Патот до љубовта и вистинската љубов

daniel holeman 6

Љубовта е бездна во која само малкумина се осмелуваат да скокаат, бездна која нема дно, бидејќи во Љубовта нема ни горе ни долу. Навистина, кој ќе скокне во бездната на Љубовта, прво ќе вреска во паника, потоа ќе се смири и на крајот ќе сфати дека лета потполно слободно и на крајот цел…

dzovi kompani baner horizontalen 1

Неколку работи ме повредуваат како сознанието дека не знам да сакам, затоа што навистина, во еден момент го сфатив тоа. Мојата „љубов“ кон сопственото дете беше оптоварена со страв и условувања, а мојата љубов кон жена ми беше оптоварена со поседување и контрола.

Имав Љубов во себе, но не знаев како да ја живеам, бидејќи Љубовта се дава преку суштината на битието, а ние многу почесто сме личност отколку битие. Човекот е креација на навики, исткаени од многу манипулативни обрасци кои само се стремат кон зачувување, не можејќи да ги признае сопствените недостатоци и упорен да приспособува сè на себе.

Иако човекот не може да биде комплетен без личност, бидејќи тоа му треба за да се прилагоди на околностите на овој свет, тој треба да научи како да ја живее својата личност преку суштината, а не обратно, бидејќи ако суштината и служи на личноста , човекот лесно станува непријател на себе и на своите најблиски . И ако личноста е премногу слаба, човекот може да биде добар за сите освен за себе и за своите соседи. Значи, како и во сè друго, потребна е рамнотежа.

Човекот е убеден дека ги сака своите сакани, но дали навистина сака!? Затоа што навистина Љубовта не бара ништо за себе, таа им дава слобода на оние на кои им се предава. Во длабочината на неговото значење се крие мистерија која тешко може да ја сфати ригидната личност, бидејќи личноста сè зема лично, а реалноста сепак е универзална.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Во сознанието што ми покажа дека не знам да љубам, се повлеков во внатрешноста на моето битие, каде што можам да го слушнам Оној што ме учи, па го прашав вака од најдлабоките длабочини на искреноста;

Те молам со сето мое битие, ослободи ме од се што стои меѓу тебе и мене. Ослободете ме од моите слабости преку кои се ранувам себеси и другите, или покажи ми како да го направам тоа сам. Затоа што не сакам да минам низ овој живот без да ја познавам вистинската Љубов и не сакам да заминам без навистина да Те познавам.

Тогаш го слушнав Неговиот шепот во мене кој ме прашуваше; „Дали сте сигурни дека го сакате ова?“…

Кога реков Да со тишината на моето битие, со целото мое битие, Тој во дел од секунда ми покажа низ што треба да поминам за да стигнам до она што го барав. И тогаш, од таа дистанца од каде што го гледав она што допрва требаше да дојде, болеше, но не ни приближно толку колку што боли кога тогашната иднина стана сегашна реалност.

baner portland horizontalen

Затоа што навистина, за да се ослободиме од нешто, треба да поминеме низ него, целосно свесни, без можност за повлекување. Но, иако боли, поради Неговото присуство и водство, сè е подносливо.

А најубавото од се е фактот што не губиме ништо освен она што навистина ни го одзема самите нас, додека она што вистински го сакаме го враќаме во многу почиста форма, иако се чини дека сè се распаѓа и дека ќе изгубиме се што сакаме и се што сме.

Љубовта е бездна во која само малкумина се осмелуваат да скокаат, бездна која нема дно, бидејќи во Љубовта нема ни горе ни долу. Навистина, кој ќе скокне во бездната на Љубовта, прво ќе вреска во паника, потоа ќе се смири и на крајот ќе сфати дека лета потполно слободно и на крајот цел…

Анѓелко Катиниќ/ drvoživota.com