Повеќето болести се јавуваат затоа што душата е болна


⌈Повеќето болести се јавуваат затоа што душата е болна, а ниту психијатријата ниту медицината не ја лекуваат. Телото е тромо, но вие сте маж според вашиот дух – можете да му кажете на телото да стане, да работи, да прави гимнастика.⌉

Со телото сме само во овој, сегашниот момент, со него не можеме да одиме во минатото или иднината, но со духот што можеме, можеме да кажеме дека за десет години ќе бидеме тоа и така.

Духовната обнова е само помош за вас, а не е помош за Бога, пастирот, вашиот верски учител, учител; тоа ти помага да бидеш доблесна, успешна, одлична личност. Духовното обновување е обновување на вас како човечко суштество, обновување на вашата совест. А што е совест? Таа е како твојата добра пријателка, како полицаец на пат кој ти вели дека не смееш да возиш повеќе од четириесет на час на тоа место, а ако возиш сто и педесет ќе излезеш од патот, ќе умреш. Совеста ти вели: не смееш да пцуеш, не смееш да оговараш, не биди груб со родителите, немој да бидеш мрзлив денес, стани на време, тоа е совест. И ако правиш, благослови те.

Совеста ти вели да не пцуеш, да не кажуваш лоши зборови, да охрабруваш некого денес, кажи убави и нежни зборови – кога го правиш тоа, целото тело ти станува здраво. Науката за духовно обновување, а таа е врвна наука денес, вели: Секој негативен збор што го кажувате, секое пцуење, озборување, секое мрморење ги убива клетките на вашето тело и вашиот мозок. Така, секогаш кога размислувате негативно – не можам, не би – ги убивате мозочните клетки, станувате неспособни и троми. Запомни дека кога ќе и кажеш грд збор на мајка ти, бегаш од неа; запомнете, кога ќе пцуете нешто на вашиот колега, не можете повеќе да го гледате во очи, а ниту тој нема да ве гледа во очи, бидејќи вие сте злобна личност. И кога сте злобни, никој нема да биде со вас. Совеста е нашиот орган кој ни вели: Човеку, ако сакаш да бидеш среќен, кажи добри зборови, не пцуј, туку благослови ги луѓето, не биди мрзлив, туку оди на работа.

Томислав Иванчиќ