РЕЛАКСАЦИЈА НОЌЕ: Намалете го стресот и анксиозноста со медитацијата Јаза

yaza meditacija

Дознајте повеќе за една од најпопуларните медитации во моментов

Јаза е една од моментално најпопуларните медитации , која влече корени во Мјанмар, каде што е популарна меѓу монасите и мирјаните. Самото име – Јаза – значи „ноќно седење“, што се однесува на времето од денот во кое се практикува. Во текот на ноќните часови, до зори. Оваа медитација вклучува фокусирање на здивот или на одреден предмет како што е пламен од свеќа или мантра. Целта е да се негува присуство и концентрација за да се постигне внатрешен мир и благосостојба. Тоа е медитација која е прониклива и помага да се развие свесност за сопствените мисли и емоции.

Придобивките од медитацијата Јаза се намалување на стресот и анксиозноста, смирување на умот и обезбедување чувство на внатрешен мир. Дополнително, го подобрува допирот со емоционалните компоненти и не учи како да пристапиме кон која емоција и да реагираме без предрасуди. Исто така, ја зголемува емпатијата и сочувството. Колку е подобар нашиот личен допир со емоциите, толку појасно ќе ја видиме нашата околина. На крајот, оваа медитација ги зајакнува менталните способности и на тој начин помага во активното решавање на предизвиците и непознатите ситуации.

dzovi kompani baner horizontalen

Како се практикува Јаза медитацијата?

Најдете квалитетно место за медитација. Важно е да останете во тивка, мирна средина која не ви нуди одвлекување на вниманието. Тоа место треба да биде удобно и во исто време релаксирачко, како соба за медитација или едноставно тивко катче во вашиот дом.

Поставете аларм. Јаза вклучува долго седење , па за да останете во иста, удобна положба и да се фокусирате на медитација и да бидете присутни, започнете со триесет минути медитација за почеток. Само подоцна, полека, продолжете го времетраењето.

Изберете го фокусот. Не е важно дали е на здивот, на некој предмет или на мантра. Онаа што ви прави удобно и ви помага да бидете присутни и фокусирани.

Можете да седите на перница или стол. Грбот мора да биде исправен, а дланките мора да се потпираат на колената.

Како и другите медитации, успехот и придобивките лежат во постојаното повторување – секојдневно вежбање, а резултатите доаѓаат доколку сте упорни и нежни со себе. Медитацијата никогаш не доаѓа лесно за почетниците, но важно е да се задржи фокусот и да се има волја, а секако може да се обратите кај наставниците за медитација за помош и водство.

СИТЕ ОГЛАСИ НА ЏОВИ

Негувајќи ја емоционалната регулација, повикувајќи емоции и присуство, медитацијата Јаза е сојузник на оние кои се борат со негативните емоции, но и на оние кои се обидуваат да ги продлабочат своите духовни практики.

 

Категорија: Астрологија,Карма,Духовност