Преземање одговорност

taking responsibility.jpg

Преземете ја одговорноста за вашата акција, инспиративна приказна каде семејството што се бори и семејството кое живее мирно и пријателски.

Еднаш две семејства живееле во град .

Првото семејство има маж и жена со две деца, а второто семејство има маж, жена и едно дете.

Двете семејства живеат во близина.

Првото семејство живее мирно и пријателски, но второто постојано се кара.

Второто семејство се кара секој ден од мали причини.

Така, чувствувајќи љубомора , сопругата решила да открие како нивниот сосед живее мирно и пријателски.

Затоа му рекол на нејзиниот сопруг да ја дознае причината.

Така сопругот влегол во градината на соседот и отишол во близина на прозорецот за да дознае.

Се сокри позади и почна да ја следи нивната активност.

Видел жена како го чисти подот.

Одеднаш нешто и го одвлече вниманието и таа истрча во кујната.

Така, нејзиниот сопруг седеше на софата.

Додека ја видел нејзината сопруга како трча кон кујната, тој исто така трчал зад неа.

Набрзина не ја забележал кофата со вода, ја шутнал и истурил вода по целиот под.

Тогаш неговата сопруга се вратила од кујната и ја видела водата на подот.

Сопругата му рече на сопругот: „Извини душо, јас сум виновен што брзав, па заборавив да ја тргнам кофата од патот“.

Тогаш сопругот рече: „Не душо, јас сум виновен бидејќи не ја забележав кофата и ја клоцав“.

Човекот се криел и видел што се случило и се вратил дома.

Неговата сопруга го прашала: „Дали ја дознавте нивната тајна ?

Човекот одговорил: „Мислам дека разликата е во тоа што ние секогаш бараме да бидеме во право додека тие ја преземаат одговорноста за својот дел“.

Инспирација

Односите се одговорност.

Заклучок

Гледаме во животот како луѓето се борат со своите сопруги или сопруг за да бидат во право.

Но, ако тие ја преземат одговорноста за својот дел, тогаш речиси сите проблеми се решени.