„Не земајте ништо лично! – Голема мудрост објаснета како никогаш досега!

22047857 1455998264497276 6663392260518443359 o

Откако ќе видите дека ништо што тие велат или прават не е поради вас, не е важно кој шири гласини за вас, кој ве обвинува за нешто, кој ве отфрла или не се согласува со вашата гледна точка. Ниту едно озборување не влијае на вас. Не се ни мачи да ја браниш својата гледна точка. Едноставно ги оставате кучињата да лаат, а тие сигурно ќе лаат и лаат и лаат. Па што? Што и да кажат луѓето не влијае на вас бидејќи сте отпорни на нивните перцепции и емоционален отров.

Замислете дека сте во огромен трговски центар каде што има стотици кина. Гледаш наоколу да видиш што се игра и забележуваш филм со твоето име. Неверојатно!

Влегуваш во кино и нема никој внатре освен една личност. Многу тивко, обидувајќи се да не ја вознемируваш, седиш до таа личност која не те ни забележува, таа целото внимание го насочи кон филмот. Гледате во платното и какво изненадување! Го препознаваш секој лик во тој филм – мајка ти, татко ти, браќата и сестрите, саканата личност, децата, пријателите… Потоа го гледаш и главниот лик во филмот – себе си!

Ти си ѕвезда на филмот и се работи за тебе. А таа личност до тебе си и ти, гледајќи се како глумиш во филм. Се разбира, главниот лик е токму таков каков што вие верувате дека е, а истото е и со сите споредни ликови бидејќи ја знаете таа приказна за себе. По некое време, се чувствувате малку презаситено од сето она на кое штотуку сте сведок и одлучувате да одите во друга кино.

А во ова кино филмот го гледа само една личност, а ни таа не забележува кога седите до неа. Почнувате да го гледате филмот и ги препознавате сите ликови, но овој пат вашата улога е споредна. Ова е приказна за животот на мајка ти и таа е таа што го гледа филмот со сето свое внимание. Тогаш сфаќаш дека мајката не е истата личност што беше во твојот филм. Принципот на кој таа се прикажува е сосема поинаков.

Се работи за начинот на кој мајка ти сака сите да ја гледаат. Знаеш дека тоа не е вистина. Таа едноставно глуми. Но, тогаш сфаќаш дека таа вака се доживува себеси и тоа е некако шок за тебе. Тогаш забележуваш дека ликот што го има твоето лице не е истата личност што беше во твојот филм. Си велиш: „А, тоа не сум јас“, но сега можеш да видиш како те гледа мајка ти, што мисли за тебе, а тоа е далеку од тоа што мислиш за себе.

Потоа ја гледате сликата на вашиот татко и како мајка ви го гледа, што е многу различно од она што го гледате. Тоа е целосно извртено, како и нејзината перцепција за сите други ликови. Го гледаш начинот на кој мајка ти ја гледа саканата личност и дури и се лутиш малку на неа. “Како се осмелува!” Стануваш и ја напушташ салата.

Одите во следното кино и таму се прикажува приказната за вашите најблиски. Сега можете да видите дека начинот на кој вашите најблиски ве доживуваат и тој лик е сосема поинаков од оној што беше во вашиот филм или оној што беше во филмот на вашата мајка. Го разбирате начинот на кој вашата сакана ги гледа вашите деца, вашето семејство, вашите пријатели. Можете да гледате како саканата личност сака да се прикаже себеси, што е различно од тоа како вие ја гледате.

Потоа одлучувате да одите на прикажување на филмовите на вашите пријатели, вашите браќа и сестри и откривате како сите ги „искривуваат“ ликовите во своите филмови.

Откако ќе ги погледнете сите тие филмови, одлучувате да се вратите во првото кино и повторно да го видите вашиот сопствен филм. Се гледаш себеси како глумиш, но веќе не веруваш во ништо, веќе не си сигурен во сопствената приказна затоа што си сфатил дека, сепак, тоа е само приказна. Сега знаете дека да се преправате цел живот беше навистина бесмислено затоа што никој не ве гледа како што сакате.

Можете јасно да видите дека целата драма што се случува во вашиот филм не е навистина забележана од никој околу вас. Очигледно, вниманието на сите е насочено кон сопствените филмови. Луѓето не ни забележуваат кога седите до нив во нивното кино! Актерите целото внимание го насочија кон нивната приказна, а тоа е единствената реалност во која живеат. Нивното внимание е толку зафатено со нивната лична креација што не го ни забележуваат сопственото присуство – присуството на оној што го гледа нивниот филм.

