Омразата не се отстранува со омраза, туку само со љубов. Тоа е вечен и непроменлив закон.

pray 1492815 960 720 696x398

Немам очи? Зар немам раце, органи, екстремитети, сетила, наклонетост, страсти? Зарем не се хранам со иста храна и не бидам ранет од истото оружје? Зар не сум подложен на истите болести и не се излекувам со истите лекови? Да не ми е ладно во зима и топло во лето, како тебе? Ако ме прободеш, да не крварам? Ако ме скокоткаш, да не се смеам? Ако ме отруеш, да не умрам? Па ако ме навредуваш, да не бидам осветен? 

media 24 uslugi

Овие малку адаптирани зборови изговорени од Шајлок, Шекспировиот лихвар на Венеција, можат да ги допрат нашите срца.

Која е разликата меѓу нас? Тоа што некој е Евреин, а други се христијани, будисти, хиндуси?

Ако на овие зборови ја додадеме кратката приказна за жабата, која не разбра колку е голем океанот, затоа што ја спореди бескрајно големата вода со мало езерце, нашата жаба перспектива нè влече надолу. Големиот океан што не поврзува сите останува далеку со закржлавени жаби очи.

Но јас сум јас, а тој е другиот. Се убедуваме дека постои јасна и бескрајно цврста граница меѓу две тела, две личности, две нации, два континента.

Јас сум ова тело. Таа мантра ни даде живот во овој материјален свет, но ја одзеде душата. И тоа беше лага. Лагата со која го фрливме сидрото на незнаењето. Сега е време да пораснете. Ајде да го фрлиме тоа сидро, да замавнеме малку со крилјата и ќе видите дека можете да летате. Не само тоа, туку многу повеќе.

 

dgtup jovi kompani

Што може да направи една душа? Сите. Сè. Тоа сме ние. Па зошто мразиме? Јас не сум само ова тело. Вие не сте само ова тело. Ние всушност не сме овие тела, туку само привремено ги населуваме. На крајот на краиштата, кои сме ние?

Духовните суштества, сакале да признаат или не, се браќа и сестри од памтивек. Оваа привремена игра со смртните тела не принудува толку многу да се нурнеме во улогата што даваме се од себе да ги мразиме другите, да ги врамиме, ако е можно да ги убиеме. Фонтаните на незнаењето се посилни од нашето духовно пливање во океанот на каузалноста.

Но, да почнеме. Барем малку. Да ја победиме омразата со тоа што ќе се препознаеме себеси. Ајде да станеме и да ги браниме барем оние што ги сакаме, па постепено да шириме добри вибрации кон нашите, именувај, непријатели кои се молат поинаку од нас, зборуваат различни јазици, имаат различни обичаи. А сепак тие се исти како нас.

Има нешто што ги поврзува нашите срца.

Бог. Тој е многу повеќе од материјални атоми и молекули. Духовна супстанција од која сме дел. А тоа може да не утеши кога не нè сакаат, мразат, озборуваат. Затоа што сме над тоа.

 

dzovi kompani baner horizontalen 1

Ве молиме слушнете ја оваа вистинска приказна, која се случи пред триесет години во Тајланд меѓу бегалците од Камбоџа:

За време на крвавиот конфликт во 1970-тите, кога Црвените Кмери убиле речиси четвртина од населението, стотици илјади луѓе побарале засолниште во соседните земји. Но, немаше мир ниту во логорите. Имаше различни политички групи кои се бореа за доминација меѓу обесправените луѓе.

Маха Госананда, будистичка учителка од Камбоџа, доби дозвола да отвори храм во центарот на кампот каде што 50.000 луѓе престојуваа во нивните шатори, без речиси без вода и многу малку храна. Кога Црвените Кмери дознаа дека се отвора будистичкиот храм, објавија дека секој што ќе дојде на отворањето или ќе биде убиен или депортиран назад во Камбоџа.

Поради заканите не се знаеше дали некој ќе дојде. Но, Маха Госананда беше исклучително храбра учителка со многу љубов кон другите. Тој беше подготвен да умре – повеќето од неговото семејство веќе беа убиени, како и многу членови на манастирот.

Затоа, тој го обиколи логорот ѕвонејќи на ѕвончето и повикувајќи ги луѓето да дојдат на отворањето на храмот направен од бамбус. Наскоро половина од логорот дојде пред храмот. 25.000 луѓе. Тој седна среде правливиот логор гледајќи во лицата на овие луѓе. Исплашени и обесправени. Немаше човек кој не изгуби барем неколку членови на семејството.

 

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

И што би можел да им каже на оние луѓе кои изгубиле толку многу во нивните животи? Ги свитка рацете и почна да скандира зборови кои овие луѓе не ги слушнале во последните осум години.

Со прекрасен глас ги рецитираше стиховите изговорени од Буда:

Омразата не се отстранува со омраза, туку само со љубов. Тоа е вечен и непроменлив закон.

Набргу по него сите 25.000 луѓе повторуваа: Омразата не се отстранува со омраза, туку само со љубов. Тоа е вечен и непроменлив закон.

Така тој стигна до вистината која беше поголема од нивната тага.

Да, има уништување; да, има убивање, но сепак, нема крај без љубов.