ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЕС, МИШЕЛ: Украина може да влезе во Европската Унија во 2030 година, доколку двете страни си ја завршат домашната задача

sarl misel 1 1024x661

Претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел изјави дека Украина би можела да се приклучи на Европската унија во 2030 година „доколку двете страни си ја завршат домашната задача“.

„Украина и другите земји кандидати мора да спроведат реформи, да се борат против корупцијата и да ги исполнат законските барања. Ние во ЕУ треба да ни биде јасно што сакаме да постигнеме заедно, кои се нашите приоритети и на што сакаме да трошиме пари. И ние мора да ги забрзаме нашите процеси на одлучување“, изјави Мишел во интервју за „Шпигел“.

Тој предупреди дека земјите од Западен Балкан 20 години чекаат да влезат во ЕУ, поради што таму расте влијанието на Русија и Кина.

„Просперитетна и безбедна Украина е во интерес на Европа. Нивниот неодамнешен отпор кон Русија покажа дека Украина и припаѓа на ЕУ“. И тоа наскоро, не еден ден. Ова ќе докаже дека ЕУ е способна за геополитичко дејствување“, рече Мишел.

На забелешката на германски новинар од весникот дека САД досега обезбедиле повеќе воена помош за Украина отколку сите земји на ЕУ заедно, Мишел рече дека „ова не е натпревар“ и дека, гледајќи наназад, малкумина би очекувале ЕУ да испорача Украина со оружје вредно милијарди евра. Тој додаде дека геополитичкото влијание не се мери секогаш само со воена моќ. Тој рече и дека има итна потреба да се преговара за миграцијата со земји надвор од ЕУ и дека оваа тема ќе биде на дневен ред на неформалниот самит во Гранада.