Деновите на безвизно патување низ поголемиот дел од Европа се на пат да се променат. Почнувајќи од почетокот на следната година, Европската унија ќе го имплементира Европскиот систем за информации и овластување за патување со кој ќе бара од сите посетители од безвизните земји да добијат одобрение за патување пред нивното заминување.

Процес на аплицирање

Европскиот систем за информации и овластување за патување не е ваша традиционална виза. Тоа е јасен процес на онлајн апликација со одобрение доставено преку е-пошта. Патниците ќе треба да пополнат онлајн формулар со основни биографски информации, планови за патување и историја на патување, заедно со безбедносни прашања. Додека повеќето апликанти ќе добијат одобрение во рок од еден час, некои може да доживеат чекање до 96 часа за понатамошни проверки. Цената на апликацијата е приближно 8 долари, што се применува за патници од сите возрасти. Откако ќе биде одобрено, одобрението за патување ќе важи за повеќекратни влезови во текот на три години или додека не истече важноста на пасошот на патникот.

Турист гледа во Ајфеловата кула од покривот, Париз, Франција
Фото кредит: Westend61

Многу Американци беа загрижени за дополнителниот патен документ, но како што се појавуваат повеќе детали за Европскиот систем за информации и овластување за патување, патниците го сметаат процесот поедноставен од очекуваното.

„Сè уште ни е лесно да патуваме во Европа“, рече Алекса Мур, чест патник во Европа и за бизнис и за одмор. „Тоа е само уште еден чекор за кој треба да размислиме пред нашето патување“.

Европскиот систем за информации и овластување за патување ќе биде потребен за патување во сите земји-членки, вклучително и полноправни членки на Шенген, како Шпанија, Франција и Италија, земјите од Европската асоцијација за слободна трговија, како Исланд, Норвешка и Швајцарија, идните членки на Шенген, како Бугарија и Кипар, и европските микродржави, како Андора и Монако.

Тоа ќе ја подобри граничната безбедност и дигиталниот преглед

Примарната цел на Европскиот систем за информации и овластување за патувања е да ја зајакне безбедноста на границите, дигитално да ги прикажува и следи патниците кои влегуваат и излегуваат од земјите. Целта на програмата и процесот на аплицирање се слични на програмата Електронски систем за овластување за патување за посетители во САД, што ги прави патниците да го разберат новото барање.

Додека Европа се подготвува за воведување, од суштинско значење е да се запамети дека должината на времето што американските туристи можат да го поминат во Европа останува непроменето. На имателите на пасоши во Соединетите Држави им е дозволено да останат до 90 дена во период од 180 дена без виза. За престој подолг од 90 дена, потребна е посебна виза.

Иако точниот датум на лансирање на новото овластување за патување е неизвесен, малку е веројатно дека Европскиот систем за информации и овластувања за патување ќе обесхрабри некој да патува во Европа.

„Згрозена сум поради тоа, но се чини дека е доволно лесно“, вели блогерката за патувања Ники Пост, признавајќи ја правичноста на взаемните барања за влез меѓу нациите.