Приказна за гнев

anger story

Еве една приказна за гнев каде што еден човек бил љубоморен на работата на дамата и што направил, ајде да видиме во приказната. Гневот е многу лош за здравјето.

Еднаш имаше еден човек по име Мохан кој живееше во едно село .

Селото било многу мало, а во селото Мохан имало само кројач.

Им ги шиеше алиштата на селаните и добро заработуваше.

Како што поминуваа деновите, тој почна да станува арогантен и да не зборува мудро со клиентите.

Кога некои селани не се согласуваат со него за погрешна работа, тој се налутил и им рекол да ја напуштат неговата продавница.

Неговото его беше на врвот, но селаните не можат да направат ништо затоа што имаше само кројач кој знае да шие .

baner portland horizontalen

Почнал да се однесува недолично со своите клиенти и ваквиот негов однос продолжил.

Еден ден една госпоѓа со синот дошла во селото на работа.

Таа знае да шие па отиде на работа кај Мохан .

Мохан ја одбил и таа отишла.

Мислела да купи машина и почнала да ги шие алиштата на селаните.

Таа некако работеше и купи машина за шиење.

Сега почна да ги шие алиштата на селаните.

Таа беше многу љубезна дама и учтиво разговараше со своите клиенти .

Нејзината работа на шиење беше исто така добра.

Сега сите одеа кај таа госпоѓа на шиење и работата на Мохан за малку ќе заврши.

Дојде еден ден кога Мохан не заработи ниту една рупија од шиење.

Сопругата на Мохан отишла да ја запознае госпоѓата и разговарала со неа.

Таа рече: „Ја отворивте продавницата за шиење за да не дојде никој во продавницата на мојот сопруг, сакам да ми ја продадете вашата продавница“.

Госпоѓата се согласи со неа и го продаде својот дуќан за педесет илјади .

Таа ноќ Мохан беше многу лут што ја запали продавницата на госпоѓата.

Како што знаеше сопругата на Мохан, таа веднаш отиде и му рече на Мохан, будала, госпоѓата ни ја продаде продавницата за педесет илјади, а ти си ја запалил својата продавница .

Мохан откако го слушна ова седна ставајќи ја раката на главата.

Инспирација

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Лутината не решава ништо, но може да уништи се.

Заклучок

Во животот гледаме како земаме погрешни одлуки во нашиот живот кога сме лути.

Кога сме лути, тогаш мора да размислуваме во нашите умови за нашите сакани .

Тогаш нашиот гнев ќе исчезне.

Ако научивте од приказната за лутината, коментирајте подолу.