ОДРЖУВАЊЕ НА РЕДОТ ДОМА: Ќе бидете поорганизирани и ќе чувствувате дека го контролирате животот

189324097 162880389177126 5746410290474100556 n

Совети како да го одржувате домот уреден ви дава Николина Баленовиќ, интуитивна и дипл. фенг шуи консултант.

За некои, одржувањето на редот е многу едноставно, а за некои не е. Ако ви е природно лесно да го одржувате домот уреден, верувам дека и вие се чувствувате убаво во него. Ви дава чувство на удобност, мир и релаксација. Тоа е вашата оаза.

Некои луѓе имаат природна уредност во себе – уредни се и лесно го одржуваат својот дом уреден.

Ако не сте еден од нив, знајте дека е можно да се научи. Секако, ќе ви треба време, вежбање и упорност за да се отелотвори нова навика. Меѓутоа, со волја, желба и упорност да го сакате, оваа доблест може да стане ваша.

baner portland horizontalen

Ако сакате да ги промените вашите навики и од неуреден дом во уреден дом, ќе ви биде потребно следново:
1. Трпение со себе – додека не се отелотвори новата навика

2. Сфаќање што ви носи убавината кога имате уреден дом – почувствувајте како се чувствувате кога сте во уреден простор. Кога ќе се поврзете со придобивките од уредниот дом, ќе се стремите кон тоа.

Размислете кои нови навики би било добро да ги воведете, од оние наведени подолу:

  • Секогаш враќајте ги работите на истото место. Ако само го вклучите ова во вашиот живот, нема да губите драгоцено време бескрајно барајќи работи и вашиот дом дефинитивно ќе биде поуреден.
  • Кога купувате/добивате ново нешто, старо нешто што повеќе не го користите или не ви се допаѓа, ослободете се од дома (без разлика дали ќе го фрлите или подарите). Ова ќе го задржи вашиот дом во тек – нешто излегува, нешто ново доаѓа.
  • Кога купувате нешто ново во продавница, пред да го купите тоа нешто, запрашајте се каде ќе одговара. На овој начин можете да спречите трупање во домот, бидејќи кога ќе видите дека немате каде да ставите нешто, или ќе треба да исфрлите нешто постоечко или тоа нешто друго не ви треба ни.
  • Чувајте ги работите на места на сличност – што значи дека кујната нема работи за бања и обратно. Така, во кујната чувате намирници и сите работи што ви се потребни за готвење и подготовка на храна. Додека сте во бањата, чувајте ги само работите кои се поврзани со хигиената на вашето тело. Исто така, не собирајте примероци за рекламирање. Доколку сте ги добиле, искористете ги во рок од еден месец, а после тоа време или дајте ги или фрлете ги.
  • Стекнете навика да се чистите веднаш по себе, не оставајте го за подоцна.
  • Поштата не ја оставајте на масата за подоцна, бидејќи потоа ја оставате да стои со денови. Поставете си задача во рок од 2-3 часа од пристигнувањето дома да ги фрлите пликовите во хартијата, а неплатените сметки да ги ставите на посебно место за неплатени сметки – 2 минути работа. Ако имате некои важни документи во поштата што треба внимателно да ги прочитате, ставете ги некаде привремено и дајте си, да речеме, 2-3 дена за да ги прочитате тие документи наместо да сурфате на Интернет. Само со примена на овие едноставни примери, можете да се чувствувате посилни, со посилно чувство за себе, лесно да владеете со вашиот живот и да имате убава врска со вашиот дом.
  • Секогаш кога ќе излезете од вашиот дом, оставете го уредно. Така што кога ќе дојдете во вашиот дом, секогаш ќе ве пречека уреден дом. Посебно ми е корисно пред да одам некаде на викенд или на подолг одмор. Секогаш кога ќе се вратам дома по неколку дена, мојот дом секогаш ме расположува – колку е чист, мирисна и ме чека.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

На почетокот можеби ќе ви биде тешко да го напуштите домот во ред секој ден, со вежбање тоа ќе ви стане навика .

Практика што ја забележувам кај луѓето кои имаат уреден дом е дека во рамките на подготовката на оброкот – веднаш ги чистат садовите. Така што на крајот од ручекот или вечерата остануваат само чинии и јадења, можеби тенџере – не куп садови. Во исто време се прави ручек и се чистат садовите. Ако фокусот е на готвењето, а садовите и тенџерињата едноставно се трупаат, се разбира дека нема да имате енергија да ги исчистите садовите по ручекот, бидејќи дури и визуелно изгледа многу оптоварувачко. Додека пак, ако готвите и во исто време ги измиете и исчистите садовите, чиниите и садовите кои веќе не ви се потребни во тој момент – ќе имате многу помалку садови за чистење по вечерата и поголема е веројатноста тоа да го направите веднаш. 

Развијте системи кои работат за вас и се едноставни и ефективни за вас.

Ова се само некои од примерите. Започнете со она што е едноставно и изводливо за вас. Со секоја промена на навиката, важна е првичната волја, а потоа истрајноста е клучна .

Исклучително вреди да имате уреден и организиран дом – ќе ве натера да се организирате и ќе почувствувате дека го контролирате вашиот живот. Ќе ви биде удобно и убаво во сопствениот дом, а со задоволство ќе бидете домаќини на луѓето што ги сакате.