Не го влечете каменот

man experiencing depression concept

Ако не можете да се ослободите од ваквите врски, мора да побегнете. Трчајте колку што можат да ве однесат нозете, бидејќи таквата двојна врска – измама и манипулација – може да ве доведе до шизофрена состојба.

Песната треба да се пее. Заврши ја конверзацијата. Надминување на тагата. Тага за жалење. И така со се.

Животот е полн со процеси и врски. Има многу врски со некого или нешто. Во секој момент сме поврзани со другите, со нештата, со самите себе. Лесно ни е да се збогуваме, ако каменот не притисне. И тешко ни е да се збогуваме, ако тој камен постои.

А што е камен? Каменот е отсуството на логичен заклучок. Или погрешен крај за нас. Или нешто што не тера да се вратиме на таа тема или настан во нашите умови, бескрајно разгледувајќи различни варијанти. Зошто се случува ова?

Поради несериозност, ненавлегување во луѓе и врски, поради рамнодушност или од чиста глупост, пишува uspesnazena.com . Ако се најдете во врска која е притисната од камен, животот почнува да застанува бидејќи енергијата се врти на местото – токму таму каде што е каменот. Сакате примери? Тука се.

Маж и жена.

Маж и жена. Ја видел како води пријатен разговор со друг маж. Тој не се осмели да се приближи, но потоа долго размислуваше за тоа и на крајот ја праша жената: Кој беше тоа? Одговорот беше чуден: Ви се чинеше. Тоа многу го вознемири и загрижи, а таа сепак инсистираше дека тоа е глупост. Не можеше да спие, ниту да јаде. Чувствуваше нешто, но не можеше да го каже со зборови. Зошто се појави тој камен што го притисна толку силно?

Нејасност, недоверба, непочитување на чувствата – тоа продолжи да го држи цврсто во таа врска. Колку и да се трудеше, сè зависеше само од неговата сопруга. Само таа можеше да го отстрани тој камен. И таа не сакаше.

Дете.

Мајка и дете. Детето постојано се жали дека нешто боли. Мајка му вели дека ќе помине, но не. Детето почнува да вреска. Мајка му едноставно му ја затвора устата.

Детето е исполнето со емоции и токму поради емоционалниот глад, недостатокот на внимание, е толку приврзано за својата мајка. Каменот ќе исчезне ако мајката внимава на потребите на детето и понуди излез. Дотогаш, каменот постои.

Наставник и ученик.

Наставникот секогаш му дава ниска оценка на ученикот. Кога ученикот се обидува да дознае зошто, наставникот не одговара или само вели: Седни! Поради ова ученикот размислува само за тој предмет и наставникот. Го притиска како камен и го влече како Сизиф.

Во сите овие ситуации, манипулацијата е присутна . Тој е посилен отколку што се очекува да биде. Другиот е секогаш врзан. Ова потиснување често доведува до фрустрација од една страна, а потоа до агресивност од друга страна. Додека едниот ја контролира ситуацијата, другиот се обидува да ја надмине контролата и сака хуманост.

Ова се примери за најсилни врски – односи засновани на недоразбирање, манипулација, поттикнување на агресија, контрола, отсуство на повратна информација.

Ако сте во слична ситуација и не можете да се ослободите од таква врска, мора да побегнете. Трчајте колку што можат да ве однесат нозете, бидејќи таквата двојна врска – измама и манипулација – може да ве доведе до шизофрена состојба.

Затоа е важно да се разговара за сите вознемирувачки прашања. И двајцата мора да бидат заинтересирани за тоа. Двајцата! Тоа е пат за двајца. Ако само едниот се обидува, а другиот се преправа или уште полошо, дури и не се преправа, треба да се прекине. Направете го тоа на време! Не го влечете каменот.

uspesnazena.com