Познатиот режисер мрази модерни филмови: „Главата ме боли, не можам да издржам“

 


Во едно неодамнешно интервју, познатиот американски режисер Џим Џармуш откри што му пречи во модерното снимање.


Џармуш нагласи дека клучната пречка меѓу него и комерцијалното кино не лежи во глумата, пишувањето или режијата – неговото најголемо несогласување е со модерните техники на монтажа, пишува Far Out Magazine .

„Морам да ви кажам една работа што мразам, што можете сами да ја тестирате: гледајте кој било нов акционен филм и обидете се да најдете кадар подолг од три секунди“, се жалеше Џармуш.

„Сметам дека е навистина навредлив и исклучително лош начин на снимање , како да се принудени да прескокнуваат кадри на секои три секунди. Тоа е најдолго што ќе ја остави рамката и потоа ќе се сече. Ме боли глава и ме тера да го исклучам филмот. Друже, оди во филмско училиште, гледај нешто, читај книга, погледни слика! Ова е глупост. Не можам да издржам“, додаде тој.

Тој има проблем и со популарните класици: „Никогаш нема да гледам Војна на ѕвездите“. Ми пречи што знам толку многу за филмот и ликовите. Зошто знам за R2-D2 и Дарт Вејдер и никогаш не сум го гледал филмот?

Сепак, тој призна дека овој проблем е од субјективен карактер и последица на неговата нетрпеливост кон наметливоста на популарните работи.