Процес на присуство – Дишење и свесност за сегашниот момент

pexels photo large 696x398

Процесот на присуство е резултат на потрагата што свесно започна во пустината Аризона во 1996 година. Таму ги имав првите три вистински искуства на она што сега го нарекувам свесност за сегашниот момент. Речиси десет години пред тоа бев преокупирана со исклучително болна состојба наречена Хортонов синдром. Се разболев во 1987 година и болеста се манифестираше во секојдневни напади на неопислива болка. Процесот на присуство е водено патување кое се состои од практични и перцептивни методи и знаење неопходни за свесно одвлекување на вниманието од појавите и замките на времето за да можеме да се вратиме назад во сегашниот момент на животот. Тоа е безопасно и благо искуство кое лесно се следи. Придобивките се конкретни и затоа трајни.

Јас лично видов дека Процесот успешно ги решава депресијата, ракот, фобиите, зависноста од дрога и алкохол, тагата, лутината, стравот, алергиите, недостатоците и многу други надворешни показатели за внатрешна нерамнотежа. Исто така, го забрзува закрепнувањето од физички повреди, ги подобрува спортските и креативните способности и ги оживува духовните активности од јога до медитација. Тој процес постојано ми покажува дека нашите длабоко потиснати емоционални поплаки несвесно нè одвојуваат од сегашниот момент во животното искуство и дека менталните состојби на умот предизвикани од оваа разделба доведуваат до физички манифестации на нерамнотежа кои се претвораат во симптоми на болест. Процесот на присуство во суштина е пат кој ни овозможува да се ослободиме од емоционалните блокади и да ги интегрираме. Затоа, тоа е патување кон нашиот емоционален раст, пат на свесно „растење“.

media 24 uslugi

Во моментот кога прво седнуваме и почнуваме свесно да го поврзуваме нашето дишење, започнува нашето патување низ Процесот на присуство. Тоа е прилично едноставно. Но, таа едноставна вежба има моќ, бидејќи преку секојдневно вежбање правиме значајни откритија. Ќе почнеме да ги откриваме сите наши реални животни тешкотии кои успешно сме ги криеле од себе. Преку оваа едноставна вежба полека ќе допреме до оние делови од сопствената свест кои ни изгледале недостапни. Ќе почнеме автоматски да го привлекуваме она што ни е потребно за да ја вратиме рамнотежата на квалитетот на нашиот живот.Оваа едноставна вежба ни овозможува да го направиме сето тоа и многу повеќе бидејќи свесното поврзано дишење е еден од најбрзите начини за повторно разбудување на свесниот однос со нашите Внатрешно присуство. Доколку не ги следиме вежбите за дишење, Процесот се претвора во поплава од паметни зборови и идеи. Само свесно поврзаното дишење ни овозможува да ја разбудиме моќта на нашето внатрешно присуство, со што ни овозможува искуствено да зачекориме во свеста за сегашниот момент.

baner portland horizontalen

Кога ќе ја разбудиме нашата свест за сегашниот момент со свесно поврзување на нашето дишење, тргнавме на патување во кое се будиме од несвесната состојба на живеење во времето до свесно емоционално искуство кое ни овозможува да го согледаме протокот на личната енергија. Тоа е „последица“ на процесот на присуство. Резултатот од оваа постепена промена на свеста е дека растојанието помеѓу многу од нашите мисли, зборови и постапки и нивните неизбежни физички, ментални и емоционални последици се чини дека се скратува. Честопати имаме чувство дека времето се забрзува, но всушност стануваме сè посвесни за емотивната струја на нашите сопствени искуства, енергетската врска која ги поврзува сите причини и последици и се протега низ целиот наш живот. Енергетската нишка го претставува прагот на сегашниот момент, а нашата способност да го согледаме го претставува повторното раѓање на свесноста за сегашниот момент. Кога ќе зачекориме во свеста за сегашниот момент, сè појасно ни станува дека, додека живееме во времето, квалитетот на животот што го живееме е најмногу последица. Колку повеќе се будиме со свеста за сегашниот момент, толку појасно станува дека нашето сегашно животно искуство е резултат на повторно појавување на системи на верувања кои произлегле од неинтегрираните искуства од детството. Само во тој момент вистински сфаќаме дека необработените емоции од детството, кои не успеваме да ги забележиме, се причина за физичките и психичките околности, односно квалитетот на нашето животно искуство како возрасен.

