ОШО -Кој е најголемиот страв на светот ?

1103px osho hd 088

Никој не може вистински да се опушти бидејќи во моментот кога ќе се опуштите, се соочувате со себе. Речиси секој бега, најбрзо што може – од себе. А проблемот е: не можете да побегнете од себе. Каде и да одите – ќе бидете со вас. Ова е една од причините зошто луѓето се плашат од осаменост; сакаат гужви, сакаат секогаш да имаат луѓе околу себе… На луѓето им е многу тешко да останат тивки и смирени во самотија. Осаменоста треба да биде една од најголемите радости. Но, ова е можно само ако почнете да навлегувате во себе. Да се ​​влезе внатре значи да се оди кон Бога. Колку сте подалеку од себе, толку ќе ви стане помрачен животот, толку помизерен, повознемирен, толку повеќе ќе бидете ранети, судени, отфрлени од самите себе. И колку подалеку трчате, толку потешко е да го пронајдете патот за враќање дома.

dzovi kompani baner horizontalen

 

Страв да се запознаете себеси. Тоа е најголемиот страв на светот. Тоа е затоа што сите сте толку неизмерно осудени за најмалата работа – за најмалите грешки, кои се апсолутно човечки – што се плашите од себе. Знаете дека не сте достојни за себе.

 

Оваа идеја е вградена многу длабоко во вашата потсвест – дека не ја заслужувате, дека сте целосно безвредни. Се разбира, најдобриот начин е да одите далеку од себе. Секој го прави тоа на различни начини: некој трча по пари, некој трча по моќ, некој трча по углед, некој трча по доблест, светост.

Но, ако погледнете длабоко во себе, тие не трчаат по нешто, туку бегаат од.

Тоа е само изговор, дека некој лудо трча по пари; се залажува себеси и целиот свет. Реалноста е дека парите му даваат добар изговор да трча по него и го крие фактот дека бега од себе. Затоа, кога ќе натрупа пари, стигнува до точка на страшен очај и вознемиреност. Што се случи? Тоа беше неговата цел; го постигна – треба да биде најсреќниот човек на светот.

Но, луѓето кои успеале не се најсреќните луѓе на светот, тие се најмизерните. Која е нивната вознемиреност? Нивното страдање е што сите нивни напори пропаднаа. Сега нема што да се кандидира и одеднаш се соочуваат со себе. На највисокиот врв на нивниот успех, тие не запознаваат никој друг освен себе. Доволно чудно, ова е личноста од која бегаа.

Не можете да избегате од себе. Напротив, треба да се приближите до себе, да навлезете подлабоко во своето битие и да ги оставите сите осудувачки тонови кои ви ги пренесуваат сите што сте ги познавале во животот. Родители, маж, жена, соседи, учители, пријатели, непријатели, сите укажаа дека нешто не е во ред со тебе. Ретко или никогаш не доаѓаа пофалби.

Човештвото си создаде многу необична ситуација во која никој не е лесен, никој не може да се опушти, бидејќи во моментот кога ќе се опуштите, се соочувате со себе. Релаксацијата станува како огледало, а вие не сакате да си го гледате лицето, затоа што сте толку импресионирани од осудувачките мислења на другите.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

 

Ниту најмалите задоволства не ти дозволуваат црквата, свештениците, религијата, културата. Само бедата е прифатлива – задоволството не е. Во оваа ситуација, многу е природно да чувствувате, кога само осуда доаѓа од секој извор, од сите страни, дека сте грешник.

 

Секоја религија со векови вика дека сте родени во грев, дека страдањето е вашата судбина. Од многу извори, без исклучок, сте осудени дека е многу природно секој поединец да биде под впечаток на овој огромен заговор. Сите се фатени во неа.

И ако се обидете да разберете, ќе бидете многу изненадени. Како што другите ве судеа, вие ги судите другите; тоа е меѓусебен заговор. Како што твоите родители никогаш не те прифатија како нешто вредно, истото го правиш и со своите деца, без воопшто да станеш свесен дека сите се тоа што се; тој не може да биде различен. Секој може да се преправа дека е различен, може да биде лицемер, но всушност секогаш ќе остане себеси.

Твоето бегство не е ништо повеќе од создавање повеќе лицемерие, повеќе маски, за да можеш целосно да се скриеш од сечии очи. Можете да успеете да се скриете од другите, но како да успеете да се скриете од себе?

Можете да одите на Месечината; ќе се најдете таму.

Можете да одите на Еверест; можеш да бидеш сам, но сам си со себе. Можеби во таа осаменост на Еверест ќе станете посвесни и посвесни за себе.

Ова е исто така една од причините зошто луѓето се плашат од осаменост; сакаат гужви, сакаат секогаш да имаат луѓе околу себе, сакаат пријатели. На луѓето им е многу тешко да останат тивки и смирени во самотија. Причината е што си оставен сам со себе во самотија – и си ги прифатил глупавите идеи дека си грд, дека си похотлив, дека си алчен, дека си насилен; нема што да се цени во тебе.

