Реформа во образованието и основни недостатоци

learn 1468406 1920 696x333

Деновиве многу се расправа за реформите во училиштата и како таа ќе се направи на прво место. Бидејќи добив информации во која насока сакаат да одат, ова се навистина мали чекори за тоа што треба да се направи за конкретна корист од ваквата реформа. Што се однесува до нашиот училишен систем, треба јасно да се демистифицираат неколку елементи за да се добие подобар впечаток за тоа кој пат и метод повеќе им одговара на нашите деца, а со тоа и на родителите кои ги поддржуваат овие деца во поттикнувањето на подобро образовно воспитување.

baner portland horizontalen
baner portland horizontalen

Имено, образовната реформа не е иницирана од 1975 година. Верувам дека мнозинството е свесно дека знаењето што тогаш беше активно заостанува многу зад она што денес навистина им е потребно на младите кои се подредени на образовниот систем – и не дава што може да се постигне подобро за сите нас. Првично, она што недостасува во училишниот систем е занемарувањето на креативноста како неопходен елемент на напредокот на поединците кои се дел од целокупното училиште, односно образовен систем. Мора да се истакне и фактот дека студентите/учениците станаа дел од „подвижната лента“ на сериско производство на образовен кадар кој по завршувањето треба да има доволно материјал на располагање на пазарот на трудот. Исто така, повеќето се свесни за поразителните сознанија дека младите ја напуштаат земјата затоа што не или не можат да добијат доволно добра работа овде за она за што се школувале.

Ајде да погледнеме и од друга перспектива, онаа на бизнисот (корпоративниот). Работодавачот очекува студентот да има доволно знаење за да се вклопи во работната сила која е веќе организирана. Имајќи го предвид количеството на (лошо) квалитетно знаење добиено во текот на образованието, голем дел од студентите/учениците исто така не добиваат стимулации кои би имале волја за независно истражување, проекти или работи кои би се покажале во тоа што се. заинтересирани за професијата за која се и конечно одлучија. Односно, работодавачот често не може да добие доволно информации врз основа на CV или интервју за работа за да вработи новодипломиран студент, кој мора да биде способен да покаже компетентност на пазарот на трудот.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Понатаму, образовниот систем е нашироко познат како „подвижна лента на сериско производство“, каде што сите ученици/студенти се учат на исто знаење, надевајќи се дека ќе бидат обучени да работат различни работи и да се соочат со исклучително различни предизвици. Ова е многу аналогно на фармацевтската/медицинската индустрија, која се справува со (или се обидува) многу индивидуални проблеми со болеста на речиси исти начини. Тие занемарија еден многу важен факт –  секој човек има индивидуална енергетска мрежа ,  па затоа мора да и се пристапи на индивидуален начин . Сер Кен Робинсон, креаторот на креативниот образовен кадар, е познат по неговата реформа во образованието, која се поистоветува со револуцијата на образовниот кадар и системот. Ваквиот начин е добредојден за целиот систем на образование, што е објаснето во статијата. Споменатиот говор на угледниот револуционер е даден на следниот линк:

https://www.youtube.com/watch? v=iG9CE55wbtY

Одејќи кон ваков образовен систем, каде децата и младите се желни за индивидуален пристап и разбирање, заедно ја создаваме еволуцијата на човечкиот вид, но тоа го вклучува и целиот систем на планетата, како  доминантни суштества ние сме дел од него. . Човек кој е искусен и третиран со емпатија, добива дополнителна мотивација и волја да покаже повеќе од даденото; на крајот на краиштата –  луѓето се неограничени суштества способни да создаваат чуда , само овој целокупен систем придонесе малку да ве натера да го заборавите тоа. Колкумина од вас ќе веруваат дека сте способни да правите чуда, или уште помалку – да управувате со сопствениот живот? Важно е да се нагласи дека сегашниот образовен систем е донекаде хендикепиран, недостигаат некои основни елементи кои инаку би создале генијалци во многу области, а не на начин на кој постојат генијални умови кои веќе биле предодредени за него од раѓање. Човек може да стане генијалец ако средината во која расте ученикот се создаде креативно, а не само со учење на општи знаења со надеж дека секој од него ќе стане генијалец.

„Кога создаваме средина што е погодна за лицата со попреченост, тогаш сите добиваме позитивни резултати од таа работа“  (Елиз Рој)