ПЛУТОН ВО ВОДОЛИЈА – НАСТАН НА ДЕКАДАТА: Ново, подобро, похумано човештво до 2044 година

43031

Транзитот на Плутон во Водолија се случува додека Венера е во точно усогласување со Галактичкиот центар (со Централното галактичко Сонце). Ова ќе ја зајакне здравата женска енергија во следните дваесет години – сензуалност, сексуалност, плодност, сила, љубов, интуиција, грижа, магија, моќ. Што дава целосна рамнотежа на здравата машка енергија претставена со Сонцето кое транзитира со Плутон – потенција, успех, харизма, сила, енергичност, активност, постигнување цели, победа. И сè се случува во кинеската година на змејот – змејот се смета за најмоќниот, најдобриот и најсреќниот знак според кинеската астрологија. Плутон во Водолија ќе има најголемо влијание на личните астролошки карти на оние луѓе кои имаат стелиумски планети (повеќе планети) во фиксни знаци – Водолија, Бик, Лав и Шкорпија. За фиксните знаци ова е време на големи предизвици и трансформации. Луѓето со планети во кардинални и променливи знаци (така и сите други знаци) исто така ќе го почувствуваат влијанието на овој транзит. Тоа може да биде време на големи промени и трансформации во нивните животи, кога Плутон допира планета, иако не толку драматично како кај фиксните знаци.

media 24 uslugi

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: овој текст е долг, но Плутон се сели од еден знак во друг на секои дваесет години, така што овој астролошки настан не може да се опише со две реченици. Текстот е поделен на два дела – како Плутон ќе влијае на човештвото и како ќе влијае на поединците.

Влијание врз општеството

Влегувањето на Плутон во знакот Водолија во астрологијата се смета за голем настан кој ќе има значително влијание врз целото човештво. Тоа е затоа што Плутон е најбавната планета на Сончевиот систем што ја толкуваме во астрологијата, па затоа нејзиниот премин од еден знак во друг се смета за главен астролошки настан. Во нашиот регион тој влегува во знакот Водолија на 21 јануари. После тоа во ретроградно движење повторно ќе влезе во знакот Јарец на есен, а потоа на 20 ноември. оваа година конечно влезе во Аквариус каде ќе остане до почетокот на 2044 година.

Само да споменеме овде дека Плутон (грчки Хадес) е планетата на подземјето и смртта, и додека луѓето бегаат од самата помисла да умираат, иако смртта е единствената сигурност што ги чека сите, на Плутон му беше одземен статусот на планетата и била наречена џуџеста планета. Претпоставувам дека тоа беше обид во колективната свест да се намали анксиозноста од неизбежната смрт на крајот од животното патување.

Но, да се вратиме на посветлите теми на оваа (џуџеста) планета. Плутон е планетата на трансформацијата и промените, умирањето на старото за создавање на новото, а Водолија е знакот на човештвото, новите технологии, иновациите, идеализмот и социјалниот бунт и правда.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Плутон во Водолија претставува конфликт помеѓу традиционалните и новите вредности бидејќи со традиционалните вредности управува Сатурн, кој е традиционалниот владетел на Водолија, а со новите вредности управува Уран, кој е модерниот владетел на овој знак. Овој транзит може да доведе до радикални промени во начинот на живеење и организирање на општеството.

Интересно е што последниот пат кога Плутон беше во знакот на Водолија се случи Француската револуција која значително го промени општествениот и политичкиот систем, како и погледите за општествените вредности. Иако многу глави мораа буквално да паднат на гилотина, бидејќи Плутон е и планета на смртта, основната идеја на Француската револуција беше желбата за похумано општество. Liberté, égalité, fraternité (Слобода, еднаквост, братство) беше основниот слоган на таа револуција.

Сите претходни револуции имаа различни карактеристики, а Француската револуција е многу радикална револуција што го означува почетокот на ерата на слобода од феудалното општество и неправдата, укинувањето на зависноста и личниот недостаток на слобода на луѓето од пониските класи.

Усвоена е Декларацијата за правата на човекот и граѓаните. Во него се нагласува дека луѓето се раѓаат и остануваат слободни и еднакви во правата. Декларацијата ги заштити неотуѓивите права на човекот, слободната сопственост, безбедноста и отпорот против угнетувањето, нагласувајќи дека суверенитетот е на народот, а не на кралот. Сите се еднакви пред законот. Ја прогласува слободата на говорот и пишувањето и ја гарантира неповредливоста на природната сопственост. ДО ТОА ВРЕМЕ, ВАКВИ ПОСТАВКИ НА ОПШТЕСТВЕНИОТ ПОРЕДОК БЕЛЕ НЕЗАМИСЛИВИ, бидејќи за секоја класа важеле различни правила.

Оваа Декларација во најголемиот дел од текстот ги утврдува позициите на просветителството и Американската декларација за независност, која исто така беше донесена за време на последниот престој на Плутон во Водолија.

Ако историјата се смета за учител на животот, тогаш во овој период можеме да очекуваме длабоки општествени, политички и технолошки промени, како и свесност за поправедно и попросветлено општество.

