Подгответе се за ретка двојна супермесечина: последна долго време


Еднаш на сина месечина, небото на Земјата е домаќин на „сина супермесечина “, а прекрасната светла глетка е онаа што не сакате да ја пропуштите.

Во спротивно, нема да имате шанса да погледнете сличен феномен до 2032 година.

Меѓутоа, ако очите ви се излупени за сина Месечина, ќе бидете разочарани.

И покрај името, сината месечина всушност не свети азурно или церулеан. Всушност, малку е неизвесно како настанал овој термин.

Пред неколку векови, се чини дека се користеше за да се опише невозможен настан, како „ако свињите летаат“.

Меѓутоа, по вулканска ерупција во 1800-тите , небото навистина доби чудна боја, давајќи ѝ на Месечината синкав филтер. Колоквијално, „сината месечина“ се однесува на редок настан што се случува само одвреме-навреме.

Денес, во технички астрономски термини, сина месечина е кога четири полни месечини паѓаат во иста сезона, за разлика од вообичаените три. Во поново време се опишува и втора полна месечина која се стега во еден календарски месец.

Во меѓувреме, супермесечината е кога најблиското приближување на Месечината до Земјата во која било орбита се усогласува со нова или целосна фаза .

Ако двата фактори се појават одеднаш, тоа се нарекува „супер сина месечина“ или „сина супермесечина“.

Од сите четири супермесечини што ќе се случат во 2023 година, август има две од нив.

Првиот ќе изгрее на првиот ден од месецот и ќе изгледа приближно 7,1 отсто поголем и скоро 15,6 отсто посветлен од просечната полна месечина.

Ако немате шанса да излезете надвор и да го видите, италијанскиот астроном Џанлука Маси ќе обезбеди пренос во живо на Месечината што изгрева над римскиот Колосеум, како дел од неговиот проект за виртуелен телескоп.

„Моите планови се да ја доловам убавината на ова… се надевам дека ќе им ги донесам емоциите на шоуто кај нашите гледачи“, рече Маси за PBS.

Дури и ако случајно ја пропуштите таа супермесечина, нема да треба долго да чекате за друга.

Вториот ќе се случи само 28 дена подоцна на 31 август. Ќе биде за 0,1 отсто поголем и посветол од неговиот претходник .

Според фармерскиот алманах , кој ги следи движењата на Месечината со векови, оваа конкретна сина месечина ќе биде „најблиската, најголемата и најсветлата полна супермесечина во 2023 година“.

Иако ниту една од овие Месечини нема да изгледа сина, тие може да изгледаат малку портокалово .

Тоа е затоа што полните месечини во август имаат тенденција да се приближуваат до Земјата пониско на хоризонтот . Како зајдисонце, тоа значи дека пократките бранови должини на светлината, како сината, се намалуваат додека се распрснуваат низ атмосферата, оставајќи ги да светат подолги бранови должини како црвена и портокалова.

Последен пат сина супермесечина од ваков вид го украси нашето небо пред пет години во 2018 година, а тогаш беше уште поцрвена од нормалното.

Технички, ова беше „супер сина крвава месечина “, бидејќи не само што беше втора супермесечина во месецот, туку се случи и за време на затемнување на Месечината , кога сенката на Земјата целосно го покри нашиот соседен сателит.

Ова и даде на Месечината голем, светол и црвеникав изглед како што може да се види на видеото подолу.