НОВО

Проверете во која фаза од развојот на циклусот на чакра сте!

spiritualism 4552237 1920

Чакрите се развиваат одново на секои седум години од животот. Развојот на првата чакра трае од 0 до 7 години, додека на секои наредни седум години можеме да го следиме резултатот од нашиот ментален, емоционален и духовен развој. Значи, клучните години за самоспознавање се 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, 77, додека 84 се смета за врв. Кој и да стигне до Сахасрара, горната седма чакра на круната, сфатил што значат лекциите од седумгодишниот циклус на чакра за неговиот духовен раст.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Во првиот циклус од животот, од мајчината утроба до четвртата година, се развиваат првите три чакри кои ја претставуваат мајката, домот, храната, човечката топлина и постепено влегуваме во четвртата чакра, Анахата, чакрата на сочувствително будење. До седумгодишна возраст, што симболично го претставува напуштањето на раното детство, веќе сме стекнале чувство на добредојде и припадност на овој свет. Тоа се чувствата на припадност кон материјалниот свет, претставена преку долните чакри, додека атмосферата на растење во љубов и припадност е претставена со горните чакри, но на потсвесно ниво.

Секој следен седумгодишен циклус на чакра започнува од долната, прва чакра, Муладара, што значи „сигурен сум“, од која се искачуваме на следната, втора, Свадистана, „Се чувствувам“, до третата чакра, Манипури, Јас сум силен“, која до четвртата чакра, Анахати, „сакана сум“, до петтата чакра, Висуди, „се изразувам себеси“, до шестата чакра, Ајна, „поврзан сум“, преку која стигнуваме до последната горната круна чакра, Сахасрара, „Јас сум божествен“ .

Трите долни и трите горни чакри се среќаваат во централната срцева чакра, Анахати, каде што се одвива целото размислување и емоционалното исцелување. Секоја чакра се лекува во Анахата, љубов, пуштање, простување. Со текот на животната енергија низ чакрите, го поминуваме мостот виножито, сите бои, растечки и спуштајќи се. Муладара е црвениот центар од кој започнува нашето духовно патување, иако го претставува материјалниот свет, нашето право да бидеме и да имаме. Во детството ја чувствуваме мајчината љубов преку чувството на сигурност и заштита. Следува почеток на воздигнување, односно надминување на детското чувство дека постои само јас и моите потреби кои некој друг ќе ги задоволи. Затоа, Муладара чакрата е земјата, симболично и мајката, која не храни со плодови за да опстане нашето тело.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Светот не само што ни служи е клучот за срцевата чакра и исцелувањето на сите други

Како што се создава емотивен однос со нештата и луѓето, детето се повеќе се поистоветува со мајката и храната, почнува да развива чувство на приврзаност. Тоа значи дека се разбудува втората жолта чакра, Свадистана, по што следи Манипура, портокаловата чакра, центарот преку кој чувствуваме дека дејствуваме на светот преку нашето его и волја. Меѓутоа, наскоро следи сочувство и сознание дека светот не е само за нас, што се случува преку центарот на зеленото срце, Анахата. Сега стигнавме до половината на мостот виножито симболизиран со четвртата чакра, Анахата, која почнува да се буди во четвртата година од животот.

Според космичкиот закон за цикличност, овој процес на развој на чакрите ќе започне повторно бидејќи се што се случува во нас и околу нас, се случува на енергетско ниво. Сепак, има и такви кои не успеваат да стигнат до повисоките духовни центри, кои се активирани од Анахата. За време на нивниот живот, многумина ќе останат во чакрите кои нè поврзуваат со материјалниот свет, материјалните поседи, желбата за статус, нагласувањето на егото. Многумина не ги достигнуваат вистинските вредности на меѓучовечките односи и духовниот живот, а нивниот развој едвај успева да ја допре Анахата.

Многумина не се свесни дека силата што ги движи планетите е истата сила што го движи и го одржува нашето тело, но не само преку материјалната храна, туку и духовната. Затоа, духовното патување се нарекува и спирален танц, тоа не се случува по права линија, предвидливо или однапред определено. Имаме слободна волја за насоката во која ќе го насочиме нашиот живот. Односно, дали ќе се вртиме во кругот на секојдневието и потребите на телото или барем повремено ќе излеземе од кругот на стравот за материјална егзистенција.

baner portland horizontalen

Суптилни енергетски канали и здравствени фреквенции

За да се разберат чакрите, неопходно е да се споменат два главни енергетски канали кои се суптилни, невидливи за науката и окото, исто како нашиот ум и дух. Тие се нарекуваат Ида и Пингала и наизменично се менуваат низ чакрите. Меѓутоа, кај некои тие едвај стигнуваат до центарот на срцето. Ида, Пингала и Чакри се зависни од централниот енергетски канал, Сушумна, која можеме да ја замислиме како трча по ‘рбетот, а сите вибрира на одредени фреквенции. Од нив зависи нашата физичка, ментална и духовна состојба и здравје, па дури и колку долго ќе трае нашиот земен живот.

Нашето тело како бруто материја, умот како суптилна материјална енергија и дух, имаат свои фреквенции кои влијаат на настаните во нашиот живот. Преку нив во секое време сме поврзани со Универзумот, со Врховната интелигенција, но и со сите други души кои сме ги сретнале или ќе ги сретнеме во животот. На нашата фреквенција влијаат храната што ја јадеме, водата што ја пиеме, мислите што мислиме, емоциите што ги чувствуваме, луѓето со кои се опкружуваме, но и како се чувствуваме за себе. Се верува дека до триесет и петгодишна возраст, нашиот духовен развој веќе требаше да биде реализиран во целосна светлина, дека веќе неколку пати сме поминале низ сите седум чакри во текот на нашето учење за животот. Меѓутоа, ако тоа не се случи, остануваме несреќни, незадоволни, завидливи, злобни. Дали го чувствуваме нашиот внатрешен сјај и цел дури и во најтешките моменти и како се однесуваме кон себе и кон другите, ќе открие многу за нашиот духовен развој.

oglasi jovi kompani

Седум идентитети преку седум чакри

Нашата карма е всушност нашиот внатрешен живот. Иако понекогаш не гледаме дека сè во нас и околу нас е полно со бои и можности, патувањето преку мостот виножито може да ни ги покаже. Кога сме радосни, здрави, оптимисти, задоволни, добронамерни, боите на нашите чакри се почисти, појасни и посвежи. Тогаш се чувствуваме здрави и си го сакаме животот, среќни сме. Тогаш сфаќаме дека сите ние сме првенствено духовни суштества кои имаат седум идентитети, следејќи од долната чакра, физичкиот идентитет, до емоционалниот, волевиот, социјалниот, креативниот, архетипскиот и универзалниот идентитет на постоењето.

Социјалниот идентитет се развива преку срцевата чакра, креативниот преку Висуда, чакрата на грлото, симболот на нашето креативно изразување. Архетипскиот идентитет е симболично претставен со шестата чакра, Ајна, преку која ја разбираме колективната меѓусебна поврзаност и личната интуитивност. Седмата чакра, Сахасрара, е носител на повисокото јас, универзалниот идентитет, Единството, поврзувањето на сè со еден Извор. Ние се воплотуваме со цел духовно да го доживееме ова знаење што нашата душа никогаш не го заборавила. Потопени сме во едно духовно поле и сите го поминуваме мостот виножито на свој начин да стекнеме мудрост и знаење.

Сања Вуковиќ Грбац