Психологот Олег Сиљавски: „Должност на човекот, неговата природа е да биде воин, бранител и заштитник!“

colors 2203720 960 720 696x398

„Мажот мора целосно да се грижи за својата сопруга. Во спротивно ја губи машката суштина и дегенерира. Постои пат на природна должност (дхарма), и секој го следи, без разлика дали го знае тоа или не. Ако човекот не ја сфати својата вистинска биолошка функција, тогаш неговиот пат и неговата психа се искривени. Исто е и со жена. Ако е машко, пред се е должен на себе, на својата машка природа и на својот пат. Иако во суштина никому ништо не должи, сепак мора да ги прифати последиците од она што го прави, од неисполнувањето на својата конкретна цел. А последиците можат да бидат тажни – и за мажите и за жените кои не сакаат да одат по природниот пат. За мажот тоа се загуби на работа, губење на смислата на животот, депресија, алкохолизам, импотенција“.

Многу парови денес не чувствуваат никакво задоволство од нивните врски. Наместо да уживаат во животот, луѓето се обидуваат да откријат кој за што треба да плати и зошто едниот од нив треба да заработува повеќе од другиот.

„Каде е правдата? – прашајте ги заработувачите.

„Вистинските херои одамна исчезнаа“, се жалат претставничките на понежниот пол.

Onliner.by носи разговор со обучувачот-психолог и учител Олег Силјавски за улогите на мажите и жените, непроменливоста на човековата природа и зошто „дава 40 овци за дама“ – вреди!

КОИ ТРЕБА ДА БИДАТ УЛОГИТЕ НА МАЖ И ЖЕНА ВО ИДЕАЛЕН ОДНОС?

– На моите тренинзи често им предлагам на луѓето да замислат едноставен биолошки модел. На пример, има куќа на работ на шумата во која живеат маж, жена и пет деца – како што беше порано. Од ова произлегуваат сите улоги, функции, последици, кој со кого како треба да се однесува, кој што мора да прави. Да, во материјална и социјална смисла, сè се промени: луѓето живеат во удобни домови, не мора да сечат и носат дрва. Но, во исто време, архетипската човечка природа остана иста. Ако луѓето не го следат, тогаш се појавуваат проблеми, одредени недостатоци: психолошки и социјални.

Генерално, денес во светот има искривување на улогите на мажите и жените, тоа е сигурно.

Премногу луѓе се одвоиле од својата вистинска природа, прават што сакаат. Мажите ги забораваат своите улоги и обврски, жените ги губат своите… во овој поглед, денес се е во неред.

dzovi kompani baner horizontalen 1

АКО ГО СЛЕДЕМЕ ВАШИОТ МОДЕЛ, ТОА БИ ЗНАЧИ ДЕКА МАЖОТ МОРА ЦЕЛОСНО ДА ОБЕЗБЕДИ ЗА ЖЕНА?

– Секако дека мора. Дефинитивно. Во спротивно ја губи машката суштина и дегенерира. Постои нешто како духовниот пат на природната должност (дхарма), и секој го следи, без разлика дали некој знае нешто за тоа или не. Ако човекот не ја сфати својата вистинска биолошка функција, тогаш неговиот пат и неговата психа се искривени. Исто е и со жена.

ДАЛИ МАЖОТ И ДОЛЖИ НЕШТО НА ЖЕНАТА?

– Ако е маж, пред се е должен на себе, на својата машка природа и на својот духовен пат. Должноста на човекот, неговата природа, е да биде воин, бранител, заштитник. Ако не го направи тоа, не е маж. Се разбира, едно лице може да постапи поинаку. Тој навистина никому ништо не должи. Но, тогаш нека ги прифати последиците од тоа што го прави, дека не ја исполнува својата конкретна цел. А последиците ќе бидат тажни – и за мажите и за жените кои не сакаат да одат по природен пат.

КОИ СЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ?

