„Ништо на светот не е трајно, ние сме глупави кога бараме нешто да трае, но сигурно сме поглупави да не се радуваме кога ќе трае“ – Сомерсет Мом


„Ништо на светот не е трајно, ние сме глупави кога бараме нешто да трае, но сигурно сме поглупави да не се радуваме кога ќе трае“ – Сомерсет Мом

5 начини да ги дизајнираме нашите животи за непостојаност

Се сеќавам како кога интервјуирав кандидат за работа, тој ми спомна: „Барам постојана позиција“. Реалноста е, не постои такво нешто како постојана позиција, има само редовни. Зошто сме толку опседнати со постојаноста кога ништо на светот не е трајно? Не работните места, не врските, не пријателствата, ниту нашата националност, ниту нашиот статус, ниту самиот живот.

Сакаме работите да останат токму такви какви што се. Затоа што постојаноста се чувствува како сигурност. Богатите се обидуваат да ја победат непостојаноста со ставање на нивните имиња на згради и организации со надеж дека нивното наследство ќе живее. За некои тоа е вежба за брендирање; за други, тоа е чиста его-подобрување. Во сите случаи, постојаноста е илузија.

Значи, да го испитаме концептот на непостојаност во различни контексти. Будизмот ја гледа непостојаноста (Anicca или Anitya) како една од нивните суштински доктрини што поставуваат „ Сè се менува и ништо не трае вечно“. Сè, од нашите емоции до нашите мисли и чувства, од клетките во нашите тела до растенијата околу нас, постојано се менува и се распаѓа. Дури и нашите погледи се менуваат и се развиваат како што растеме.

Концептот на постојаност е отелотворен и во архитектурата и ништо не го олицетворува ова повеќе од храмот Исе, едно од архитектонските чуда на светот. Сместено на околу 270 милји западно од Токио, светилиштето датира од најмалку 685 н.е. Можете да го сметате за стар 20 или 1335 години, бидејќи е систематски реконструиран во детален ритуал на секои 20 години од седмиот век.

На многу начини, светилиштето Исе за модерните архитекти стана антитеза на западниот начин на градење. Нобору Кавазое во својата книга ISE: Prototype of Japanese Architecture пишува дека Јапонците не биле заинтересирани да ги зачуваат старите згради како такви. „Тоа беше стилот, а не вистинските структури што го отелотворуваат, што тие се обидоа да го зачуваат за потомството. Сè што има физичка, конкретна форма, веруваа тие, е осудено на распаѓање; само стилот беше неуништлив. Огнот може да уништи дрвена зграда за неколку минути: филозофијата на непостојаноста на сите нешта беше утеха за народот кој градеше само од дрво“.

Непостојаноста  е единствената гаранција во животот! Стареење, губење близок, отказ, развод, средба со несреќа или претрпување неочекувана финансиска загуба – што било од овие може да се случи кога најмалку го очекувате, можеби среде семеен одмор или за време на редовен ден на работа. Мораме да научиме да се тркаламе со ударите наместо да продолжиме да се тркаламе под нив. 

Прашањето е: како можеме да се справиме со непостојаноста во нашиот секојдневен живот?

Прифатете ја непостојаноста како нормална

СОВИД-19 ни ја донесе непостојаноста на нашите планови и непостојаноста во нашите животи. Настаните се одложени, патувањата откажани, економичното тенкирање, работните места изгубени, а ние сме само на почетокот на она што може да биде долг период на неизвесност. Планирањето за постојаност ќе создаде повеќе вознемиреност. Бидете подготвени за промени и работете кон прифаќање на секоја промена што ќе ви се случи. Трпението ви помага јасно да размислувате и да ја надминете предизвикувачката ситуација.

Споделување и пуштање

Луѓето често сакаат да побегнат од вознемиреност, гнев и тага. Важно е да се прилагодиме на промените во животот на здрав начин така што ќе си дозволиме да се чувствуваме, да се вклучиме во групи за поддршка, да разговараме со луѓе или да бараме  терапија . Истото важи и за позитивно искуство: споделувањето им помага на сите.  

Најдете можност во непостојаноста

Секоја ситуација без разлика дали е болна или радосна носи скриена можност да се претворите во нешто прекрасно за себе и за другите. Ако можеме да ги претвориме нашите подеми и долу во цел, служејќи им на другите, можеме да најдеме смисла во нашите животи. Како што рекол Руми, „Живеј го животот како сè да е наместено во твоја корист“.

Бидете благодарни, секој ден

Еден од моите соседи е 80-годишниот Јири, чија мудрост ја надминува неговата возраст. Повремено барам негова помош за домашните обврски. Тој е еден од најзабавните вљубени и активни мажи што сум ги сретнал. Го прашав како успеа да остане релаксиран среде моменталната неизвесна ситуација. Неговиот одговор: „Станувам секое утро и велам благодарам“. Тоа ме натера да сфатам колку е длабоко да се започне денот со чувство на благодарност, наместо да се прави тоа само кога ќе се случат добри работи.

Третирајте го животот како конечен

Лекарите често директно се соочуваат со непостојаноста на животот. Среде исцелувањето тие мора да се справат и со смртта. Како што вели Рам Дас, „Смртта не е грешка, не е неуспех, таа е соблекување тесен чевел“. Смртта нè тера да сфатиме дека исто како што животот е конечен, страдањето е исто така привремено.

Виетнамскиот монах Thich Nhat Hanh нè потсетува: „Непостојаноста не мора да води до страдање. Она што нè тера да страдаме е тоа што сакаме работите да бидат трајни кога не се“.

Помошта е тука за да им помогне на поединци, тимови и компании кои се движат во овие тешки времиња. Научи повеќе.


VR Ferose за forbes.com  (Google Translate)