НОВО

Непријатни емоции – Важни сигнали на душата

horror 588938 960 720loganart 696x333 1 696x398

„Нашите емоции ни кажуваат што сака нашата душа да знаеме. Лажниот оптимизам нè спречува да го видиме она што не сакаме да го видиме, но не може да не спречи да се сопнеме над она што не го гледаме“. ~ Гери Зукав

baner portland horizontalen

 

Опкружени сме со лажен оптимизам, исто како песимизмот на оние кои веруваат дека се само реални и дека сите други се едноставно неинформирани или немудри. Всушност, и двете се само на различни столбови од истата игла на компасот.

И двајцата се под влијание на надворешни настани многу повеќе отколку што изгледаат и сакаат да признаат. Како што вели Зукав, лажниот оптимизам не спречува да видиме.

Тоа нè спречува да се соочиме со себе и со нашата Сенка и без да ја осветлиме Сенката, нема вистински духовен развој.

Само кога ќе ја согледаме Сенката, ќе ја осветлиме и потоа ќе ја интегрираме во себе, можеме да станеме целосни личности. Затоа, лажниот оптимизам не треба да биде ниту цел ниту средство кога одиме по духовниот пат.

Тоа може само да ни го одвлече вниманието, бидејќи нè заслепува за сè што не ни се допаѓа, вклучувајќи ги и непријатните емоции кои често сакаме да ги избегнеме, верувајќи дека само оние луѓе кои се секогаш добро расположени и секогаш насмеани се навистина духовни.

 

dzovi kompani baner horizontalen 1

 

Непријатните емоции се многу важни патокази на нашето животно патување, тие се водичи кои ни покажуваат дека некој дел од нас е вознемирен од некој настан, што е многу важно, бидејќи тоа значи дека на тој дел му треба исцелување.

Ако постојано со насмевка ги закопуваме сите непријатни емоции, и верувањата дека треба позитивно да размислуваме, ќе го блокираме сопствениот развој, бидејќи овие делови ќе останат неизлечени долго време.

Прифаќањето на непријатните емоции и соочувањето со нив и нашите слепи точки не значи дека ќе се претвориме во негативна личност, која сè гледа како проблем, а не како можност и за која светот е непријателско место.

 

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

 

Ова е другата крајност, и како и секогаш, вистинското решение лежи во постигнување рамнотежа.

Предуслов за постигнување на внатрешна рамнотежа е да ја прифатиме одговорноста за нашиот живот и се што ни се случува, секако и за нашите непријатни емоции.

Кога ќе ги препознаеме, што понекогаш нема да се случи, можеме да ги дочекаме, да ги прифатиме и да се обидеме да откриеме на кој неизлечен или недоволно излечен дел од нас укажуваат.

Се разбира, нема секогаш да ја препознаеме причината за овие емоции, но доволно е само да ја прифатиме одговорноста за нивното потекло.

Затоа е клучно да не обвинуваме никого (ниту себе, ниту другите луѓе, ниту околностите) за нивното појавување. Само да бидеме свесни дека постои дел од нас кој е неизлечен и на кој не упатува некоја емоција (или емоции).

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

Ова често е доволно за да се намали напнатоста која обично е предизвикана од непријатни емоции.

Прифаќањето на емоциите, какви и да се тие во тој момент, е исцелување, бидејќи страдањето е всушност предизвикано од погрешното верување дека оваа емоција е „лоша“ или „неприфатлива“ за нас или за личноста што сакаме да бидеме.

Нема неприфатливи или лоши емоции, тие се само наши верни водичи кон самоспознавање и исполнет живот.

 

Автор: Сузана Вемиќ, centarprozor.wordpress.com