НОВО

Ошо: Ниту едно општество не дозволува РАЗБУДЕНИ И РЕБУНТНИЦИ!

osho.1500

„Јас учам бунт, а не револуција. За мене бунтовноста е особина што мора да ја поседува духовната и религиозна личност. Тоа е духовност во својата апсолутна чистота. Бунтовникот е духовен феномен, тој дејствува целосно независно. Општеството не постои само по себе; тоа е само збор! Револуционерите припаѓаат на световната сфера; бунтовниците и нивниот бунт се свети. Бунтовникот го претставува самото јадро на религијата, тој носи промена на свеста во светот. Не постои поголем подарок што можете да му го дадете на светот од личната трансформација. Ова е нешто што ниту едно општество не го дозволува бидејќи вистинското јас е опасно. Опасно за црквата, за државата, за масите, за традицијата… затоа што кога човек ќе го реализира своето вистинско Јас, тој станува индивидуа. Тој веќе не припаѓа на психологијата на масите, не може да се користи, не може да се води како стока, не може да се наредува или командува. Таквиот човек ќе ја живее својата светлина, ќе живее од својата срж. Неговиот живот ќе има неверојатна убавина, а од тоа се плаши општеството“.

dgtup jovi kompani

Револуционер е дел од политичкиот свет; тој дејствува преку политика. Тој смета дека промената на општествената структура е доволна за да се промени човечкото суштество.

Бунтовникот , како што јас го користам терминот, е духовен феномен. Тој дејствува целосно независно. Неговиот став е дека ако сакаме да го промениме општеството, мора да го промениме поединецот. Општеството не постои само по себе; тоа е само збор, како зборот „толпа луѓе“ – ако го бараш, никаде нема да го најдеш. Каде и да сретнете некого, ќе сретнете поединец. „Општеството“ е само именка – само поим, а не реалност – без содржина.

Не можете да го промените светот пред да се промените себеси; ако успеете да се промените себеси, ќе сфатите дека не се потребни други промени.

Поединецот има душа, способност да се развива, менува, трансформира. Значи разликата е огромна.

Бунтовникот ја претставува самата суштина на религијата. Тој носи промена во свеста во светот – и ако свеста се промени, тогаш сигурно ќе се промени и општествената структура. Но, обратниот процес е невозможен и сите револуции тоа го докажаа со својот неуспех.

Ниту една револуција досега не успеала да ги промени човечките суштества; но се чини дека не сме свесни за тој факт. Сè уште размислуваме за револуција, за промена на општеството, за промена на власта, бирократијата, законите, политичките системи. Феудализмот, капитализмот, комунизмот, социјализмот, фашизмот – сите тие беа револуционерни системи на свој начин. Сите пропаднаа, и тоа целосно, затоа што човекот остана ист.

media 24 uslugi

Премногу зборувате за реформи: економски, социјални, политички. Оставете ги реформите на мира и грижете се за реформаторот. Каков свет може да создаде човек кој е глуп, алчен и бездушен?

Еден Гаутама Буда, еден Заратустра или Исус – овие луѓе се бунтовници. Тие веруваат во поединецот. Револуционерите ја испробаа својата методологија во многу земји, на различни начини и не успеаја. Бунтовникот е сè уште неистражен концепт.

Ние мора да бидеме бунтовници, а не револуционери. Револуционерите припаѓаат на световната сфера; бунтовниците и нивниот бунт се свети. Револуционер не може да биде сам; му треба толпа, политичка партија, влада. Му треба моќ – и моќта го расипува човекот, апсолутната моќ корумпира апсолутно.

Сите револуционери кои успеаја да дојдат на власт беа корумпирани од неа. Тие не можеа да ја променат природата на моќта и нејзините институции; моќта ги промени нив и нивните умови и ги уништи. Се сменија само имињата, но општеството остана исто.

Човечката свест не еволуирала со векови. Само еднаш во некое време некој блескаше – но една личност што се истакнува меѓу милион други не е правило, тоа е исклучок. Бидејќи тој човек е сам, толпата не го поднесува. Нејзиното постоење некако станува понижување; секое нејзино присуство навредува, бидејќи ви ги отвора очите, ве прави свесни за вашиот потенцијал и вашата иднина.

А твоето его е повредено затоа што не направи ништо за да се развиеш, да станеш посвесен, да сакаш повеќе, да бидеш посреќен, покреативен, да не трошиш зборови залудно – да создадеш прекрасен свет околу себе. Вие не сте придонеле за светот; твоето постоење не е благослов, туку проклетство. На светот му го дадовте вашиот гнев, вашето насилство, вашата љубомора, вашиот натпреварувачки дух, вашата страст за моќ.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Вие го претворате овој свет во бојно поле; ти си жеден за крв, и правиш и другите да се чувствуваат така. Вие го лишувате човештвото од неговата хуманост. Со ваша помош човекот паѓа под своето ниво, понекогаш дури и под нивото на животно.

