Психолог објаснува како вистински да ја прекинете врската со оптоварувачки луѓе!

immortal 758418 960 720 696x333

Ваквите тешки врски претставуваат еден вид незавршена работа во нас самите. Некои од овие луѓе можеби не сме ги запознале со години и веќе ништо не ни значат, но недовршените врски остануваат во нас како напорен баласт од минатото.

Ова е, на пример, случајот со членовите на потесното или поширокото семејство, шефот на работа, соработниците, клиентите, соседите итн.

Особено сложени односи се односите со членовите на семејството. Како по правило, овие односи се емотивно обоени, сложени и амбивалентни.

Да се ​​биде амбивалентен кон некого значи да се чувствува привлечност и одбивност кон истата личност во исто време, да се има измешани, конфликтни чувства.

Во оптоварувачките односи спаѓаат сите оние луѓе со кои некогаш сме се скарале, чие однесување нè повредило, нè разочара итн.

А и денес кога ќе помислиме на нив чувствуваме некакво вриење во стомакот или некоја друга негативна сензација, негативен полнеж. Таквите односи претставуваат еден вид незавршена работа во нас самите.

Некои од овие луѓе не сме ги запознале со години и веќе ништо не ни значат, но недовршените врски остануваат во нас како тежок баласт од минатото.

Како да се заштитите од луѓето кои не оптоваруваат на различни начини?

Оптоварувачки односи се оние во кои преовладува неискреноста, манипулацијата, емоционалната уцена, непочитувањето на границите, агресивноста итн.. Многумина од нас често се повлекуваат од таквите врски, избегнувајќи наметливи, агресивни, непријателски, манипулативни и нарцисоидни личности.

Но, и кога веќе не сме во директна врска со нив, врската не мора да се прекине. Самата помисла на таква личност може да предизвика негативни емоции како лутина, огорченост, презир, вина, лутина кон себе, срам итн.

Сè додека човек има негативен полнеж врзан за овие луѓе, тој не е ослободен од нив во неговиот ум, тој не ја скршил приврзаноста. И негативната приврзаност е исто така приврзаност и не држи приврзани кон некого исто како и позитивната приврзаност (љубов).

Како да ги скршите штетните додатоци?

За ова, пред сè се потребни две работи:

1. Донесете свесна одлука дека е добро да ја прекинете штетната приврзаност. Ова бара свесност за штетноста на врските и постоењето на приврзаност

2. Откажете се од какви било очекувања поврзани со таа личност. Очекувањата и барањата се клучен елемент на приврзаноста. Сè додека очекувам и/или барам нешто од некого, врзан сум за тој некој.

Кога ќе се откажам од сите очекувања и барања, приврзаноста ја нема. Очекувањата кон некого се секогаш мои и не припаѓаат на таа личност. Затоа, можам да се откажам од моите очекувања.

Честопати, очекувањата што ги имаме од другите луѓе се крајно нереални, одраз на нашата себичност и затоа се извор на гнев, бес и разочарување кога човекот не постапува во согласност со нив.

Очекувањата кон другите може да значат нешто што сакаме да го добиеме од другите, иако очекувањата можат да бидат поврзани и со одмазда, покајание на личноста која ни нанела штета, очекување дека личноста ќе се промени, ќе се извини, ќе не сака итн.

Дополнителен проблем може да лежи во фактот што многу од нашите очекувања од другите се имплицитни, неискажани, скриени, полусвесни.

Затоа треба да се освестат, да се објаснат, да се соопштат себеси.

Но, дури и во случај на скриени очекувања, тие ја обојуваат нашата перцепција за другите и ги обликуваат нашите емоционални реакции и однесувања кон другите, кон нас самите и кон светот воопшто.

Како да се ослободиме од очекувањата кон оние со кои сакаме да ја прекинеме приврзаноста?

Првиот чекор е да станете свесни за овие очекувања.

Вториот чекор е свесно да ги одбиете. За овие цели, конструирав едноставна техника што можете да ја користите со себе.

Техниката ги вклучува следните чекори:

1. Идентификувајте ја личноста со која имате оптоварена врска и со која сакате да ја прекинете врската.

2. Замислете како таа личност стои пред вас и вие гледате директно во неа. Додека го правите ова, запрашајте се искрено: Што очекувам од оваа личност? Запишете го увидот до кој доаѓате.

3. Кога ќе станете свесни за тоа очекување, кажете си го тоа очекување така што ќе и се обратите на таа личност во вашата имагинација. Очекувам да…

4. Откријте што се случува кога ќе го направите тоа. Како се чувствуваш? Дали чувствувате негативен полнеж кога го кажувате или откако ќе го кажете?

5. Почувствувајте го тој набој, прифатете го, вдишете полека и длабоко и потоа издишете исто бавно и целосно. Прифатете ја секоја содржина што се појавува во вашата свест без цензура. Содржината може да биде слики, мисли, емоции или телесни сензации.

6. Прифатете ги без разлика дали се однесуваат на минатото, сегашноста или хипотетичката иднина. Не е важно бидејќи сè што чувствувате, размислувате или замислувате секогаш се случува исклучиво овде и сега.

7. Сега замислете дека повторно разговарате со таа личност во вашата имагинација и сега и кажувате дека повеќе не го очекувате од неа она што го очекувавте. Кажете и дека сте се откажале од тоа очекување. Кажи го директно од твоето срце. Навистина убедете се дека од срце се откажувате од тоа очекување што сте го имале. Забележете што сега се случува со негативниот полнеж. Дали е уште таму или не? Чувствувајте се што чувствувате и прифатете го, вдишете и издишете.

8. Применете ја опишаната процедура од чекорите 3 до 7 онолку пати колку што е потребно за да ги поминете сите очекувања што сте ги идентификувале и потоа сте ги ослободиле. Показател дека успешно сте го завршиле процесот е дека кога ќе ја замислите таа личност, повеќе не чувствувате никаков набој кон неа. Ако нема повеќе полнење, нема повеќе прилог. Тоа беше обвинението што ве држеше врзани.

Конечно, замислете во вашата фантазија дека и се заблагодарувате на таа личност за се што сте научиле од неа за себе, за другите и за светот воопшто, поклонете им се во вашата имагинација, збогувајте се со нив.

Кои се придобивките од оваа техника?

Одвојувањето од луѓето кои ве оптоваруваат ќе:

1. Дека чувствувате многу помалку негативен набој кон другите и кон себе

2. Веќе да не се чувствувате како жртва која нема контрола врз неговите емоционални реакции

3. За да го зајакнете вашиот увид дека сте одговорни за тоа што односите со некои луѓе ви станале оптоварувачки, со тоа дополнително ќе го зајакнете чувството за самоконтрола

4. Повеќе ќе се сакате и почитувате себеси

5. повеќе нема да се задржувате претерано во врски кои не ве задоволуваат

6. Ќе имате пореален однос кон себе и кон другите

Како да се практикува опишаната техника?

За почеток, изберете една личност со која сте имале лоши односи во минатото или во близина на сегашноста. Ова е личност која кога ќе помислите на него чувствувате нешто негативно.

Не мора да започнете со личноста со која имате најкомплицирана или најлоша врска, оставете ги за подоцна кога ќе ја совладате техниката. Кога правите еден успешен процес, направете го тоа со други луѓе. Еден однос, еден процес.

Не претерувајте со примената на техниката за краток временски период, бидејќи нема смисла да се претера и на крајот да се откажете. Применете ја техниката кога ви одговара.

д-р. Владимир Мишиќ, психолог /  www.vaspsiholog.com