Последното декларирано хемиско оружје на Земјата е официјално уништено


Имаше време кога САД можеа да тврдат дека имаат на располагање 30.000 тони течна смрт, обезличување и агонија, чувани на готово во метални експлозивни канистри во складишта ширум светот.

Денес таа бројка е официјално нула. На 7 јули 2023 година , една последна ракета М55 што го содржи нервниот агенс Сарин беше пробиена, исцедена и изгорена, со што беше официјален крај на употребата на хемиско оружје од страна на човештвото.

„Ова е прв пат меѓународно тело да верификува уништување на цела категорија на декларирани оружја за масовно уништување – зајакнување на посветеноста на Соединетите Држави за создавање свет без хемиско оружје“, изјави заменик-секретарот за одбрана за набавка и одржување, Вилијам А. ЛаПланте во соопштението за медиумите. .

Поминаа повеќе од триесет години откако американскиот претседател Џорџ Буш и советскиот претседател Михаил Горбачов се договорија билатерално да го прекинат производството на целото хемиско оружје и да ги уништат нивните соодветни залихи.

Перверзно, помина речиси еден век од воспоставувањето на Женевскиот протокол, договор со кој се забранува употреба на хемиско и биолошко оружје во конфликти.

Ужасите на Првата светска војна ја оддалечија чистата нечовечност на користење агенти кои им даваат приоритет на страдањето на непријателот.

Гасот хлор беше меѓу првите што беше употребен во обем , иритирајќи ги очите и грлото на секој доволно несреќен што ќе се најде незаштитен во неговата бледо зелена магла.

Сенф гасот предизвика да се појавуваат плускавци каде и да се соберат на изложената кожа. Фосген тивко ги уништил белите дробови, што доведе до мачна смрт неколку дена подоцна.

Иако не сакаа да ги користат, САД и другите светски сили продолжија да инвестираат во развојот и производството на сè поотровно оружје.

Во 1950-тите, нервните агенси како VX и Sarin беа произведени и инкорпорирани во системи за растурање експлозивни. Смртоносни во најмали концентрации, соединенијата ги блокираат критичните нервни патишта предизвикувајќи мускулна парализа што доведува до асфиксија.

Иако САД никогаш не тврделе дека користеле средства опфатени со Конвенцијата за хемиско оружје во намерен чин на предизвикување човечка штета, опцијата останала во текот на децениите, доколку тие самите некогаш бидат цел.

Практичноста на демонтирање на залихите на залихи на хемиско оружје е речиси исто толку предизвикувачка како и политиката на преговарање за меѓународна конвенција.

Со намера да експлодираат и да направат хаос на нашите ткива, малкумина мислеа дека е мудро да ги натоварат на чамци, да ги испратат во морето, а потоа „ да се исечат дупки и да ги потопат “.

Дури и со завршување на процесот на уништување, чистењето на објектите ќе продолжи со години.

„Ова вклучува отстранување на секундарниот отпад, деконтаминација и деактивирање на објекти и опрема, отстранување на имотот, уривање на некои објекти и затворање на договори и еколошки дозволи“, вели извршниот директор на Програмата за алтернативи за составени хемиски оружја на американското Министерство за одбрана, Мајкл С. Абаи.

„За време на затворањето, безбедноста на работната сила, јавноста и животната средина ќе останат главен приоритет на програмата.

ОК го објави уништувањето на последниот од своите декларирани агенти во 2007 година . За Индија, денот дојде две години подоцна во 2009 година . Во 2017 година, Русија официјално го уништи последниот од залихите од 40.000 тони, кои беа конкурентни на американските. Дали некој официјален декрет е вистински одраз на реалноста е сосема друго прашање .

Нема сомнеж дека природата на војната се менува , што потенцијално го прави хемиското оружје помалку ефикасно. Ако некогаш биле на прво место.

Без разлика дали се работи за морални или стратешки намери, сега има многу помалку оружја на Земјата со задача да испорачаат мачна смрт. Тоа е момент кој вреди да се прослави.


 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *