На работа не повеќе од 4 часа на ден – Работете за да живеете, а не живејте за да работите!

kolumna 09 12 23 960x540

Ако на работното место потрошивме 4 наместо досегашните 8 часа на ден, ништо страшно немаше да се случи. Економијата нема да пропадне, стоките нема да исчезнат, пазарот нема да се затвори. Но, како поединци кои се и работници – би биле позадоволни и посреќни. Ви пренесуваме интересен текст на Горан Мајетиќ.

Идејата не е нова, таа беше нагласена веќе во античките Веди. Сепак, тоа не се однесува првенствено до владите или работодавачите. Веќе на луѓе кои се доволно храбри сами да го креираат квалитетот на својот живот.

Една моја драга пријателка неодамна не научи да го замени својот учител со полно работно време на училиште со работен ден на половина работно време. Наскоро ќе има двојно повеќе време на час и со тоа ќе добие можност поголемиот дел од денот да го посвети на себе, семејството, пријателите… но и на исполнувањето на својот животен сон.

Работата е секако пожелна, но човечката среќа во голема мера зависи од можноста за избор на работа и плодовите на таа работа. Да се ​​занимаваш со работа што ја сакаш е желба на сите ментално здрави луѓе. Но, никој што сака да живее од својата работа не го привлекува ниско платената, а камоли неплатена работа. Ако мислиш само на пари, тоа е апсолутна вистина. Сепак, иако се малцинство, секогаш има луѓе кои работат работа (или работи) што ја сакаат, дури и ако не се (соодветно) платени за тоа. А работата што ја сакаат, луѓето се способни да работат онолку часови колку што им треба, и цел живот, под услов да ја работат како слободни луѓе, а не како робови на работодавците и владетелите. Инаку и 4 часа работа, а особено 8 и повеќе се вишок.

Одлуката на мојот пријател ме направи искрено среќен. Денес, малку луѓе во нашето општество се подготвени за таков чекор напред. За тоа индиректно сведочи, на пример, Фејсбук групата „Да го намалиме работното време од 8 на 4 часа дневно“, која моментално нема премногу „фанови“. Пораката на нејзиниот основач, Ведран Бабиќ, за просечниот „работник“ едноставно звучи дрско: „Верувам дека човек не може да го задржи вниманието на работа повеќе од 4 часа и дека ова е оптимално време кога човек треба да работи во ред. да се обезбеди неговата егзистенција. Мислам дека и на овој начин би се укинала невработеноста иако би се намалиле платите. Сметам дека е многу важно да се воведат промени на глобално ниво и не само во оваа работа, бидејќи не смееме да бидеме машини чиј живот ќе се сведе на гола егзистенција и „правење пари“. Треба да ги вратиме духот и хармонијата во животите на луѓето“.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Како да работите малку и да живеете добро?

Можете да прочитате повеќе книги за предностите на пократкото работно време, најмногу од странски автори. Еден од нив е „Четиричасовната работна недела“, во издание на 30-годишниот Американец Тимоти Ферис. Во рецензијата за книгата на Добрата новинска агенција Медиа позитива, се нагласува дека книгата на Тим Ферис е за стекнување храброст радикално да го промените вашиот животен стил. Таа го поттикнува читателот сериозно да размисли за едно важно прашање кое често се избегнува: Што навистина сакам од мојот живот. Мајкл И. Читателите на оваа книга чекаат свет на неисцрпни можности да го претворат во реалност сонот за подобар живот“. .

Некои од книгите кои допираат до пократкото работно време ги споменува д-р Дарко Полшек во неговата книга „Светската империја и нејзините непријатели“ објавена во 2007 година. Насловот на есејот „Добар ден, мрзеливост!“, со поднаслов „Како да се работи малку и да се живее добро“, писателката именувана по книгата на Корин Маер „Добар ден, мрзеливост. Уметноста и важноста на минимизирање на работата на работното место“ (* 1).

Доброволни робови

baner portland horizontalen

Цитирам неколку извадоци од гореспоменатиот есеј на д-р Дарко Полшек: „Корин Маер, виш економист во Француската компанија за електрична енергија (ЕДФ), со докторат по психоанализа, напиша остра сатира (т.н. ефлет: полу- есеј – полупамфлет) од бројни книги за самопомош од деловни менаџери, гуруа и психолози кои ја величат корпоративната култура и ветуваат подобрување на сопствената кариера. Бидејќи, освен сатира за книгите за самопомош, книгата „Добар ден за мрзеливост“ е и остра критика на денешната сè посилна корпоративна култура, која од вработените бара сè поинтензивна и бесмислена идентификација со компанијата. … Насловите на деловите од нејзината книга зборуваат сами за себе: „Идиоти седат до тебе“, „Бизнис култура, по ѓаволите!“, „Зошто не можеш да изгубиш ако се откажеш“ или „Корпоративна култура – глупави луѓе“.

