Прво треба да постигнеме мир и дури потоа да имаме можност да постигнеме љубов

entropy by mario sánchez nevado

Всушност, доста е тешко да се пишува за мир или да се дефинира мирот, без дефиницијата целосно да го покрие. Најлесен начин да се објасни мирот е да се спореди со балансот во физиката.

dzovi kompani baner horizontalen 1
Ајде да замислиме вага со бесконечен број краци на кои има различни тежини, со разни бои, материјали, големини, вибрации… и сите овие тежини се во совршена рамнотежа, вагата е во совршена рамнотежа и никому не му пречи тежина, иако има и тегови кои се една наспроти друга.

Оваа споредба ја напишав со вага затоа што мирот е недостижен за нашиот ограничен ум, логичниот дел од нас воопшто не може да го разбере. Не можеме да разбереме бидејќи спротивните форми во војната и битката се под бездната. Овој концепт на бездната е професионален концепт на нас окултистите, кој го разбира Дрвото на животот, знае за што зборувам.

За оние кои не разбираат, бездна или празнина е нешто квалитативно што го дели реалниот и идеалниот свет. Бездната е практично непремостлива, чувана од демон кој ние окултистите го нарекуваме Хоронзон, а ние го дефинираме како демон на смртта, уништувањето и лудилото. Значи, митолошки замислете дека Хоронзон ќе ве изеде ако само се обидете да ја преминете бездната.

Но, теоретски, бездната сè уште може да се помине, Хоронзона може да се победи и покори. Ова се прави со медитација, работа на себе итн… така што ние во оваа група сме на пат еден ден да ја преминеме бездната, а Хоронзон ќе ни стане празен дувачки, бидејќи тој е всушност илузија.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Но, да се вратиме на претставувањето на мирот. Значи овде, под бездната, спротивностите војуваат, така што мирот за кој зборувам овде е невозможен. Но, над бездната спротивностите се во рамнотежа, таму воопшто нема можност за никаква борба или војна.

Нашата цел во духовниот напредок е постепено да внесеме што повеќе спротивности во состојба на идеална рамнотежа, онаква каква што е во идеалниот свет… за да биде што повеќе во реалниот свет. Запомнете го ова добро, ние не бараме мир во смисла да заспиеме и да биде се во ред, не го бараме мирот што го даваат средствата за смирување.

Таквиот мир се заснова на стеснување на свеста. Со таков мир човек е мирен затоа што не војува, но не војува затоа што не е ни свесен за спротивностите што треба да војуваат.

Метафорично, да го замислиме мирот под бездната на овој начин: Во расправија сме со лицето А. За да бидеме во мир со него, ќе се опкружиме со непробојно стакло, така што војната и борбата со него стануваат физички невозможни. поради стаклото. Ние сме во мир со неа, но тоа е надворешен мир, внатре веројатно сè уште се расправаме со неа во мислите и емоциите.

 

baner portland horizontalen

Да одиме чекор понатаму во мирот под бездната, да ја завршиме војната внатре. И во себе можеме да ставиме непробојна чаша против негативните мисли и емоции, тоа всушност се прави со почитување на десетте Божји заповеди. Тогаш имаме психолошки мир, но затоа сме се поделиле како личности внатре, ги одвоивме завојуваните делови од себе за вештачки да создадеме внатрешен мир.

Сето ова опишано досега, мирот под бездната е една голема илузија, се надевам дека и самите го разбирате тоа. Ние плативме голема цена за таков мир, го жртвувавме единството на себеси за да имаме мир. Па сега имаме мир, но се изгубивме себеси.

Од секојдневниот живот знаете дека луѓето постојано се откажуваат од своите желби и визии заради мирот со другите. Но, да размислиме малку дека ова можеби не е точно.

Мирот над бездната е идеален, таму спротивностите, кои во реалниот свет нужно војуваат, можат да бидат во рамнотежа и без борба. Ова е така затоа што има два клуча за ова, а тоа се прифаќање и препознавање.

Да се ​​вратиме на расправијата со лицето А. Сега да го направиме тоа на духовен начин:

Нема да градиме ѕидови од непробојно стакло ниту околу нас, ниту во нас, ништо нема да потиснуваме, ништо да жртвуваме, ништо да се откажеме. Едноставно ќе признаеме дека сме во тепачка со лицето А, ќе признаеме дека можеби го мразиме, дека би сакале да се одмаздиме.

Тогаш ќе го прифатиме она што сме го признале како вистинска вистина, едноставно така е. Значи ние сме во караница, но не треба да чувствуваме никаква вина поради тоа… Ја мразиме, но тоа не е причина да се чувствуваме виновни… можеби реално ќе и се одмаздиме, но не треба чувствувајте секаква вина за тоа.

Значи, кавгите, омразата и одмаздата не се пречка да бидеме во мир со личноста А, да бидеме во рамнотежа со него, затоа што воопшто не треба да се караме, доволно е само да ја признаеме и прифатиме кавгата, омразата и одмаздата. .

Духовниот ефект на ова признавање и прифаќање е дека кавгата, омразата и одмаздата веднаш ќе почнат да се топат, како мраз во оган, и наскоро ќе исчезнат како илузија… затоа што конфликтот е само илузија, омразата е само илузија, Одмаздата е само илузија… но, мирот не е илузија, мирот е божествена реалност, Бог е љубов и мир.

Можеби овој мој пост е премногу тежок за некои, можеби многумина од вас ќе треба да го прочитаат седум пати за целосно да го разберат. Но, објаснив зошто се чувствувам смирено кога ја читам буката и зошто некој друг се чувствува немирен кога зборува за љубов.

Оној што ја чита буката и оној на кој му се чита буката се во конфликт под бездната, но над бездната се во мир и рамнотежа. Кога некој зборува за љубов од позиција под бездната, избива немир, бидејќи таквата љубов се судира со нешто што не е љубов.

Сè додека љубовта е спротивна на омразата, таа е под бездната… само кога љубовта и омразата стануваат лице и реверс на истото, само кога ќе разбереме дека омразата е дегенерирана љубов, само кога љубовта и омразата се во идеална рамнотежа и не во војна, само тогаш љубовта е над бездната.

И, сега последниот чекор: Љубовта и мирот се дел од универзалната рамнотежа над бездната. Но, разберете и запомнете, под бездната љубовта и мирот војуваат… Ова го мислам сосема сериозно, љубовта и мирот се спротивности под бездната. Не веруваш дека љубовта е спротивна на мирот, а мирот е спротивно на љубовта под бездната…? Потоа слушнете го ова:

Лицето А ја сака личноста Б, но лицето Б не возвраќа… Лицето А е во немир затоа што не е возвратено, лицето Б е во немир бидејќи лицето А и се качи на главата со неговите приказни дека ја сака. Дури и кога љубовта е возвратена, и двајцата партнери се во постојан страв и грижа да не се изгубат еден со друг, па затоа и во немир.

Би можел да набројам уште вакви примери, но мислам дека ти докажав дека љубовта и мирот се на спротивставени страни под бездната, само над бездната можат да бидат во рамнотежа. Бидејќи мирот е можен само над бездната, љубовта може да дојде само од мирот, потешко е мирот да дојде од љубовта. Запомнете го ова добро, услов за вистинска љубов е мирот, љубовта не е услов за мир…

Затоа во духовниот напредок прво треба да постигнеме мир, па дури тогаш имаме можност да постигнеме љубов.

Леонард Мартиновиќ – Преземено од ФБ група Духовна трансформација/алтернативна информација