Рабиндранат Тагоре – Ми се чини дека сигурно те сакав

daniel holeman 5

Ми се чини дека мора да те сакав на безброј начини, безброј пати,

Во живот по живот, во возраст по возраст, засекогаш.

Моето маѓепсано срце направи и преправи ѓердан од песни

Добијте го како подарок и носете го околу вратот на ваши различни начини

Во живот по живот, во возраст по возраст, засекогаш.

Секогаш кога слушам стари приказни за љубовта, тоа е вековна болка,

Таа стара приказна за живеење одвоено или живеење заедно,

Како што секогаш се навраќам на минатото, на крајот секогаш се појавуваш ти

Покривање на осветленоста на поларната ѕвезда која сјае низ темнината на времето:

Станувате симбол на она што вечно се памети.

Јас и ти лебдиме на овој поток што доаѓа од изворот

Срцата на времето се сакаат .

Танцувавме со милион други љубовници, споделувајќи го истото

Срамежливата радост на средбата, истите распарчени солзи на разделбата –

Стара љубов, но во форма која се раѓа и се раѓа повторно и повторно.

Денес таа сила е пред твоите нозе, откако го најде својот крај во тебе,

Љубовта на човекот на сите времиња, минатото и вечноста:

Универзална среќа, универзална тага, универзален живот.

Сеќавањата на сите љубови се спојуваат со оваа наша љубов –

И песните на сите поети, минати и вечни.

ладење / алтернативни информации