Раданат Свами – Благодарноста е вистинска мудрост

pexels photo 112640

Благодарноста е божествена доблест која е толку важна што практично ниту една друга божествена доблест не може да постои без неа.

Духовноста расте како семе во почвата на нашето срце. Урамнотежувањето на нашиот начин на живот го штити тоа семе – нашата духовна пракса е како да го наводнуваме тоа семе, но благодарноста е таа што ја прави почвата плодна за сите други доблести да имаат максимален ефект.

Тоа е затоа што само плодната почва му дозволува на семето да има длабоки корени и да расте многу силно.

baner portland horizontalen

Благодарноста бара да ги надминеме моменталните околности во кои се наоѓаме и да ја бараме вистинската суштина во секоја ситуација. Барањето на таа суштина е вистинска мудрост, а суштината на секоја ситуација е наоѓање и чувство на прекрасна можност за раст. Благодарни сме за успехот и неуспехот, почитта и непочитувањето, среќата и несреќата, здравјето и болеста, победата и поразот, студот и топлината, задоволството и болката.

И на крајот, секоја околност е можност да се засолни во врвната Божја сила. Во ова засолниште лежи сознанието дека секој момент во животот е незамисливо богатство. Барањето на суштината, препознавањето на Божјата рака во секоја ситуација е вистинската дефиниција за успехот од духовна перспектива.

 

Раданат Свами