Откриена првата античка Агора

screenshot 1

За прв пат во Македонија е откриена Агора (централен фестивал, собир и пазар) на антички град. Понатаму, уникатна мерна маса и фасцинантна женска биста на Фаустина беа откриени за време на ископувањата.

Археолозите при овогодинешните археолошки истражувања во Стибера успеаја да откријат голем број ексклузивни наоди.

Откриена првата античка Агора

За прв пат на антички локалитет во Македонија е откриена Агора, односно местото каде што се вршела трговија, но и место кое служело како главен плоштад во градот. На овој простор се пронајдени две мермерни мерни маси на кои се мерат продадените производи, едната за цврсти предмети, а другата за течни производи како вино, млеко и други. Таква импресивна мерна маса во оваа големина и во толку добра состојба досега е пронајдена само во Помпеја, Италија.

„Оваа мерна маса има 8 шупливи контејнери со различни димензии и различни длабочини. Едниот е за 10 литри, другиот за 5, па за 3, 2, 1 литар. Исто така, мерните садови за мерните единици за 700 милилитри, 350 и 100 милилитри. Луѓето кои дошле овде да продаваат или купат течна храна како вино или млеко ја истурале потребната течност во соодветниот сад, а по оваа постапка од страна на Агораномос (менаџер на продавницата) било потврдено дека навистина овој течен производ делува во соодветна количина. . Кога се потврди оваа сума за продажба, течноста се ослободува со вадење на капак“, објаснува Душко Темелкоски, директор за истражување во Стибера.

Во близина на овие мерни маси бил откриен и олтар, кој, според натписот, бил посветен на богот Хермес, заштитникот на трговците.

Можеби најексклузивното откритие е мермерната биста на жена за која се верува дека и припаѓа на Фаустина, сопругата на римскиот император Антониј Пиј, кој владеел во средината на 2 век од нашата ера. Тоа е време на најголем просперитет во и во Стибера. Фаустина во историографијата е позната како Фаустина Постарата.

„Неговата сопруга Фаустина почина релативно млада, на 40-годишна возраст, во октомври 140 година од нашата ера. Како што веќе спомнав, на оваа мерна маса за течности е 142 година. Така, ако споредам, еве ја некаде 140-та година, кога починала Фаустина, сопругата на царот Антониј Пиј. Кога Фаустина починала, нејзиниот сопруг, императорот Антониј Пиј, ја прогласил за дива. Во античкото римско царство жената по нејзината смрт била прогласувана за дива и била класифицирана како божество“, додаде Темелкоски.

Македонските археолози се надеваат дека следната година државата ќе обезбеди средства за зголемено ископување на Стибера и зачувување на овој дел од локалитетот како што е Агората.

screenshot 1
screenshot 1
screenshot 2
screenshot 2
screenshot 3
screenshot 3
screenshot 4
screenshot 4
screenshot 5
screenshot 5
screenshot 6
screenshot 6

Античкиот локалитет Стибера

Археолошкиот локалитет Стибера се наоѓа во северниот дел на Пелагонија, во близина на селото Чепигово (општина Прилеп). Локацијата е на Црна Река, Црна Река.

Стибера постои од 3 век п.н.е. до 3 век од нашата ера. Се проценува дека во градот Стибера во времето на најголемиот подем живееле над 20.000 луѓе.

Досега во Стибера се ископани бројни скулптури и сместени во храмот на божицата на судбината Тихе/Фортуна. Дел од откриените статуи се наоѓаат во музејот во Прилеп, во музеите во Скопје, а дел беа изложени пред зградата на македонската влада.

Се верува дека со досегашните ископувања се откриени само 1-2% од археолошкото богатство на градот. Во 2006 година, во Стибера беше откриена голема скулптура во природна големина, чија глава потоа беше отсечена и украдена. Во градот е откриена и античка гимназија (спортски објект).


Фото: Скриншот Јутуб