Не можете да дадете повеќе отколку што имате

depositphotos 153428518 xl

Секогаш кога даваме повеќе отколку што можеме или сакаме, порано или подоцна ќе сакаме благодарност. Кога ќе го споделиме она што го имаме – не од изобилство и со радост и љубов, туку затоа што мораме, секогаш ќе сакаме сметките да бидат платени.

Бабата на една убава жена во врска со готвењето ја користела латинската фраза „QUANTUM SATIS“ – „колку што е потребно“. Ова е брилијантен начин да се опише односот со светот. Сè треба да биде точно. Доволно сол и бибер, лесна нота на горчина, умерено слатка, малку кисела и хармонична боја.

Колку и да го сакате витаминот Ц и свежината на цитрусот, невозможно е да џвакате лимон за појадок, ручек и вечера. Колку и да ја сакате чоколадата, таа не може да ја замени салатата. И не може да се живее само од кафе во сиот негов сјај. Сè треба да биде точно.

Во односите со луѓето, исто така мора да ја видите оваа граница, над која е доволно. Ако постојано му замерувате на некоја личност или тие секогаш имаат кисело лице, колку и да се трудите, колку и да сте слатки и топли, повторно нема да функционирате хармонично, вашата сладост нема да трае долго. Ниту топлината е.

Не можете да дадете повеќе отколку што имате. Ако имате само три јаболка, а вашите најблиски ви бараат круши и праски, дефинитивно можете да се обидете да направите чудо и да ги претворите јаболките во праски. Но, тие велат дека ова бил уникатен експеримент, содржината е заштитена со авторски права, копирањето е забрането.

Но, дури и да направите чудо, дури и да ја дадете целата своја крв и да ја претворите водата во вино, но да не добиете ништо за возврат, тогаш нема да дадете повеќе крв, повеќе топлина и нежност отколку што имате.

И го знаеш најтажното, штом не ти останува ништо, штом немаш што да симнеш, автоматски губиш вредност. Никому не му требаат суви бунари, никому не му требаат луѓе кои се исцедиле, кои ги дале своите најдобри години и сета своја заштеда

И има уште еден улов. Секогаш кога даваме повеќе отколку што можеме или сакаме, порано или подоцна ќе сакаме благодарност. Кога го споделуваме она што го имаме – не од изобилство и со радост и љубов, туку затоа што ‘мораме’, секогаш ќе сакаме сметките да бидат платени.

Повторно, замислете дека имате само три јаболка. И само вие одлучувате како да ги споделите. Но, мора да запомните дека мора да чувате барем едно јаболко за себе. Затоа што во спротивно, нема да ја поминете растојанието што го нарекуваме живот.

Сè треба да биде точно. И треба да можете да кажете „доволно е“.