По зголемувањето на функционерските плати за 78 отсто, скокна и просечната за 14,2 отсто и сега изнесува 36.390 денари

palata plati

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во земјава, во август година, изнесува 36.390 денари, што е за 14.2 отсто повеќе во оснос на истиот месец лани, соопшти Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Административни и помошни услужни дејности (21.6 %), Образование (17.5 %) и Градежништво (16.5 %).

baner portland horizontalen

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (3.8 %), Административни и помошни услужни дејности (3.3 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (2.3 %).

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Просечната месечна исплатена бруто-плата во август годинава изнесувала 54.595 денари.

Како што е веќе познато, со одлука на Уставниот суд, на почетокот од годинава платите на политичарите, функционерите и избрани лица во Македонија беше зголемена за 78 проценти.