НЕВРОТРАНСМИТЕРИ -Серотонин, допамин и норадреналин

neuronal network with electrical activity of neuron cells 3d ren
Серотонин, допамин и норадреналин
Серотонинот е познат и како „мозочен пејсмејкер“. Тој е одговорен за искуството на задоволство, уживање и психолошка релаксација. Луѓето кои имаат недостаток на серотонин се нерасположени, депресивни, напнати, често се загрижени, страдаат од несоница или имаат одредени болни сензации – главоболка, надуеност, болки во грбот.
Серотонинот ни помага да се опуштиме, да се смириме и да се чувствуваме задоволни.
Допаминот е невротрансмитер кој е одговорен за среќа од типот на возбуда.
Допаминот поттикнува ентузијазам, волја, мотивација за активности, а кога ќе постигнеме резултат, допаминот нè наградува со искуство на возбуда, самозадоволство и дополнителна самодоверба.
Добар пример за опишување на улогата на допамин е студент кој учи за испит или кога чекаме коментари на социјалните мрежи откако ќе објавиме објава.
Општи симптоми кои може да укажуваат на ниско ниво на допамин се: замор, недостаток на мотивација, потешкотии со меморијата, когнитивно оштетување, магла во мозокот , нерасположение, недостаток на циркулација. Норадреналинот нè движи на акција, ни дава енергија, го подобрува фокусот и концентрацијата и не одржува буден..
Во услови на зголемен психолошки стрес, забрзан начин на живот, за време на процесот на стареење, поради болест, употреба на одредени намирници и лекови, нивото на невротрансмитери се намалува, но SAMe (S adenosyl L methionine), природна состојка која е присутна во секој недостасува живо суштество, организам чија улога е да помогне во создавањето на серотонин, норадреналин и допамин.
Поради намалувањето на нивото на овие важни невротрансмитери се случуваат промени во расположението, се јавуваат анксиозност, депресија и други психолошки проблеми и потешкотии во функционирањето – замор, исцрпеност, недостаток на енергија, нерасположение, нервоза и психолошка напнатост.
Ако не можете сами да си помогнете со своето знаење ,свесност и искуство ,постојат додатоци за храна кој ке ви помогнат во тоа.
Додавањето SAMe природно го поттикнува создавањето на невротрансмитери кои потоа ја враќаат рамнотежата и помагаат во обновувањето на енергијата, волјата, расположението и нормалното психолошко функционирање.
Tensilen е додаток во исхраната кој содржи SAMe (S adenosyl L метионин) и комплекс од витамини Б, супстанции кои природно придонесуваат за добро расположение и функционирање.
J.A