НОВО

Ние сме огледало еден на друг – преку различни врски ги гледаме нашите слабости и нашите силни страни

ogledalo.jpg12

КАТЕГОРИЈА: ПСИХОЛОГИЈА

Да се ​​погледне себеси пред сè, да го погледне сопствениот живот и постапките во него, да си признаеш дека не сме толку совршени како што се убедуваме дека сме, а потоа да дозволиме другите да бидат несовршени како што моментално знаат и се способни да – ова е патот до постигнување совршенство. Пат кој не учи како да почнеме да се сакаме себеси, бидејќи без тоа воопшто не сме способни да се сакаме. Зашто, кој суди, ќе биде суден по своја мерка, а кој љуби, ќе биде сакан по силата на сопствената волја. Нема друго освен ова!

Основното учење што го бараме низ животот е она што нè учи на Љубов, а тоа учење е исклучително сложено и доаѓа преку лекции што не ги очекуваме. Кога сакаме да научиме за Љубовта, животот ќе ни испрати луѓе чиј квалитет ќе го препознае нашето срце, но тоа ќе биде само импулс што ќе ни овозможи да се вклучиме во одреден тип на врска.

Подоцна, кога импулсот ќе помине, се среќаваме со нашите личности и меѓусебно препознаваме многу што ги осудуваме, што всушност е учење што не го препознаваме.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Најглупавата работа што ја правиме тогаш е да го префрлиме целиот товар во таа врска на другата страна и на тој начин да ја пропуштиме можноста да научиме да сакаме. Затоа што навистина, многу е глупаво и неодговорно да се заклучи дека ние самите немаме никаков придонес во ситуацијата во која се наоѓаме во рамките на одредена врска, без разлика за која врска се работи; пријателски, партнер, семеен, деловен…

Учењето се случува преку способноста да се види поголемата слика, преку внатрешната интроспекција во која си поставуваме прашања како;

  • Зошто ова постојано ми се случува?
  • Со каква акција создавам вакви животни приказни?
  • Од која форма ги создавам овие ситуации?
  • Зошто секогаш мислам дека сум помалку виновен?
  • Зошто секогаш мислам дека сум во право?
  • Зошто треба да бидам во право?
  • Дали сум навистина мерката за исправност спрема некого?
  • Која е мојата намера, дали е целосно чиста и искрена?

oglasi jovi kompani

Улогата на жртва и улогата на спасител имаат иста деструктивност за нашето битие, бидејќи и двете крајности припаѓаат на истото одвојување од нивната суштина. И жртвата и спасителот се манипулативни на ист начин, без воопшто да се свесни за тоа. Разликата е во тоа што оние кои имаат потреба да бидат спасители и спроведувачи на правдата, со своите постапки прават многу поголема штета, а тоа е затоа што се поактивни во своите постапки.

Жртвата е обично пасивна, додека собирачот на правдата е проактивен, тој донесува заклучоци врз основа на верувањето дека знае што и треба на другата страна – честопати всушност на овој начин се обидува да ги скрие од себе сопствените проблеми со кои не се осмелува да се соочи. .

Проактивноста може сликовито да биде претставена како ситуација кога едниот партнер сака да ја изненади својата друга половина со нешто што е сигурен дека на другата страна навистина и е потребно, иако другата страна никогаш конкретно не побарала да се направи такво нешто. А кога неговата „помош“ не е прифатена, тогаш на површина излегува вистинската намера од која дејствува таа личност.

baner portland horizontalen

Претежно сме микс од едното и другото, со тоа што, како и во се друго, и во оваа ‘болест’ немаме рамнотежа, па затоа секогаш се наведнуваме на едната страна. Сепак, иако сето ова изгледа како проблем на површината, всушност ги претставува единствените околности во кои можеме да бидеме огледало еден на друг, да ги видиме нашите слабости и нашите силни страни преку различни односи.

Затоа сме тука, во оваа димензија и време каде што не можеме да научиме поинаку. И бидејќи не се осмелуваме да се соочиме на овој искуствен начин, создадовме многу верувања, многу игри во кои си ја оправдуваме нашата незрелост пред себе.

Јас лично, дејствувајќи преку моите слабости, повредив многу луѓе, но она за што сум свесен е длабочината на животната мудрост која ги носи сите таму каде што треба да бидат. За јас што те повредив и ти што бевте повредени да се израдуваме во моментот кога заедно создадовме, за во него да научат нешто за себе.

Се разбира, некои неправди ни се неприфатливи, а тоа се оние кои носат поголемо зло од обичната човечка постапка. Во овие екстремни ситуации што им се случуваат на луѓето во форма на животни трагедии, постои влијание на невидливи сили. Постојат многу теории за ова, а мојата е дека преку нашето колективно дејствување даваме можност повисоките ентитети да ни го прават она што ние како човештво го правиме на нашите помали јас.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Земете го на пример нашиот однос со животните; свињата не може да ни наштети, но ние не ја гледаме како живо суштество. Ја одвојуваме од нејзината мајка, ја ставаме во заробеништво, ја храниме и ја оставаме да се навикне на нас како некој што се грижи за неа, а потоа ладнокрвно ја убиваме.

Го знаете законот кој вели – „Како горе така долу, како внатре така надвор“! Гледате, како што сме одгледувале живи суштества за сопствена храна, само затоа што сме посилни и понапредни, така не одгледувале оние кои се посилни и понапредни од нас. Немој да ми кажеш дека сеуште веруваш во бајката дека сме сами на ова огромно пространство на постоење.

Животот е живот и во секое живо суштество тој живот, кој не подлежи на нашиот систем за оценување, има право на свое постоење. Проблемот е што се ставаме над животот и поради тоа внесуваме страдање во нашето постоење.

Да се ​​погледне себеси пред сè, да го погледне сопствениот живот и постапките во него, да си признаеш дека не сме толку совршени како што се убедуваме дека сме, а потоа да дозволиме другите да бидат несовршени како што моментално знаат и се способни да – ова е патот до постигнување совршенство.

Железара Џајми Комерц
Железара Џајми Комерц

Пат кој не учи како да почнеме да се сакаме себеси, бидејќи без тоа воопшто не сме способни да се сакаме. Зашто, кој суди, ќе биде суден по своја мерка, а кој љуби, ќе биде сакан по силата на сопствената волја. Нема друго освен ова!

„Пушти ме, дозволете ми да бидам,

Овој свет не би бил ист

Без мене…

И ни без тебе

И затоа, дозволете и вие

Нека бидеш ти…

Да биде огледало

Еден на друг…” 

Анѓелко Катиниќ/ drvoživota.com