Во тој момент се се менува кај тебе. Ништо повеќе не е исто, бидејќи сега разбирате што навистина се случува.

Луѓето живеат во свој свет, во свој филм, во своја приказна. Тие ја положија целата своја вера во таа приказна и тоа е вистина за нив, но тоа е релативна вистина затоа што не е вистина за вас . Сега можете да видите дека сите нивни мислења за вас се за лик кој живее во нивниот филм, а не за вашиот. Оној што го оценуваат наместо вас е ликот што го создаваат. Што и да мислат луѓето за вас, всушност е само за сликата што ја имаат, а таа слика не сте вие. Во овој момент, јасно е дека луѓето што најмногу ги сакате навистина не ве познаваат , а ни вие не ги познавате .

Единственото нешто што го знаете за нив е што верувате за нив. Вие сте запознаени само со сликата што сте ја создале и таа нема никаква врска со вистински луѓе. Мислите дека многу добро ги познавате вашите родители, вашиот сопружник, вашите деца и вашите пријатели. Вистината е дека немате поим што се случува во нивниот свет – што мислат, што чувствуваат, за што сонуваат.

Тогаш доаѓаш до заклучок дека не се ни познаваш себеси, затоа што толку долго се преправаш дека си станал мајстор да се преправаш дека си нешто што не си. Со свеста за ова, гледате колку е бесмислено да се каже: „Мојата сакана не ме разбира“.

Никој не те разбира. Секако дека не те разбираат. Дури и вие самите не се разбирате. Вашата личност постојано се менува, од еден момент во друг, според улогата што ја играте, во однос на другите ликови во вашата приказна, според начинот на кој сонувате во тоа време.

Дома имаш одредена своја личност. На работа, вашата личност е сосема поинаква. На еден начин се однесуваш со другарките, а на друг начин со пријателките. Но, цел живот сте однапред замислени дека другите луѓе ве познаваат многу добро и кога не го прават тоа што го очекувате, вие го сфаќате тоа лично, реагирате со бес и користите зборови за да создадете многу конфликти и драма за ништо.

Сега е лесно да се разбере зошто има толку многу конфликт меѓу луѓето. Светот е населен со милијарди сонувачи кои НЕ СЕ СВЕСНИ дека луѓето живеат во свој свет, сонуваат свој сон. Од гледна точка на главниот лик, која е единствената гледна точка, сè се врти околу него. Кога споредните ликови кажуваат нешто што не одговара на неговата гледна точка, тој се лути и се обидува да ја одбрани својата позиција.

Тој сака споредните ликови да бидат онакви какви што тој сака, а ако не се, се чувствува навреден. Сè доживува лично. Со свесност за ова, можете да дојдете до решение, а тоа е многу едноставно и логично: ништо не сфаќајте лично.

Откако ќе видите дека ништо што тие велат или прават не е поради вас, не е важно кој шири гласини за вас, кој ве обвинува за нешто, кој ве отфрла или не се согласува со вашата гледна точка. Ниту едно озборување не влијае на вас. Не се ни мачи да ја браниш својата гледна точка. Едноставно ги оставате кучињата да лаат, а тие сигурно ќе лаат и лаат и лаат. Па што? Што и да кажат луѓето не влијае на вас бидејќи сте отпорни на нивните перцепции и емоционален отров. Отпорни сте на предатори, на оние кои користат озборувања за да повредат други луѓе, на оние кои сакаат да ги користат другите за да се повредат себеси.

Не земајте ништо лично – тоа е порака која е одлична алатка за интеракција со членовите на вашиот вид, меѓу луѓето. И тоа е мапа која ве води директно до личната слобода бидејќи повеќе не треба да управувате со вашиот живот според мислењата на другите луѓе.

Тоа навистина ве ослободува!

Можете да правите што сакате, знаејќи дека што и да правите нема никаква врска со никого – освен со вас.

Вие сте единствената личност која треба да се грижи за сопствената приказна. Свеста за ова менува сè.

ЗАПАМЕТЕТЕ, СВЕСНОСТА ЗА ВИСТИНАТА Е ПРВИОТ ЧЕКОР ДО САМОСОКУВАЊЕ, И ТОА ГО ПРАВИТЕ ВО СЕГА. Се потсетивте на она што е вистина.

Сега кога ја сфативте оваа вистина и сте свесни, како можете повеќе да земете нешто лично? Откако ќе разберете дека сите човечки суштества живеат во свој свет, во свој филм, во свој сон, овој договор е вистински здрав разум: Не сфаќајте ништо лично.

Дон Мигел Руиз