Пабло Неруда: Не заборави да бидеш среќен


Кој не патува, лесно умира,
тој што не чита, тој што не слуша музика,
оној кој не наоѓа задоволство во себе.
Оној кој ја уништува сопствената љубов, лесно умира.
оној кој не прифаќа движење.

Оној кој е претворен во роб на навиките лесно умира.
и си поставува исти граници секој ден,
оној кој не ја менува рутината,
оној кој не се навикнува да носи нова боја,
и не разговарај со тој што не позајмува.
бегај од губењето на нејзините жешки емоции,
оние кои им даваат сјај на очите или празните срца.

Тој што не е задоволен со својот живот, лесно умира
со твојата работа или твојата љубов,
оној што не сака да влезе во врска со сигурност, претпочита несигурност,
а кој не оди по своја среќа;
Оној кој никогаш нема да си дозволи да избега од смешниот спас…
Живеј денес, направи денес, ризикувај денес!
Не дозволувајте лесно да умре!
Не заборавајте да бидете среќни!