– За мажот тоа се загуби на работа, губење на смислата на животот, депресија, алкохолизам, импотенција. Постојат многу сорти подготвени од природата. Кај жените, кршењето на нивната природа и правилниот духовен пат доведува до губење на убавината, зголемување на телесната тежина, женски онколошки заболувања. На почетокот сето тоа изгледа како забавно, особено во тинејџерските години. Додека сите овие последици сè уште не пристигнале… во хиндуизмот и будизмот се користи таков термин како карма. Всушност, тоа е одличен закон – законот на кармата, или како што уште се нарекува, законот на универзалната правда. Но, дури и ако го отстраниме мистичниот аспект на прашањето, законот на кармата навистина постои. Нема потреба ни да ги набројуваме сите тие приказни за реинкарнација. Законот за универзална правда веќе функционира во овој живот.

Суштината на овој закон е многу едноставна: изборите што ги направивме вчера го дефинираат нашиот живот денес, изборите што ги правиме денес ќе го дефинираат нашиот живот утре. Значи, оние кои денес носат одлуки против нивната вистинска природа, можат да уживаат во почетокот, да добијат многу задоволство. Сметаат дека се ослободиле од непотребните обврски: да се грижат за сопругата, семејството или за сопругата – да му служат на мажот и да одгледуваат деца. Човек може да ужива година, две, три, но за пет години последиците ќе го стигнат тој човек. Сè додека по уште осум години се ќе се компензира така што веќе нема да биде шега. Дваесет години сум во оваа практика, а толку судбини сум видел! Тој механизам всушност работи како часовник, а луѓето дури и не разбираат ништо за тоа. Тие мислат дека светот е таков, знаеш, можеш да правиш што сакаш во него. Но, тоа не е толку едноставно како што изгледа.

baner portland horizontalen

КОЈ Е ВИСТИНСКИОТ НАЧИН НА ВИСТИНСКИ МАЖ?

– Пред се треба да си ја има работата во животот. За маж, тоа игра клучна улога. Ако нема работа во животот, тогаш не е маж. Да се ​​каже „професија“ овде не би било точно. Дали претприемачот е професија? Или уметник?

Повторно, во едноставен биолошки модел, главата на семејството мора секој ден да „оди на лов“, да ја „ора нивата“. Така преживува, преживува семејството. Затоа, главниот пат на човекот, духовниот развој е поврзан со работата, работата. Тоа е првиот приоритет.

Втор приоритет се жените. Затоа што човекот треба, како да кажам, да се ослободи од плодовите на својот труд. Ако мажот нема жена која го сака, тогаш во неговиот живот почнуваат да се случуваат секакви глупости. На пример, тој почнува да ги реинвестира плодовите на својот труд. Ова го прават многу деловни луѓе кои имаат проблеми во врската. Основал бизнис и добил многу пари. Што ќе се случи со нив? Неопходно е да се инвестираат во следниот бизнис. Тој инвестираше во следниот. Сега, каде ќе оди со нив? На крајот на краиштата, ако мажот е успешен и започнал еден бизнис, тогаш може да започне два и десет. Мислеше дека ќе се ослободи од парите и тие се намножија. Така ќе го живее целиот живот во овие друштва, а потоа на седумдесет години ќе сфати дека пропуштил се во животот. Имаше успех, но како да немаше среќа, па сè уште ја нема бидејќи цело време градеше кариера.

Затоа, секој маж треба да има жена која тие пари би ги фрлила на ветер🙂

МОРА ВО ВЕТЕР?

– Да секако. Жените очигледно фрлаат пари на ветрот. Само прво човек треба да заработи. И ова секогаш беше посочено во традиционалните култури. За жал, повеќето традиционални практики се изгубени во современиот свет. Но, на некои места такви култури сè уште постојат. На пример, на исток сè уште е зачуван таков феномен како купување невеста. И така е, ти велам. Тоа е многу добро. Затоа што ако не можеш да дадеш 40 овци – не може да ти се верува со жена.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

ШТО АКО ЖЕНАТА НЕ САКА ВИЕ ДА ДАДЕТЕ 40 ОВЦИ ЗА НЕА?