„Ако сакате да го разбудите целото човештво, разбудете го целото себе. Ако сакате да го елиминирате страдањето во светот, елиминирајте се што е темно и негативно во себе. Навистина, не постои поголем подарок што можете да му го дадете на светот од личната трансформација“. – Лао Це

Еве зошто Буда или Чуанг Цу ве навредуваат, бидејќи тие блеснаа, а вие само стоите таму. Изворите доаѓаат и си одат, а во тебе ништо не се буди. Птиците не ви приоѓаат, не ги виткаат гнездата и не пеат во вашата околина. Подобро е да се распне еден Исус и да се отруе еден Сократ – само отстранете ги, за да не се чувствувате духовно инфериорни на кој било начин.

Светот познава многу малку бунтовници. Но, сега е време: ако човештвото се покаже неспособно да создаде голем број бунтовници, бунтовнички дух, тогаш нашите денови на земјата се избројани. Децениите кои се пред нас може да ни бидат последни.

Се приближуваме до тој момент. Треба да ја промениме нашата свест, да создадеме повеќе медитативна енергија во светот, да создадеме повеќе нежност. Мораме да го уништиме старото – неговата грдотија, неговите гнили идеологии, неговите глупави дискриминации, неговите идиотски суеверија – и да создадеме ново човечко суштество со нови погледи и нови вредности. Раскинување со минатото – тоа е суштината на бунтот.

baner portland horizontalen

Овие три збора ќе ви помогнат да разберете: реформи, револуција и бунт.

Реформа  значи преработка. Старото останува, а вие му давате нова форма, нова форма – тоа е како да реновирате стара зграда. Останува оригиналната структура; само го фарбаш, чистиш, правиш неколку прозорци, неколку нови врати.

Револуцијата оди подлабоко од реформите. Старото останува, но се воведуваат повеќе промени, дури и неговата првобитна структура е променета. Вие не само што ја менувате бојата на зградата и отворате неколку нови прозорци и врати, туку можеби градите нови катови, градејќи ја во висина. Но, старото не беше уништено, остана скриено под новото; всушност старото останува основа на новото. Револуцијата ја зачувува врската со старото.

 

dzovi kompani baner horizontalen 1
Бунтот претставува прекин на тие врски. Тоа не е реформа, ниту е револуција; тоа претставува прекинување на врските меѓу вас и сè старо. Стари религии, стари политички идеологии, стари луѓе – отсечете се што е старо. Започнете нов живот, од почеток.

Револуционер се обидува да го промени старото; бунтовникот едноставно го остава зад себе старото, како змија кога ќе ја фрли кожата и никогаш не гледа назад.

Ако не создадеме луѓе со таков бунтовнички дух на земјата, човештвото нема иднина. Старецот не доведе до нашата последна смрт. Стариот ум, старите идеологии и религии – заедно не доведоа до глобално самоубиство. Само ново човечко суштество може да го спаси човештвото и оваа планета, заедно со прекрасниот живот на неа.

Јас учам бунт, а не револуција. За мене бунтовноста е особина која религиозна личност мора да ја поседува. Тоа е духовност во својата апсолутна чистота.

Чудно е како пропаднаа револуциите, а тоа е поради самите револуционери, бидејќи штом ќе станат моќни, ќе почнеа да размислуваат поинаку. Тогаш тие стануваат премногу зависни од моќта. И единственото нешто кон што се стремат е да ја задржат таа моќ засекогаш и да ја задржат контролата над луѓето.

oglasi jovi kompani

Не ни требаат никакви револуции во иднина. Потребен ни е нов експеримент кој досега не бил испробан. Иако бунтовниците постоеја илјадници години, тие останаа сами – тие останаа поединци. Можеби не беше нивно време. И сега не само што дојде време… Ако не брзаме, ќе помине. Или човештвото ќе исчезне или ќе се појави ново човечко суштество со нова визија во годините што доаѓаат. Тоа ново човечко суштество, бунтовникот.

Вие не сте одговорни пред ниту еден народ, ниту една црква… Вие сте одговорни само за едно, а тоа е самоспознанието. А прекрасното е што ако успеете да ја исполните оваа должност, ќе можете лесно да ги исполнувате другите должности. Во моментот кога ќе го запознаете сопственото битие, вашиот поглед на светот фундаментално ќе се промени. Вашиот став кон животот ќе претрпи радикални промени. Во вас ќе се појави ново чувство на одговорност – но не чувство дека нешто треба да се направи, ниту чувство дека мора да се исполни некоја обврска, туку чувство на радост што го правите тоа.

Ова е нешто што ниту едно општество не дозволува да се случи бидејќи вистинското Јас е опасно.

Опасно за црквата, опасно за државата, опасно за масите, опасно за традицијата… затоа што кога човек ќе го реализира своето вистинско Јас, тој станува индивидуа.

Тој повеќе не припаѓа на психологијата на масите, нема да биде суеверен, не може да се користи, не може да се води како добиток, не може да му се диктираат или наредуваат.

Таквиот човек ќе ја живее својата светлина, ќе живее од својата срж.

Неговиот живот ќе има неверојатна убавина, а од тоа се плаши општеството.

ОШО