Еве еден аспект од Процесот на присуство што инспирира длабока стравопочит: во текот на ова патување, нашето внатрешно присуство ќе нè вознемирува со намерно испраќање надворешни „гласници“ (рефлексии од нашето минато), за да ни помогне да се потсетиме на неинтегрираните спомени од детството кои ги имаме одамна заборавен.потиснат. Внатрешното присуство дејствува на овој начин бидејќи појавата на одраз (или гласник) е единствениот начин да го „видиме“ нашето длабоко потиснато минато на таков начин што можеме свесно да работиме со него. Ова се случува затоа што потиснатите спомени, доколку не можат да излезат на површина и не успееме свесно да ги интегрираме, ќе продолжат да поддржуваат негативни системи на верувања кои не ни прават ништо добро. Природата на овие намерни искуства е таква што тие првично предизвикуваат непријатност, но всушност изгледаат како да не ослободуваат, а не да не понижуваат. Процесот нè охрабрува да ги прифатиме и најдобро да ги искористиме овие поставки и бара од нас да не му пристапуваме со намера веднаш да ни биде удобно или да се чувствуваме добро. Ваквите намери би можеле да не оддалечат од искуствата што се појавуваат намерно за да го олеснат нашиот емоционален раст.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Процесот на присуство започнува кога прво ќе се смириме со намера свесно да го поврземе дишењето. На почетокот, би можело да ни биде доста тешко, како и многу други кои тргнале на ова патување, да правиме вежби по 15 минути секој ден. Всушност, може да се случи понекогаш да почувствуваме силен отпор на овие вежби. Првите 15 минути вежбање, додека седиме сами и дишеме, честопати би можеле да станат најдолгите 15 минути што сме ги доживеале досега. Ако разбереме зошто тоа се случува и дека тоа не е нималку необично, задачата ќе ни биде полесна, па дури и може да не мотивира да ја надминеме оваа психолошка пречка. Затоа што се работи токму за тоа. Ние мора да ја пробиеме пречката кога и ако се појави, бидејќи сè што бараме престојува на другата страна на нашиот отпор. Би можело да ни биде неописливо тешко да седиме два пати на ден по најмалку 15 минути и да го поврземе дишењето, но не затоа што самата вежба е заморна.Ако ги следиме упатствата за вежби за дишење, дишеме правилно. Дишеме нормално. Не е потребно напрегање и посебно држење на телото. Всушност, ништо не се бара од нас. Поточно би било да се каже дека нешто расчистуваме или дека се препуштаме на искуството на неактивност.

Што е свесност за сегашниот момент?

Свесноста за сегашниот момент е состојба на Битието, а не нешто што го правиме. Затоа, полесно е да се каже што не е, отколку што е. Сигурен знак дека сме зачекориле во свесноста за сегашниот момент е дека нашето животно искуство, без разлика како тоа може да изгледа однадвор во секој даден момент, е исполнето со длабока благодарност одвнатре. Оваа благодарност не се заснова на споредба. Тоа не е благодарност што ја чувствуваме само затоа што животот ни се одвива токму онака како што сакаме или затоа што сè оди по нас. Тоа е благодарност за повикот, за патувањето, за дарот на самиот живот. Тоа е благодарност што не се заснова на конкретни причини. Благодарноста е единствен показател за тоа колку сме присутни во нашето животно искуство. Ако не чувствуваме благодарност што сме живи, тоа е затоа што сме залутале од сегашниот момент во имагинарното ментално царство што го нарекуваме „време“.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Процесна механика

Процесот на присуство е искуствено патување за време на кое ја учиме уметноста на будење на свеста за сегашниот момент преку свесни вежби за дишење, примена на Изјавата за активирање на присуството и примена на перцептивни методи. Процесот на присуство не е процес на дејствување, туку на прифаќање на неактивноста со цел без напор да се раствори она што стои помеѓу нас и искуството на чистото Битие. Ние и онака веќе дишеме, а овој Процес ни овозможува да дишеме свесно. Во секој случај, ние веќе размислуваме и овој Процес ни помага да ги користиме нашите мисли за да имаме корист од нив. Како и да е, веќе се чувствуваме, а овој Процес ни овозможува да почнеме да го чувствуваме сопственото присуство. Како и да е, ние веќе читаме, и овој Процес ни овозможува да го користиме читањето како инструмент за ментално иницирање на свесноста за сегашниот момент. Ние веќе автоматски ја користиме сопствената перцепција и онака, и овој процес ни помага свесно да почнеме да го перципираме светот како што се расплетува пред нас во моментот, наместо несвесно да го перцепираме преку толкувања и системи на верувања засновани на минати искуства.

Процесот на присуство е поделен на серија вежби со интервал од седум дена. Седумдневниот период помеѓу вежбите ни овозможува да го собереме многу потребното искуство за да ги прифатиме информациите што ги добиваме преку материјалите на Процесот. Кога информациите се комбинираат со искуството, тие се претвораат во знаење. Кога тоа знаење станува фреквенција на која ги базираме нашите мисли, зборови и постапки, тогаш ја постигнуваме хармонијата што ја нарекуваме мудрост.  Од почетокот на првата вежба добиваме инструкции за начинот на свесно поврзано дишење, кој не само што е природен, туку и безопасен. За време на целото времетраење на ова патување, треба да дишеме на овој начин 15 минути на почетокот и на крајот на секој ден. Оваа вежба за дишење е столбот на целиот Процес, бидејќи ни овозможува свесно и секојдневно да ја разбудиме свеста за сегашниот момент.

Железара Џајми Комерц
Железара Џајми Комерц

Процесот на присуство е покана свесно да се разбуди моќта на нашето Божествено присуство. Оваа можност не е средство за постигнување цел, туку подарок што ни овозможува да ја трансформираме целата наша перцепција за животот. Затоа, не смееме да избрзуваме. Не смееме да го третираме ова искуство како задача што треба да ја завршиме за да стигнеме некаде. Сè што бараме веќе не најде. Тоа веќе чека во нас. Процесот на присуство е можност да се доживее лична потврда на таа вистина. Успешно решив несвесна емоционална состојба која се манифестираше во форма на исцрпувачка болест. Ова го постигнав со зачекорување во блиска врска со Внатрешното присуство. Тоа исто семоќно присуство престојува во вас и трпеливо чека да го благослови квалитетот на целото ваше животно искуство. Ви благодариме што си го подаривте овој прекрасен подарок.

Извор:  www.val.hr
Пренос:  2012-transformacijasvijesti.com