Промени кои можеме да ги очекуваме за време на транзитот на Плутон во Водолија:

– Прифаќање на различноста како и барање нашата различност да биде препознаена и не осудена

– Застапување за социјална правда и еднаквост

– Зголемување на свеста за еколошките проблеми

– Визионерски идеи, засега незамисливи

– Растот на технологијата, дигитализацијата, роботиката, криптовалутите и вештачката интелигенција.

baner portland horizontalen

Овој дел со вештачка интелигенција е особено интересен. Имено, Плутон за прв пат влезе во знакот Водолија во март 2023 година, но набрзо го остави во ретроградно движење и се врати кај Јарецот. Но, кога првпат остана во Aquarius, започна масовната употреба на вештачка интелигенција (AI) – со цел создавање слики и разговор со вештачка интелигенција – тогаш Chat GTP стана исклучително популарен и масовно користен.

Што се однесува до новите технологии и дигитализацијата, може да има злоупотреба и голема опасност за манипулација со човечката свест (се всадува одредено мислење и тоа колективно се смета за точно). Плутон сигурно ќе донесе многу откритија за негативното користење на технологијата.

Технологијата е како магија за вас – ниту добра ниту лоша, дали ќе се користи за позитивни или негативни цели, зависи од корисникот. Затоа одговорноста е на сите нас – како ќе ги користиме новите технологии и колку ќе дозволиме тие што ги користат да манипулираат со нас. Има безброј примери за позитивно користење на новите технологии – медицински третман, користење на природни извори на енергија, подобрување на комуникациските и транспортните средства итн.

За банален пример, да го земеме развојот на технологијата за брзи автомобили. Има автомобили кои можат да достигнат многу големи брзини и некој може да вози таков автомобил во алкохолизирана состојба, да оди на нелегални трки и да се однесува крајно неодговорно и злонамерно кон оваа технологија. Неизбежно е таквата употреба на технологијата да донесе човечки жртви.

На ист начин, друг љубител на брзото возење може да го користи тој автомобил одговорно, почитувајќи ги неговите граници и можности и внимавајќи да не ги надминува границите. Општеството признава дека не сите поединци се многу свесни и затоа постојат правила и закони, во овој случај за ограничувањето на брзината итн. Но, од друга страна, општеството не може целосно да ги контролира постапките на поединците, на крајот може да казни доколку законот не се почитува.

Затоа, пак повторувам, ЦЕЛАТА ОДГОВОРНОСТ Е НА НАС – секоја акција и мисла што свесно или несвесно ја испраќаме, оди во колективното несвесно и ја создава севкупната реалност.

Влијание врз поединци

Плутон во Водолија ќе има најголемо влијание на личните астролошки карти на оние луѓе кои имаат стелиумски планети (повеќе планети) во фиксни знаци – ВОДОЛИЈА, БИК, ЛАВ И СКОРПИЈА. За фиксните знаци ова е време на големи предизвици и трансформации.

Навистина, откако Плутон ќе допре една од личните планети во фиксни знаци во одредена година (нема да допре сечии лични планети во иста година), особено Сонцето (што сме во хороскопот), после тоа никогаш нема да биде исто. Има огромен потенцијал да станат најдобрата верзија од себе, но по големите предизвици низ кои треба да поминат и откако ќе ги отфрлат старите вредности и мислења.

Ова е огромен предизвик за фиксните знаци, бидејќи како што кажува самиот збор – тие се тврдоглави и фиксирани на некои свои верувања и шаблони, дури и ако се лоши за нив. На пример, кај променливите знаци ситуацијата е многу подобра бидејќи сакаат промени и не се толку приврзани за своите верувања.

Луѓето со планети во кардинални и променливи знаци (така и сите други знаци) исто така ќе го почувствуваат влијанието на овој транзит. Тоа може да биде време на големи промени и трансформации во нивните животи, кога Плутон допира планета, иако не толку драматично како кај фиксните знаци. Генерално, транзитот на Плутон во Водолија претставува време на големи промени и предизвик. Сепак, тоа е и време на големи можности и напредок.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Постои уште една астролошка љубопитност и реткост поврзана со транзитот на Плутон во знакот Водолија – Сонцето се движи во овој знак заедно со него. Сонцето е нашата цел во животот, нашиот вистински идентитет, она што го зрачиме. Сонцето е суштината на тоа кои сме ние. Тоа е централната точка во кругот. Тоа е нашата духовна цел – нашите цели и насока во животот. Затоа, немојте да се изненадите ако вашиот живот заземе сосема нов правец или ако доживеете сосема ново знаење во наредните денови.

И на самиот крај, уште една важна и одлична вест. Транзитот на Плутон во Водолија се случува додека Венера е во точно усогласување со Галактичкиот центар (со Централното галактичко Сонце). Ова ќе ја зајакне здравата женска енергија во следните дваесет години – сензуалност, сексуалност, плодност, сила, љубов, интуиција, грижа, магија, моќ. Што дава целосна рамнотежа на здравата машка енергија претставена со Сонцето кое транзитира со Плутон – потенција, успех, харизма, сила, енергичност, активност, постигнување цели, победа.

И сè се случува во кинеската година на змејот – змејот се смета за најмоќниот, најдобриот и најсреќниот знак според кинеската астрологија. Така, јас како вечен оптимист верувам дека следниот период ќе донесе позитивни промени за целото човештво (ако го преживее транзитот на Нептун и Сатурн во знакот на Овен, но повеќе за тоа за неколку години во друга прилика. )

Ирена Думанчиќ Барања

Инстаграм: irenastar_