д-р. Полшек наведува дека информациите на Маерова не се далеку од вистината. Според податоците на ОЕЦД, француските работници работеле 24% помалку часови во 2004 година отколку во 1970 година, за разлика од Американците кои денес работат 20% повеќе. Тој исто така спомнува дека неодамна во Британија беа објавени две книги со иста порака („работете помалку, планирајте повеќе“), но со поголема загриженост за зголемувањето на работното време. Станува збор за книгите „Доброволни робови: Како културата на прекумерна работа владее со нашите животи“ од Медлин Бантинг и „Како да се биде мрзлив“ од Том Ходкинсон.

Во книгата на Ходкинсон, на пример, се споменува мислата на филозофот Ц.С. Луис (1898 – 1963): „Во античко време луѓето биле продавани во ропство за да можат да јадат“, а тоа е случај и во современото општество. Филозофот Бертранд Расел (1872 – 1970) отворено се залагаше за четиричасовен работен ден. д-р. Затоа Полшек прашува: „Зошто доброволно се потчинуваме на ропска работа, долги работни часови и високи нивоа на стрес? Зошто стануваме доброволни робови? Книгата на Ходкинсон, како и неговото сатирично списание Idler, нудат бројни решенија за покорисно трошење на времето.

Книгата „Доброволни робови“ нуди дополнителни одговори, за кои д-р Полшек известува: „До 1970-тите, бројот на работни часови постојано се намалуваше. Многу индустријалци беа загрижени дека со вишокот на слободно време работниците сè повеќе ќе се вклучат во политиката. Ако ги вработиме и ги исцрпиме, по таа филозофија ќе имаат помалку слободно време за синдикални состаноци. Но, Хенри Форд победи. Дајте им повеќе слободно време, се расправаше тој, и тие ќе имаат повеќе време да потрошат, на пример на неговите автомобили. И зголеменото трошење ќе биде добро за бизнисот. Но, во 80-тите, бројот на работни часови повторно почна да се зголемува“.

media 24 uslugi

Желба за стоки за широка потрошувачка

Денес, тој продолжува да расте, иако, како што забележува д-р Полшек, напорните физички работни услови или детскиот труд во голема мера се елиминирани. Но, додава тој, ние сè уште сме робови и ги наведува заклучоците на Бантинг: „Работата целосно не окупираше, ја преокупира нашата свест, а физичкиот напор е заменет со нов психолошки напор. Платите се ниски, работните часови се долги, а нивото на стрес се зголемува“. За разлика од поранешниот капитализам, се истакнува во книгата, денешните доброволни робови потекнуваат од различни класи, раководни и работни, односно од класата на оние кои можеле помалку да работат и оние кои не можат да добијат друга работа. Затоа, токму овие класи се најподложни на новите системи на отуѓување.

Спомнувајќи нови начини на принуда и отуѓување, Бантинг истакнува: „Големите компании користат нови концепти како „брендирање“ или „групна работа“ за да создадат илузија кај работниците дека компанијата им обезбедува некаква смисла во животот; што значи дека некогаш им било обезбедено од црквата или заедницата“.

Друг фактор, на кој особено предупредува „… и кој нè принудува секој ден да стануваме од кревет и да одиме на работа е нашата страст за стока за широка потрошувачка. Оваа страст го заменува стариот мотив на глад. „Милиони производи се натпреваруваат за нашите пари, а нивните производители користат уште погенијални трикови за да не убедат да им ги дадеме нашите пари. Бантинг тврди дека со тоа се затвора уште еден круг на отуѓување, бидејќи слободното време се претвора во полигон за производство. Денешните влади поттикнуваат таква работна етика, „за владата, работата е универзален лек за сите социјални болести“, а со системот на субвенции за големата индустрија помагаат платите да останат ниски.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Вака владите и работодавците ги замајуваат и осиромашуваат граѓаните, кои не гледаат дека, според Бантинг, решението лежи „… во добриот живот со помалку имот. Помалку пари значи помалку работа. Помалку работа значи повеќе слобода да го правиме она што сакаме да го правиме“. И дава примери за просперитетот на семејствата кои доброволно се откажале од „богатството“ за да живеат подобар живот.

Ова е задача и на синдикатите, нагласува д-р Полшек, повикувајќи се на зборовите на Бантинг, бидејќи „…синдикатите во својата борба за повисоки плати заборавија на благосостојбата, на неможноста да го контролираат сопственото време и нашето сопствен дух. И владите можат да го направат својот дел. Пократка работна недела е добар почеток. Но, прво мора да научиме да ја отфрлиме работохоличната етика, „да ја прифатиме слободата и да ја редефинираме смислата на успехот во животот“.

Подготви: Горан Мајетиќ
udruga-kameleon.hr