ПРАТЕНИЧКИ ПРАШАЊА се уставен инструмент за контрола од страна на законодавната врз извршната власт.

324755976 493597382958128 1846230053757877432 n
Со императивна норма е предвидено дека се одржуваат еднаш месечно (секој последен четврток во месецот).
Во мандатот на овој парламентарен состав, од 38 месеци – Талат има свикано само 24 пленарни седници за поставување пратенички прашања!?
Од тие 24 седници, пратеник на Левица имал право да постави прашање само на 11 седници (поради нефер практики на спикерот при составување на редоследот на говорници)!
Затоа, пратениците на Левица поднесовме претставка до Антидискриминаторската комисија против претседателот на Собранието, заради утврдување индиректна дискриминација по политичка основа.
После тоа, следува и едно тужбиче, прописно. 😘