– Немаат таков концепт што жената не го сака. Таму е поинакво воспитување. И мажот е сигурен дека ако даде 40 овци, точно знае дека и жената го сака него и децата и кујната. Го видов со свои очи.

ПА ИЗГЛЕДА ДЕКА МАЖОТ Е ЗАДОВОЛЕН ШТО ЖЕНАТА ГИ ТРОШИ НЕГОВИТЕ ПАРИ?

– Се разбира, тоа е очигледно. Идеално семејство е семејство во кое жената не знае од каде се парите, а мажот не знае каде исчезнуваат парите. Во однос на парите, тоа е одличен пример за идеален пар. Жената секогаш има многу прекрасни начини да троши пари.

Човекот не е способен да троши пари само така, секогаш ги брои, мисли како подобро да ги вложи. Секогаш се труди да осигура дека приходот се добива од вложениот капитал. Додека жената лесно троши. Таа го купила прстенот за 9.000 долари, на пример. И уште беше мал, требаше да се купи за 25.000, па имаше малку поголем дијамант. Хоп – и 25.000 исчезнаа, одлетаа.

Парите во овој случај се продолжување и остварување на машката љубов. Подароци, цвеќиња, куќи, автомобили, облека и секако готовина. Ако мажот сака, тој постојано и дава се на жена.

media 24 uslugi

ЗА ШТО ДРУГО МУ ТРЕБА НА МАЖОТ ЖЕНА, ОСВЕН ДА ГИ ТРОШИ СВОИТЕ ПАРИ?

Генерално, жената за маж е еден од најдобрите извори на инвестиции. Се разбира, под услов да е вистинска жена. Тој секогаш нешто вложува во неа, додека таа секогаш во нешто успева. Еден пат тој инвестираше нешто – таа успеа да има дете, вториот пат тој инвестираше нешто – се создаде дом. Ова е важно на материјално ниво.

На социјален план тоа е статус, на пример имам жена, па дури и најдобра и најубава. Покрај тоа, дава чувство на безбедна заднина.

Што се однесува до духовното ниво, тоа е исто така многу важно. На духовно ниво, жената му помага на мажот во многу важна работа – во потрагата по вистината. Мажите секогаш се во потрага по вистината, нема начин како да се смират. Која е причината што има толку многу мажи во науката, меѓу добитниците на Нобеловата награда, на пример? Затоа што тие се во тој „филм“: сакаат да знаат како функционира светот, сакаат да ја најдат вистината. Научниците и политичарите некако сакаат да знаат како функционира овој свет, за да можат да го командуваат. Ова е фундаментално важно за мажите – вистината. И што е најважно – вистината за себе.

Дознајте „кој сум јас на овој свет?“. И жена е таа што може да го каже тоа. Зборува директно со зборови, кој си ти магаре на пример. А ако имаш среќа, таа вели – „Ти си мојот херој“. Ене го, човекот веднаш е импресиониран. Вистинската жена може да му ја даде на мажот вистинската слика што ја бара и да му ја даде на неопходен начин: јас сум херој, јас сум победник, јас сум најдобра на светот, затоа што таква жена ме сака и ми вели за тоа.

dgtup jovi kompani

СЕПАК, МНОГУ СЕ СМЕНИ. УШТЕ ЈАС ДА СТАНЕ ГО ДАМА ВЛЕГНЕ ВО СОБАТА, ДОДЕКА ДЕНЕС МАЖ НЕМА ДА ГО ПРЕСТАПИ МЕСТОТО НА ЖЕНА НИ ВО ЈАВЕН ПРЕВОЗ…

– Работата е што со текот на времето мажите како вид многу се променија. Постојат многу причини за ова. Без да одиме предалеку, самата историја покажува зошто го изгубивме тој квалитет на машкиот пол што го имавме. Војни, каде што загинаа најхрабрите и најсилните мажи, па малите момчиња беа воспитувани од жени, тие беа премногу грижени и разгалени. Тогаш, во времето на комунизмот, државата се обидуваше да го потисне секој потег на мажите (кои сè уште беа глава на семејството и главен извор на пари и приходи) за независност. Жените се донекаде навикнати да мора се да прават сами.

