Ова ќе биде година во која ни недостасува духовен авторитет!

world 3043067 1920

Во нашата убава татковина, каква и да е, арогантни ветувања ќе се менуваат со груби навреди во текот на целата година. Не мислам на политичарите чиј вообичаен репертоар е да се обидат да останат на позиции на моќ и контрола, туку на оние кои се наши духовни и морални примери. Ќе се овозможат некои добри можности, па да бидеме отворени, да ги отвориме очите и ушите и да гледаме и слушаме што ќе биде понудено за да направиме промени кои ќе ја обележат иднината.

Како што се приближува крајот на календарската година, размислуваме за следната, нова година. Како ќе биде и што не чека, дали следниот ќе биде подобар од овој? Добро е да се размислува позитивно, за се што може и треба да биде подобро. Кој мисли позитивно веќе е подготвен за успех, теренот како да е подготвен да се случи најдоброто. Тогаш прифаќаш се што е добро, очекуваш добро и во таа ментална и емотивна средина човекот зрачи и го привлекува кон себе доброто што следува.

Во вакво расположение можам да кажам дека новата година ме радува од неколку причини: Јупитер ќе се одвои од влијанието на Сатурн, Раху и Кету се сами во своите знаци поголемиот дел од годината, а Сатурн е сам и во својот знак каде добро му оди. Сето ова дава надеж дека конечно ќе почнат некои работи, оние кои се блокирани некое време. Дали тоа е само мое позитивно размислување или фактичка ситуација, времето ќе покаже. Ќе се развијат совршени нови сценарија кои секогаш не изненадуваат, бескрајно инвентивни и никако случајни.

И јас одамна сфатив дека треба да си признаеме дека не сме баш нешто посебно, посебно и извонредно, секако сме единствени, но и полни со шарени маани, трауми, комплекси и дијагнози. Да, треба да ја признаеме состојбата на работите, вистината, за да можеме да направиме чекор понатаму, за резултатите да бидат реални. Некаде измеѓу е вистинскиот пат, во средината помеѓу занесната позитивност и мерливите резултати на кои не можеме да ги затвориме очите. Крајот на годината носи балансирање, а свеста дека се може подобро ги поставува условите за иден успех.

Пред да ги објаснам споменатите Јупитери, Раху, Кету и Сатурн и другите ѕвездени точки на нашето небо, ќе се осврнам на еден од моментите што го означува почетокот на новата година. Тоа е моментот на полна месечина во лунарниот месец наречен Мригашира. Сонцето тогаш е во знакот на Јупитер (Стрелец), а Јупитер е Гуру кој ни дава насока, кој ни кажува што е добро, а што лошо, тој ја дава интелигенцијата со која ние дискриминираме, а потоа одлучуваме. Месецот Мригашира (или Маргашира) се споменува во Бхагавад-гита каде Кришна вели „од сите месеци, јас сум Маргашира“. Полната месечина е моментот со најмногу светлина; од една страна, Сонцето сјае од домот на Гуруто, а од друга, Месечината го дава врвот на својата светлина, односно одразот на изворот на сета светлина.

media 24 uslugi

Во гореспоменатиот лунарен месец, моментот на полна месечина се случил на 27 декември 2023 година, во ситните ноќни часови, точно во 1:33 часот. Ако го поставиме центарот на мапата на небото во главниот град на една земја, добиваме мапа што го означува духовниот потенцијал на тој регион или земја. Во случајот на Загреб, асцендентот на оваа карта според сидералниот зодијак што се користи во џотиш паѓа на 28-от степен на знакот Девица многу блиску до положбата Кету (што е на 26-от степен на Девица).

Ова ќе биде година во која ни недостасува духовен авторитет. Година во која ќе преовладува заситеноста со сите претходни обиди за разбирање на религијата, филозофијата, етиката и сите човечки трагања по одговори на важни животни прашања. Толку се трудевме и се трудевме, вложивме напори да откриеме смисла и цел, да го најдеме своето место и да ги оправдаме нашите причини за постоење, да се докажеме, да се истакнеме себеси и нашите, нашата религија или наука.

И тогаш доаѓа чувството како сето тоа да те напушта, како да не доаѓаат одговорите, како да не задоволува сè што ќе пробаш, догмите не даваат разбирање, верските принципи те задржуваат и не те ослободуваат, како да одиме наназад наместо напред и го убиваме она што е добро и свето во нас, како првобитната радост на човекот, она што навистина е секој од нас и поради што можеме да бидеме среќни и невоздржани, онакви какви што треба. , како да се изгуби сето тоа и останаа само правилата на одрекување, жртва и воздржаност.

