НОВО

На оној кој го совладал умот, умот му е најдобар пријател, но на оној кој го нема, умот ќе остане најголем непријател

bittersweet by mario sa´nchez nevado

За време на нашето животно патување постојано не следи некаков „внатрешен глас“. Да. Ако не сме на високо духовно ниво на развој, тој глас е умот, кој во суштина е складиште на спомени и искуства што секогаш на секој од нас му нуди избор на одредени опции.

Ние ги сметаме за наше „сопствено“ размислување, но тие всушност целосно зависат од тоа какви информации, впечатоци и искуства се складирани во него.

Секој човек дејствува според импулсите што произлегуваат од умот. „Додека размислувате за сетилните предмети, човекот развива приврзаност кон нив. Од таквата приврзаност се развива страста, а од страста произлегува гнев. Од гневот доаѓа целосна илузија, а од илузијата доаѓа губење на меморијата. Кога се губи меморијата, се губи интелигенцијата…“ (Бхагавад-гита 2.62-63)

media 24 uslugi

Иако повеќето луѓе се идентификуваат со умот, Багавад-гита го дефинира како суптилен инструмент со кој располагаме – инструмент кој треба строго да се контролира, за на крајот да стане наш добротвор. „На оној кој го совладал умот, умот му е најдобар пријател, но на оној кој го нема, умот ќе остане најголем непријател“. (Бхагавад-гита 6.6)

Функциите на умот се размислување, чувство и волја, и на тој начин сè започнува во нашите глави – од мисли до зборови и постапки до навики и карактер, кои на крајот ја дизајнираат нашата судбина. Она што го размислуваме, она за што размислуваме и во што ја полагаме нашата доверба стануваат наши верувања кои практично одредуваат кон што се стремиме во животот.

baner portland horizontalen

Сите ситуации што ги доживуваме се толкуваат во умот. Умот е како обоени очила. Ако се жолти, цел свет ќе биде жолт. Ако развиеме приврзаност во нашиот ум за одредена работа, личност или идеологија, ќе го видиме целиот свет низ таа призма.

Во зависност од нашата состојба на умот, можеме да доживееме пропорционална количина на среќа или несреќа. Неконтролираниот ум ќе нè иритира, измами и заведува, принудувајќи нè да се лизнеме кон пониската природа на страста, гневот и алчноста. Ваквиот начин на размислување наоѓа проблем во секоја прилика, незадоволство од сегашноста и постојан копнеж за подобра иднина.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Од друга страна, контролираниот ум делува како наш пријател на духовниот пат, помагајќи ни да донесуваме прогресивни и здрави одлуки кои носат благосостојба на сите нивоа. Таквиот начин на размислување е способен да препознае можност во секој проблем и секогаш е задоволен. Личноста со контролиран ум никогаш не се радува премногу на материјалната добивка или жали поради материјалната загуба. Ако изгуби нешто што му е многу драго, не жали. Ако не го добие она што го сака, не се кае. Тоа е трансцендентално и покрај сите поволни и неповолни околности.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

„Желбите доаѓаат додека реките се влеваат во океанот, кој секогаш се полни со вода, но останува мирен. Само оној кој не е вознемирен од непрестајниот тек на желбите може да постигне мир, а не оној кој се обидува да ги задоволи таквите желби“. (Бхагавад-гита, 2,70)