Така се воспитуваат генерации на искривено поле: момчињата – на инфантилен, женски начин, а девојчињата – како влечни коњи, а потоа овој начин на воспитување се пренесува од колено на колено и се уште е на сила. Нашите жени се стремат да бидат независни. И не е страшно што мажот ја оставил сама со децата. Таа сама ќе ги подигне. И таа ќе се смета себеси достојна за пофалба за тоа. Во минатото, да, кога немаше друг избор, тоа ќе беше херојство.

Меѓутоа, сега ситуацијата е поинаква, денес има многу мажи. И овде на таква жена не треба да и се поздравува затоа што ги свртела животите на своите деца, бидејќи момчињата воспитани без татко не знаат да бидат вистински мажи, а девојчињата не знаат како да се справат со спротивниот пол.

Маѓепсан круг. Не треба да ѝ аплаудирате туку да кажете: „Слушајте, привлечете нормален маж во вашиот живот“. Немој да работиш на три работни места и да воспитуваш деца самостојно. Научи да бидеш жена, научи да слушаш, служиш, сакај вистински маж, почитувај го и се ќе биде добро во твојот живот“.

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

ЗНАЧИ ЖЕНАТА НИКАКО ДА НЕ ТРЕБА ДА ГРАДИ КАРИЕРА, ТУКУ САМО ДА ГОТВИ?

-Жената воопшто не смее да гради кариера. Тоа не е живот за една жена. Жената не смее да работи. Телото на жената едноставно не е наменето за оптоварување. Ајде да видиме. Ајде да ја земеме оваа тешка кутија што стои покрај масата овде и да одиме со неа во раце околу 20 пати низ ходникот. Прво јас, па ти (новинарка). Па ќе видиме што ќе се случи.

Телото на жената едноставно не е наменето да се оптоварува. Вистинската дама не работи, но треба да прави нешто што го сака. Ако и тоа ќе донесе добар профит, уште подобро. Но, тоа не значи дека жената не може да добие пари или други приходи – слава, почит и признание. Нека прави што сака. Најважно е тоа да не се претвори во напорна работа. Затоа што само мажите можат навистина да работат, а жените не се создадени за тоа. Нивните тела и умови се дизајнирани за нешто сосема друго. Како прво, тоа е готвење, точно кажавте. Само не биди толку скептичен. Готвењето е голема работа.

Секој има своја најголема улога на овој свет. Готвење или работа (за мажи) – тоа е само алатка во таа најголема улога. Најважните функции на жената, кои вклучуваат готвење, се женственоста и мајчинството, во најширока смисла. Прво треба да бидеш жена, а потоа, ако жената може да привлече и задржи маж, да основа семејство, ќе дојде мајчинството. Но, ако е лоша како сопруга, нема да може да стане ниту добра мајка.

 

 

Женственоста е пред се убавина, убавината што ќе го спаси светот. Со други зборови, жената има две главни функции: убавина и грижа за женственоста и мајчинството. Патем, тие можат да бидат и основа за бизнис. Жените се најуспешни во кариерите поврзани со овие области, каде што е неопходно да се грижи за некого, клиенти, клиенти. А кога жените ќе почнат да управуваат со фирми, фабрики… За тоа би рекол што треба да имате, но нема да зборувам за тоа пред вас. Жените го немаат тоа.

people.onliner.by – Полина Шумицкаја