Кету е светлината што е свртена навнатре. Кету нема глава за размислување, затоа ја претставува нашата безглава во новата година. Без глава не знаеме во која насока да одиме. Затоа Кету во оваа година ја внесува интуицијата, шестото сетило, „тоа чувство“, нагон или инстинкт. Кету е мокшакарака, ни кажува дека треба да се ослободиме од сè што е разумно, видливо, чујно со материјалното уво. Во оваа година нема да добиеме одговори со зборовите што излегуваат од устата, сликите што ги гледаме со очи и логиката што ја користи интелектот.

Нема глава, па мораме да користиме инстинкт. Принудени сме да се кренеме и да се одвоиме од лажните слики и можности, срањата што ги слушаме од сите страни, кичот и гламурот што не заслепува и нуди привремени задоволства. Но, ослободувањето не е за секого, па мнозинството ќе бара со глава и ќе најде трошки што ќе ги смета за скапоцени камења. А за вистинските трагачи, ова е година на ослободување од илузијата што не врзува.

baner portland horizontalen

Некогаш не наоѓаме одговори, не можеме да објасниме зошто лоши работи им се случуваат на добрите луѓе, нема одговори колку и да размислуваме и рационализираме со сета логика на овој свет. Ова ќе биде година во која верата ќе биде тестирана. Токму тогаш, кога ќе се случи она што не можете да го објасните, сè во што веруваме е ставено на тест. Тогаш треба да се издигнете над и над себе, да верувате дека нема случајности, дека се се случува по некој закон и план иако не го знаеме. Тоа е најтешкиот тест и ќе ги има во следната година. Најголемиот тест е да ја отворите вашата свест кон непознатото, да излезете од зоната на удобност во која ни е удобно, да се осмелиме да ја преминеме границата или имагинарната линија, да си дозволиме да ги прекршиме правилата што нè кочат, не оптоваруваат и не држи назад.

Ова е годината во која треба да направиме чекор напред и да се одвоиме од товарот што не влече назад. Сè што е опишано ќе се случи многу блиску до сите нас и ќе стане очигледно во нашата околина и во нашите животи. Сето ова е можност и можност конечно да се ослободиме од предрасудите, затоа треба да гледаме позитивно на овие настани и да ја дочекаме заситеноста која ја претставува последната капка и поради која конечно ќе кажеме „доста е“ на секого и на се. што ни ја краде енергијата и ја насочува кон губење на минатото од кое сакаме и треба да се ослободиме.

Во нашата убава татковина, каква и да е, арогантни ветувања ќе се менуваат со груби навреди во текот на целата година. Не мислам на политичарите чиј вообичаен репертоар е да се обидат да останат на позиции на моќ и контрола, туку на оние кои се наши духовни и морални примери. Ќе нè третираат со слатки зборови, а понекогаш и ќе војуваат меѓу себе во нивните мотивациони обиди.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Како што балансираме помеѓу идеализмот и реализмот, се обидуваме да ја најдеме вистинската рамнотежа помеѓу духовноста која толкува како сите суштества се Божји деца, а од друга страна потребата да се заштитиме себеси и нашите и да ја оправдаме со Божјата волја, заштита или наклонетост. Како е тоа што Бог избра народ на кој ќе му се допадне, дали тие се молеа повеќе од оние другите кои изгледаат дека не се Божји омилени? И како може Бог да сака едно од своите деца, а другото да го смета за помалку вредно? Бхагавад-гита, на пример, опишува визија за еднаквост, ставајќи научник (светец), слон, куче или најнискиот од сите луѓе на исто ниво; се вели дека мудрецот, благодарение на вистинското знаење, ги гледа сите подеднакво.

Па каде е оваа еднаквост, во чија визија е присутна и кој лидер, водач и учител ќе почне да ја следи и објаснува оваа возвишена визија? И кога ќе престанеме да ги користиме верата, религијата и традицијата за оправдување на злосторствата и неправдите? Во оваа година ќе ги видиме ексцесите на религиозните глупости и сакаме да ги отфрлиме со гадење. Национализмот е вишок во духовноста, нетрпеливоста кон другите покажува непознавање на Бога, заштитата на себе и на своето е неопходност на овој свет во материјална смисла, но во духовен контекст е бесмислена. Од кого да се заштитам себеси ако сите сме деца на ист Бог, ако сме браќа и што се заканува ова другото и различното во мојата свест за универзалното единство на човештвото како создавање на еден и единствен, совршен и непогрешлив Отец? Дали нашите водачи се обидуваат да ни кажат дека Бог направил грешка, дека треба да интервенираме во редот на природата и историскиот момент, дека треба да користиме огради и граници за да ја заштитиме нашата вера од неверниците и другите? Нетолеранцијата е недостаток на вера во Бог или, ако сакате, во законот на природата.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Важна тема која ќе се искачи на врвот на листата на најважни прашања оваа година е како располагаме со домот што ни е даден на користење и располагање. Мислам на планетата на која одиме, она што ние го нарекуваме мајка природа. Ќе биде неопходно да се ревидира нашиот однос со ресурсите на земјата, недвижниот имот што го градиме, бетонот што го засилуваме и пластиката што ја сееме наоколу, а особено нашиот однос со самата природа. Можно е да сме стигнале до точка да сфатиме дека потрошивме многу ресурси и дека некои работи веќе ги нема.

