и бројните болести кои се резултат на овие деструктивни обрасци, таа занемарила еден исклучително важен факт: Имено, иако различни позитивни изјави и репрограмирање на потсвеста преку нив изгледаат прилично добро и на површината понекогаш функционира, последиците од потиснувањето на несаканата содржина од потсвеста може да бидат катастрофални и да доведат до тешки физички, емоционални, ментални, па дури и духовни нарушувања.

Свеста, прифаќањето, интеграцијата, а потоа и трансформацијата е она што доведува до позитивни духовни промени, што е целта да се работи на себе. Да ја негираш својата сенка, како што ја нарекува Ц. Затоа, секој од нас треба да биде доволно свесен и присутен овде и сега за да забележи моменти кога воопшто не се чувствува позитивно.

Треба да се набљудува неутрално, да се прифати – што и да е тоа „негативно“ (на пр. гнев , вознемиреност, тага, омраза или било што друго) и тогаш е можно да се трансформира или едноставно да се остави да помине низ себе. Да се ​​биде позитивен по секоја цена нема смисла.

baner portland horizontalen

Животот во оваа наша димензија е живот на двојност и поларитет. „Позитивно“ и „негативно“ се само различни поларитети на една иста енергија. Сè околу нас, како нас самите, се раѓа и умира, тоа е активно, а понекогаш и пасивно, светло и темно, радосно или тажно, конструктивно или деструктивно итн. Животот понекогаш е многу убав, полн со радост, но носи и болка и страдање . Ако да се биде позитивен беше вакцина против болка и страдање, сигурно нема да има човек кој не би сакал да се вакцинира со таа вакцина.

Познавам многу луѓе кои се позитивни и во ред, но им се случуваат секакви лоши работи. Животот е неправеден? Можеби. Сепак, знаењето како функционираат работите може да ни помогне полесно да се движиме низ животот – што и да е.

Ќе бидам подобар ако работам на себе, ќе ги постигнам своите цели

Што значи подобро? Дали ова за вас значи остварување на некои земни цели: подобра работа, убава емотивна врска или добар брак, повеќе пари, здравје и слично? Звучи добро. На прв поглед, нема ништо лошо во постигнувањето на такви цели, нели?

Проблемот е што првичната намера е всушност погрешна. Разбирливо е што повеќе или помалку повеќето луѓе така почнуваат да работат на себе и нема ништо лошо во тоа. Но, по таа првична намера, со стекнување на некои основни знаења, доаѓаме до фактот дека трајното фокусирање на надворешните цели е сосема погрешно, и често не доведува до резултати.

Иако постојат различни техники за материјализација на целите во нашата 3Д реалност и се чини дека и тие понекогаш даваат резултати, вистинската вистина е дека постојаното фокусирање само на постигнување одредени сопствени цели при работењето на себе е многу погрешно.

Секој од нас може да постигне онолку колку што дозволуваат нашите потсвесни програми – ништо повеќе. Затоа најпрво треба енергетски да ги прочистиме, на сите нивоа, тие програми да се свртиме навнатре. Кога бараме нешто надвор од себе, обично бараме погрешна работа.

Човек кој достигнал одредено духовно знаење не се откажува од материјалните достигнувања, колку што може да ужива во нив. Тој знае дека тие дефинитивно не се важни. На крајот на краиштата, сите ние ќе умреме еден ден и никој од нас нема да ги однесе нашите куќи, станови, јахти, пари или нешто слично на другиот свет.

Познатиот руски народен исцелител Лазарев, анализирајќи го новиот ејџ филм „Тајната“ заснован на истоимената книга пред неколку години, техниките на свесно користење на енергијата за постигнување на одредени материјални цели ги нарече „ѓаволизам“, бидејќи тука енергијата (ѓаволот) се обидува да ја стави пред љубовта (душата). На долг рок, ова создава лоша, оптоварена карма и сите последици што таа ги носи.

Ако не ги постигнам моите цели, техниката (методот) не функционира

Оваа заблуда е спротивна од претходно споменатата, но можеби е поопасна од неа. Нејзините последици за поединец може да бидат многу тешки. Разочарувањето во животот, светот околу вас, Бог и другите луѓе како резултат на неостварување на зацртаната цел (и покрај посветената работа на себе) може да резултира со уништување, самоуништување и самосаботажа.

Духовната димензија е безвременска и вечна и секое временско мерење на резултатите што некој ги постигнува на својот духовен пат е нешто што нема никаква смисла. Дали ќе постигнеме нешто сега, за 20 години, во друг живот или дури и никогаш, сето тоа воопшто не е важно на духовен план. Затоа, секој тајминг на цел во оваа наша реалност е доста штетен и носи непотребен стрес.

Рокот што си го поставивме за да постигнеме нешто може да биде само ориентација – ништо повеќе. Исто така, бидејќи постојат и други димензии на реалноста покрај нашата материјална димензија, вистинското прашање е: „Дали на нашата душа на ниво на Акаши всушност и е дозволено да постигне одредена цел, на пример, да постигне убав брак или емотивна врска? “

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Набљудувајќи ја пошироката слика на реалноста и светот околу нас, можеме да разбереме и прифатиме дека неостварувањето на една од нашите цели во работењето на себе (на пр. да видиме – иако сме слепи, да станеме од инвалидска количка – иако сме инвалиди, постигнување среќа со личност x, станува богат итн.) не е доказ дека нашата работа со помош на некој метод не функционира.

Неуспехот да постигнеме една од нашите цели може да биде голем благослов за нас. Самото прифаќање на тој факт е знак дека сме направиле многу за себе.

Мислам дека знам

Според мене, ова е најчестата и многу опасна заблуда.

Познато е дека сите вистински великани на нашиот свет, нурнувајќи сè подлабоко во некоја работа, сфаќаат колку навистина не знаат за тоа. Познатиот грчки филозоф Сократ пред неколку века рекол: „Сега знам дека ништо не знам“.

Тој кажа голема безвременска вистина. Имено, луѓето кои читаат бројни книги за самоспознавање имаат тенденција да мислат дека знаат нешто. Точно е дека имаат некакви информации за нешто. Информацијата не е знаење. Вистинското знаење е она што поединецот успева целосно да го имплементира во себе за да живее преку него.

Големиот Алберт Ајнштајн секогаш тврдеше дека секое знаење што не е искуствено воопшто не е знаење. Исто така, луѓето кои тврдат дека знаат, но во својот живот доживуваат бројни проблеми, се несреќни, страдаат, не можат да го прифатат својот живот и светот околу нив, ги обвинуваат другите за нивните несреќи – сите тие навистина не знаат. Животот постојано им го потврдува тоа.

Луѓето кои признаваат и прифаќаат дека нешто не знаат поминуваат низ животот многу подобро. Тие тогаш се подготвени да се отворат за знаење, да учат – можеби од оние чии животи покажуваат дека имаат знаење, или конечно научиле.

Лично запознавам луѓе кои знаат и луѓе кои мислат дека знаат. За луѓето кои мислат дека знаат, сопственото его создава превез што едноставно ги спречува да ја видат вистината. Избирам да се опкружувам и да работам со луѓе кои или знаат – сакам да учам од нив, или тие не знаат, но се свесни за тоа и се подготвени да го променат тоа – тие се подготвени да научат нешто од мене.

алтернативни информации