Од почит кон себе, не се враќајте кај оние кои веќе ве напуштиле!


Од почит кон себе, не се враќај кај оние кои веќе еднаш те напуштиле и гледајќи ги твоите солзи само си заминале без да кажеш збор.

Не враќајте им на оние кои уживаа во вашата ранливост, бидејќи на тој начин тие можеа да го направат она што го сакаат без страв дека ќе им вратите или ќе ги спречите во нивните намери. Не се враќајте на оние кои постојано ги менуваа чувствата кон вас и ве опсипуваа со екстра позитивни чувства еден момент, а во следниот момент најлошите.

Од почит кон себе, не се враќајте на оние кои ги игнорираа вашите повици, преправајќи се дека не слушнале или не знаат. Слушнаа, но вашите повици за помош не беа приоритет, не беа ниту меѓу првите десет. Не се враќајте кај оние кои поминуваа од другата страна на улицата кога ве видоа и сакаа да ве заобиколат затоа што имаа други планови и други калкулации. Не се враќајте на оние кои очекуваа секогаш да им бидете достапни и никогаш не ви се ставија на располагање.

Од почит кон себе, не се враќајте ни на оние кои ве опсипуваа со убави зборови и подароци и мамеа каде што можеа и стигнаа, бидејќи веруваа дека нивната игра ќе трае вечно и дека нема да ја прогледате. Имајте почит кон своето срце, кое не можете да одредите колку може да издржи и издржи, и кон себе, кому во иднина ќе треба да му објасните зошто постојано се навраќавте на истите грешки и зошто не научивте ништо од тоа. нив.

Секогаш сетете се што ве скрши, ве фрли во очај и депресија и сфатете дека тоа не може да ви донесе среќа и радост по втор пат. Верувајте му на животното искуство и ќе доживеете многу помалку последователни разочарувања бидејќи луѓето ретко се менуваат. Вистина е дека на сите треба да им се даде втора шанса, но не за да ве довршат, туку како мерка на претпазливост проверете дали навистина има друга личност пред вас. Од почит кон себе, не се враќајте таму каде што некогаш сте биле протерани.

Марио Жувела