Нема мир, убавина, исцелителна природа во која се обновуваме и си се враќаме, го затнавме брегот со недвижен имот затоа што секој си сака свое приватно парче рај. И така ќе продолжи, тој тренд нема да запре. Ова е годината во која се повеќе сме свесни за потрошувачката на нашиот дом и конфликтот во кој влеговме со нашата мајка, односно природата. А ресурсите се ограничени и изграденото нема да пропадне, туку ќе продолжи да се троши, зема и троши.

На крајот, ќе има само пластични кеси и шишиња кои лебдат во океанот на уништување што ќе стави крај на овој свет. И уште долго нема да ги имаме нашите приватни катчиња од рајот, каде што не трпиме странци и оние кои се различни.
Ќе се овозможат некои добри можности, па да бидеме отворени, да ги отвориме очите и ушите и да гледаме и слушаме што ќе биде понудено за да направиме промени кои ќе ја обележат иднината.

Во Хрватска ќе има избори, а засега тврдам дека ќе останат на власт, односно ненарушен ќе биде континуитетот на власта.
Што се однесува до Јупитер, тој го менува знакот на 1 мај и се оддалечува од аспектот на Сатурн кој го блокира од пролетта 2023 година. Сатурн предизвикува ослабување (понижување или ограничување) на Јупитер, а неговиот аспект или аспект кон Јупитер исто така носи блокади. Од пролетта 2023 година, Јупитер е во врска со Раху, и јас пишував за тоа, но и тоа е завршена приказна. Јупитер, претставникот на експанзионистичкиот оптимизам, повеќе нема да биде под влијание, ставови и асоцијации на Сатурн и Раху. Еве што е подобро во фазата по 1 мај 2024 година. По штрајковите во судството до 2023 година, оваа година носи повеќе мир и задоволство, отворени врати за акција и помалку блокади и пречки за борба.

Сатурн ќе ја помине цела година во истиот знак, така што неговиот транзит низ 2023 година не се разликува од транзитот низ новата година, освен зрелоста што ја собравме и доживеавме на патот.
Раху и Кету ги сменија своите позиции и нивниот тренд ја опишува потребата да се опуштат, животот да се разбере како забава (помеѓу сè друго), но и да се бара смисла. Во изминатите години имаше многу ограничувања, незадоволство исто така. Доста ни е од обврски и обврски, одговарајќи на потребите и време е да ја подигнеме свеста кон откривање на духовната цел и смисла, кон живот кој не е само борба и жртва туку и задоволство и забава.

Сето ова се кратки упатства кои ќе ги препознаваме во текот на целата година. Работите можат да бидат различни за секој од нас, секој од нас е како индивидуална нишка во бесконечното ткаење на животот. Секоја нишка е единствена комбинација на боја и текстура, но сите заедно формираме едно платно што се движи под ветровите на надворешните околности. Еден дел од платното ќе оди нагоре, а другиот надолу. Така ќе се смени и кој е повисок ќе заврши пониско и обратно.

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

Но, сè е повторно дел од универзалната игра во која ние сме честички, нишки од платно што треперат на ветрот или запчаници на голема машина што ротира со претходно позната прецизност токму како што предвидел инженерот кој го дизајнира целиот универзум.
Ќе пишувам за датумите на различни конјункции во текот на годината, како што се спојувањето на Марс и Сатурн и Марс и Раху во пролетта оваа година, за моментите на затемнување, ретрогради, преминот на планетите во следните знаци и многу други астролошки појави во редовни објави на мрежите и на сајтот.а за забавите кои имаат свои годишни хороскопи има и календар кој ги информира и толкува сите настани на небото.

На сите им посакувам среќна нова година, нашиот мозок да го достигне она што е правилно, нашата храброст и амбиција да бидат управувани од љубовта и да го најдеме во нашите срца центарот околу кој се врти целиот свет! Самољубие.❤️

Декан Валентиќ / vedska-astrologija.com