Ортосомнија – модерно нарушување на спиењето


Ако имате апликација за следење на здравјето, можеби веќе сте запознаени со терминот ортосомнија.

Накратко, тоа е состојба во која не можете да спиете бидејќи сте под стрес за тоа колку спиете и колку добро сте спиеле.

„Опсесијата со обидот да се добие совршен сон може да не држи будни ноќе“, вели физиотерапевтот Семи Марго.

Симптомите на ортосомнија вклучуваат замор, раздразливост, стрес, анксиозност и проблеми со концентрацијата и меморијата.

„Следењето на вашите навики за спиење треба да биде забавно. Пред да легнете, отстранете ги сите екрани од собата“, советува таа.

Уште еден совет што тој го нуди е да се обидете да направите држач за глава пред спиење доколку сте доволно вешти да го направите тоа, пренесува Index.hr.

„Ставот за глава се практикува уште од 15 век и може да ви помогне да се чувствувате попозитивно и слободно пред спиење. Оваа позиција може да биде многу корисна ако страдате од анксиозност, стрес и страв. „Комбинацијата на држач за глава и длабоко дишење е одлична за ублажување на стресот“, додаде таа.

И конечно, Марго вели дека најважно е како се чувствувате.

„Доколку се будите енергични и подготвени за претстојниот ден, голема е веројатноста дека сте добиле доволно квалитетен сон и не ви треба апликација за да ви каже“, заклучува таа.