ПОЗИТИВНА ПСИХОЛОГИЈА: Ослободете се од стравовите од неуспех и научете да негувате самодоверба

silhouette man beach

Додека негувате сочувство со себе, важно е не само да бидете свој пријател, туку и оној кој знае да ги препознае и цени вашите квалитети и да ги пофали.

Самосочувството и самопочитта се два поврзани типа на грижа за себе, но понекогаш тие се откажуваат едни со други и се во конфликт. Овој конфликт произлегува од нас самите и од стравовите кои не сме или не можеме да ги надминеме.

Можеби сме научиле да се сакаме себеси, да се однесуваме како сакан пријател или член на семејството, но често не си дозволуваме да ги прифатиме пофалбите и комплиментите што ги заслужуваме. Позитивните аспекти ги поврзуваме со себичност или вообразеност. Пофалбата е подобра од критиката, се разбира, но дали си дозволуваме да ја цениме? Ако не знаете како да добивате позитивни коментари за себе, веројатно сè уште не сте развиле доволно самосочувство и негувате страв.

 

СИТЕ ОГЛАСИ НА ЏОВИ

Тоа е првенствено за страв од неуспех, од разочарување на другите, повеќе од себе. Луѓето кои се навикнати да ги потценуваат своите способности и карактер полесно ќе ја прифатат критиката отколку ценењето. И огромното мнозинство смета дека прифаќањето заслуги или позитивни коментари е суета и затоа ги избегнува. На крајот на краиштата, никој не сака нарциси, освен самите нарциси. Сепак, треба да се признае дека секој од нас треба да негува љубов кон себе и своите таленти и да не ја смета за нарцисоидност на кој било начин .

Како да прифатите позитивни перспективи и да си дозволите самодоверба? Со помош на самосочувство , чиј развој го објасни докторката по позитивна психологија Кристин Неф. Сега тој нагласува дека првиот чекор е процесот да се однесувате кон себе на љубезен, човечки топол начин и со присуство во вашата битка. Само откако ќе ги прифатиме нашите доблести и ќе го поттикнеме нивниот раст, можеме да ги цениме. Неопходно е да се разбере дека нашите силни страни, исто како и силните страни на другите, често се извор на слабост. Тогаш можеме да ги прифатиме нашите личности, да ги цениме без чувство на вина и чувство на прекумерна самодоверба или ароганција.

Запрашајте се, дали некогаш би се откажале од комплиментите на вашите пријатели кога тие навистина го заслужуваат тоа? Дали би ги игнорирале нивните позитивни квалитети и би ги земале здраво за готово. Најверојатно не. Затоа треба да се однесувате кон себе на ист начин. Во умерени количини, се разбира. Важно е да се почитувате според вашите заслуги. Затоа што не се почитуваме себеси затоа што мислиме дека сме подобри од другите, туку затоа што знаеме дека секој има индивидуални квалитети кои треба да се поддржат и негуваат.

Според зборовите на зен мајсторот Тич Нахат Хан: „Вие сте прекрасна манифестација. Целиот свет се собира за да го овозможи вашето постоење.“ Нашите дарби, таленти не се она што самите го создаваме. Тие произлегуваат од учењата на нашите предци, љубовта што ја добивме од нашите родители, водството и инспирацијата на менторите и мудроста и културата на колективот. Самопочитта е и почестување и благодарност на оние од кои произлеговме. На оние кои ни помогнаа да бидеме личноста што сме денес.

Додека ја прифаќате и негувате самодовербата, запомнете дека не треба да се фокусирате само на она во што сте добри и да ги игнорирате вашите недостатоци. Никој не е совршен, а факт е дека сите ние имаме позитивни и негативни аспекти на нашата личност. Наместо да претерувате кога ги гледате и да одите во крајности, треба да знаете да ја прифатите својата автентичност. Која ги содржи двете страни.