Откриен антички артефакт на Маите кој прикажува натприроден ентитет


Во Мексико е откриен древен артефакт на Маите кој прикажува натприроден ентитет.

Истражувачите од Националниот институт за антропологија и историја на земјата (INAH) го открија керамичкото јадење за време на ископувањата на археолошкиот локалитет Кансакбе. Се наоѓа на околу 7 милји од пристанишниот град Кампече во Мексиканскиот Залив.

Разнобојното јадење е пронајдено во машки погреб кој датира од доцниот класичен период (600 до 900 година од нашата ера) од историјата на Мезоамерика, се вели во соопштението на INAH.

Цивилизацијата на Маите доминирала во она што сега е југоисточно Мексико, Гватемала, Белизе и западните области на Ел Салвадор и Хондурас повеќе од 3.000 години до ерата на шпанската колонизација.

Маите беа забележливи по создавањето на единствениот целосно развиен систем за пишување во предколумбиската Америка и по нивната впечатлива архитектура и уметност, како и нивниот напреден календар, математика и астрономски систем.

Јадењето пронајдено во Кансакбе има претстава на „вахис“ – заштитни духови или суштества пронајдени во митологијата на Маите. Артефактот бил наменет како погребна понуда, соопшти INAH.

Истражувачите мислат дека поединецот кој бил погребан со садот веројатно бил член на локалната елита.

По неговото откривање, артефактот бил внимателно исчистен во лабораторија во Кампече. И покрај фактот дека илустрациите се избледени во некои области, можно е да се види претстава на јагуар, или човек облечен во кожа на јагуар, кој стои на клупа. Сцената е врамена со мали кутии кои изгледаат како да претставуваат лушпи од желки.

Овие типови претстави се вообичаени во керамиката на Маите од доцниот класичен период, рече во изјавата генералниот директор на INAH, Диего Прието Хернандез.

Во поголемиот дел од 20 век, локацијата Кансакбе никогаш не била систематски проучувана. И за жал, во првата половина на векот, неколку негови могили биле користени како материјал за изградба на автопат што го поврзува Кампече со градот Мерида.

Потоа, во 1990-тите, ископувањата извршени за време на проширувањето на тој автопат открија остатоци од две згради од типот на палата.

Најновото откритие на керамичкото јадење на локацијата дојде при истражување и спасување на дел од проектот Трен Маја. Ова е меѓуградска железница долга речиси 1.000 милји, планирана да започне со работа во декември 2023 година, која минува низ мексиканскиот полуостров Јукатан – срцето на античката цивилизација на Маите, која е богата со антиквитети.

Проектот е еден од најголемите и контроверзни инфраструктурни проекти во историјата на Мексико. Таа има за цел да донесе туристи од популарните одморалишта на плажа во регионот на помалку познати локации во внатрешноста, вклучувајќи ги и историските места на Маите, кои претставуваат некои од најсиромашните делови на јужно Мексико.

Додека илјадници антички артефакти и структури на Маите се откриени за време на работата за проектот, критичарите велат дека тој ги става другите во ризик од оштетување или уништување, како што веќе се случило. Некои, исто така, покренаа загриженост за животната средина.