Разочарувањето е во верувањето дека сега не е како што „треба“

spiritualism 4552237 1920

Наместо да бараме начин да ги решиме нашите „вкоренети проблеми“ и „блокади во чакрите“ кои дури и не тераат да мислиме дека не сме доволно добри и дека сега не е како што треба, да се обидеме да го гледаме животот како постојано менување. процес. Секој момент е нов, ниедно искуство не се повторува. Иако ни се чини дека нашите незадоволства се постојани, тие се присутни кога за нив има услови. Затоа ја вклучуваме светлината на свеста, „светилката за свесност“ токму во оние аспекти од нашиот живот кои изгледаат крути, непроменливи и кои попрво не би ги гледале.

media 24 uslugi

Чакрите често се претставени како енергетски центри кои можат да течат или блокираат, во тој случај тие спречуваат радосен, исполнет живот. Без сомнение во традиционалниот пристап за разбирање на чакрите за водечката мисла на овој напис, можеме да кажеме дека тоа не е најдобрата терминологија. Немаме блокади кои не спречуваат конечно да бидеме среќни, не сме „валкани“ со животот и траумите кои треба да ги решиме за еднаш засекогаш да се ослободиме од сите проблеми.

Кога размислувам така, секогаш се прашувам „што тогаш кога конечно ќе ги расчистам сите блокади и ќе дојдам до слободна среќна душа?“. Одговорот е секогаш ист – не постои крајна среќа. Подложни сме на болести, старееме и ќе умреме, разделбата и болката не се блокади на лично ниво запишани во нашата „натална карта“, туку природен дел од текот на животот. Ова не е ни најмалку песимистичка контемплација*, го констатирам за да се надоврзе и да кажам дека вистински мир можеме да го најдеме само во согласувањето со тој природен процес и тек.

Животот е постојан процес на настанување и исчезнување, сите наши состојби доаѓаат и си одат, ние всушност имаме само искуство во кое сегашното искуство е присутно од момент во момент.

Вистина е дека преку воспитувањето сме собрале шаблони на дејствување и размислување кои не условувале на овој или оној начин, но тоа е природно, не можеме да бидеме безусловни од воспитувањето и културата во која живееме.

На пример; како дете плачеме и покажуваме незадоволство кога нешто не е во ред, ако родителите ни кажат „биди добар“ или „не си добар“ како одговор на таквото однесување, во конфликт сме – ме боли и покажувам како знам и јас сум казнет за тоа… Така учиме дека не е безбедно да бидеме искрени, дека не сме прифатени кога нè мачи и дека немаме поддршка кај родителите. Тоа е условено од воспитувањето. Кога ќе пораснеме, овие верувања и модели на однесување се повторуваат автоматски (несвесно) во блиските односи.**

dzovi kompani baner horizontalen 1

Незадоволството (од мали иритации до длабока болка), чувството на „блокирање“ и фрустрираност се услови со кои живееме, кои учиме да ги држиме блиску до нашите срца со разбирање дека не можеме да им избегаме, дека нема ништо лошо ако чувствуваме незадоволство и болка и дека живеењето целосен живот значи дозволете си да почувствувате сè без разлика на причината.

Додека се стремиме кон живот без чувства на болка и незадоволство, ја бркаме среќата што не постои, не сме доволно добри такви какви што сме (затоа што мора нешто да не е во ред со мене ако страдам) и живееме со чувство дека уште треба да се подобри, да се “реши сè до крај” за да би бил среќен.

Чакра циклус сите 08

Разочарувањето е во верувањето дека сега не е како што „треба да биде“

Наместо да бараме начин да ги решиме нашите „вкоренети проблеми“ и „блокади во чакрите“ кои дури и не тераат да мислиме дека не сме доволно добри и дека сега не е како што треба, да се обидеме да го гледаме животот како постојано менување. процес. Секој момент е нов, ниедно искуство не се повторува. Иако ни се чини дека нашите незадоволства се постојани, тие се присутни кога за нив има услови. Затоа ја вклучуваме светлината на свеста, „светилката за свесност“ токму во оние аспекти од нашиот живот кои изгледаат крути, непроменливи и кои попрво не би ги гледале.

Го тренираме нашиот ум да биде присутен во сегашниот момент за да можеме да видиме под кои услови се појавуваат овие состојби на умот и телото. Ако можеме да бидеме доволно внимателни за да го почувствуваме, прифатиме и конечно да го оставиме искуството што сега е таму, сме го живееле, но и дозволивме да помине – оваа навика на умот ја негуваме преку медитација.

baner portland horizontalen

Гледаме дека оваа блокада не е лична работа што „ми се повторува цело време“, туку само искуство што се појавило во тој момент под тие услови и поминало кога условите се промениле. Со апстрактно размислување ја гледаме безличноста на искуството и се засолнуваме во минливоста која е безбедна.

Моделот на јога чакри може да се користи како систем кој ни помага да ги осветлиме дел по дел од телото и комплексите кои се причинители на вителот на незадоволството. Негуваме здрава свесна свест со сочувствителен став за секој дел од нашето тело и учиме да гледаме со нови очи, од поинаква перспектива за што стануваме свесни.

Малку по малку ја гледаме природата на тоа незадоволство и полесно дозволуваме да се случи и да помине по свое сценарио, а ние, овојпат свесни, поинаку реагираме. Ова е токму „чакрата што се врти“, со други зборови, енергијата во телото што поминува и тече и ставот во кој животот не е борба, туку патување.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

* Мудроста на учењето на Буда вели дека болката е благородна вистина, таа вели дека треба да ја знаеме болката, да дозволиме да биде, да знаеме да живееме со неа и да не бегаме од неа. Болката (дукха) е благородна вистина затоа што нè учи да ја видиме вистинската природа на реалноста: минливоста (аница) и безличноста на искуството (аната), вели Буда.

** Со оваа теза се занимава Габор Мате во својата книга „Кога телото вели не“. Габор вели дека ја жртвуваме нашата автентичност (чесност за тоа како се чувствуваме) за приврзаност (за да не ја изгубиме примарната врска – старател или партнер). Причината за болеста лежи во нечесноста кон себе и неизразувањето искрено чувство.

Тена Реберњак, инструкторка по јога

Категорија: Живот