Бегањето од себе создаде лудост за брзина: секој сака да стигне некаде што е можно побрзо.

Железара Џајми Комерц

 

Осаменоста треба да биде една од најголемите радости.

 

Луѓето трчаат. Не е важно каде одат; битно е дали ќе оди со полна брзина или не.

Прашувате: „Има ли нешто што не сакам да го видам?“

Има многу работи.

Во основа, тоа е она што не сакате да го видите – и тоа е поради погрешно уредување.

Целиот мој пристап кон внатрешната трансформација е дека ќе мора да се откажете од вашето условување. Што и да рече некој друг за тебе, само фрли го. Тоа е апсолутна глупост. Тие не се познаваат себеси; тогаш што да кажам за тебе што може да биде вистина?

А мислењата што си ги собрал од другите…само пробај да гледаш од кого си ги собрал мислењата. Тие не се од Гаутама Буда или од Исус или од Сократ; тие се од луѓе кои се неуки, како тебе. Тие едноставно пренесуваат туѓо мислење што им е дадено.

Со векови сè се пренесувало, од една рака на друга, од генерација на генерација – и играта продолжува. Тоа е игра од која треба да излезете. Единствениот начин да излезете од тоа е повторно да ја откриете вашата самопочит, да го вратите достоинството што го имавте кога бевте дете, кога сè уште не бевте контаминирани, кога сè уште не бевте условени и отруени од општеството и луѓето околу вас. .

 

Биди пак дете и нема да бегаш од себе. Ќе се движите во себе – а тоа е патот на медитаторот. Световниот човек бега од себе, а трагачот работи во себе и го бара изворот на тој живот, таа свест. И кога го откри изворот, го откри не само својот извор на живот, тој го откри изворот на животот во универзумот.

 

Во него се случува огромна прослава. Животот станува само песна, оро, момент по момент.

Човекот станува целосно ослободен од сите зборови што општеството му ги пренело. Човекот едноставно ги отфрла сите условувања, сите традиции, целото минато.

Ти велам, има само една работа од која треба да се откажеш, а тоа е минатото и ништо друго.

Ако можеш да се одречеш од минатото, ќе бидеш потполно свеж, новороден, а да се биде во таа свежина е таков благослов, толкаво возбудување, што не ни помислуваш да го оставиш, ниту за миг.

Човек кој се познава себеси никогаш не оди на одмор. Но, повеќето луѓе продолжуваат да се однесуваат глупаво.

 

Едноставно тоа е ситуацијата во која сте родени, во која сте условени. Никој не сака да знаете дека животот е само романса. И тоа е моето злосторство – затоа што тоа е целото мое учење, животот не е ништо друго освен романса. Те учам на романтиката на духот која е вечна, која започнува и никогаш не завршува. Но, ова е можно само ако почнете да навлегувате во себе.

 

Да се ​​влезе внатре значи да се оди кон Бога. Влегувањето внатре е целата тајна на сета алхемиска трансформација на битието. Со бегање, едноставно губите неверојатно драгоцено време и живот кој можеше да биде одлична песна, голема креативност, голем фестивал на светлината. Колку сте подалеку од себе, толку ќе ви стане помрачен животот, толку помизерен, повознемирен, толку повеќе ќе бидете ранети, судени, отфрлени од самите себе.

И колку подалеку трчате, толку потешко е да го пронајдете патот за враќање дома. Бегавте од себе низ многу, многу животи, но ако се свртите на вистинската, медитативна патека, не сте отишле многу далеку.

Медитацијата е кратенка од местото каде што сте до онаму каде што треба да бидете. А медитацијата е толку едноставен начин што секој, дури и мало дете, може да влезе во нејзината земја на чудата.

 

Не бегајте од себе, трчајте кон себе. Дојдете поблиску до себе за подобар поглед.

Никој друг не може да ја види вашата внатрешна реалност; само вие можете да го видите тој сјај и таа слава. Бидејќи никој друг не може да ја види вашата внатрешна убавина, тогаш тие ве осудуваат. Само вие можете да го потврдите вашето блаженство, само вие конечно можете да го потврдите вашето просветлување.

Дури и тогаш, луѓето ќе бидат сомнителни. Тие беа сомнителни кон Сократ, беа сомнителни кон Буда, беа сомнителни кон Исус. Нивниот сомнеж всушност е вкоренет во нивното непознавање на нивното внатрешно битие.

Како можам да му верувам на Буда, дека крајната екстаза е во внатрешната тишина на срцето?

Тие не знаат ништо за внатрешноста, дури ни ABC-ите. Тие не знаат ништо за екстази.

Тие можат да го слушаат Буда поради неговото присуство, неговите харизматични очи, неговите магнетни вибрации, но кога ќе си одат дома, ќе почнат да се сомневаат, нема да веруваат.

Целата моја работа е да те разбудам. Веќе сте заспани и сте спиеле многу животи.

Време е да се разбудите.

Веќе изгубивте премногу драгоцено време, енергија, можности.

Но, се уште има време и во моментот кога ќе се разбудите, ноќта завршува и започнува зората за вас.