Објавени победниците на наградата за човекови права на ОН за 2023 година


Претседателот на Генералното собрание Чаба Куроси во четвртокот ги објави добитниците на престижната награда на Обединетите нации во областа на човековите права за 2023 година. 

Основана од Генералното собрание во 1966 година, наградата беше доделена за прв пат во 1968 година на денешниот  Ден на човековите права , 10 декември, и се доделува на секои пет години за достигнувања во областа на човековите права.

Претходните приматели се Џими Картер, Нелсон Мандела, д-р Денис Муквеге, Елеонор Рузвелт, Малала Јусафзаи и Меѓународниот комитет на Црвениот крст (МКЦК).

URL на твит

Овогодинешните победници беа Центарот за човекови права „Вијасна“, со седиште во Белорусија, Џулиен Лусенге од Демократска Република Конго, Центарот за студии за човекови права Аман од Јордан, Хулио Перејра од Уругвај и Глобалната коалиција на граѓански организации, домородни народи. , социјални движења и локални заедници.

Церемонија на доделување

Добитниците на наградата беа избрани од Специјален комитет од повеќе од 400 номинации добиени од земјите-членки, системот на ОН и граѓанското општество. 

Со Комитетот претседава претседателот на Генералното собрание, а неговите членови се претседателот на Економско-социјалниот совет, претседателот на Советот за човекови права , претседателот на Комисијата за статусот на жените и претседавачот со советодавниот совет. Комитет на Советот за човекови права .

Канцеларијата на Високиот комесаријат за човекови права на ОН ( ОХХР ) му даде поддршка на специјалниот комитет.

„Посветеноста на победниците зборува за универзалната природа на човековите права во критично време“, рече г-дин Kőrösi.

Церемонијата на доделување на наградата за 2023 година ќе се одржи во седиштето на ОН во Њујорк во декември 2023 година, како дел од активностите за одбележување на Денот на човековите права.

Браните на човековите права 

Членовите на Специјалниот комитет го пренесоа своето воодушевување од сите чинители на граѓанското општество кои со својата работа придонесуваат за  унапредување, заштита и унапредување на човековите права.

Тие, исто така, ја признаа важната улога на бранителите и активистите на човековите права, пофалувајќи ги за нивната храброст и посветеност, истовремено остро осудувајќи ги сите обиди да се „замолчат и заплашат“.

Тие изразија солидарност со оние кои се притворени како одмазда за нивната работа во одбраната на човековите права и спроведувањето на сите одредби од Универзалната декларација за  човекови права , по повод одбележувањето на 75- тиот роденден оваа година.


Фото на ОН/Мануел Елијас
Џулиен Лузенге, една од добитниците на наградата за човекови права на ОН за 2023 година, која зборуваше на дијалогот на високо ниво на Генералното собрание на тема „Градење одржлив мир за сите“ претходно оваа година.