Ритуал на благодарност кој ќе ви го промени животот!

photo 1545945774 73922eb27813 696x398

„Започнете го секој ден со позитивна мисла и благодарно срце“.

Летото пред да умре татко ми, се сеќавам дека отидов на прекрасно патување со него. Иако никогаш не се пожали, татко ми беше исцрпен од рак на коските. Нему во тоа време не му беше дијагностицирана, но со секој чекор, терминалниот карцином му ги убиваше белите крвни зрнца.

Одевме чекор по чекор, уживајќи во дрвјата и во потокот што ја следеше патеката. Потоа наидовме на грмушки од диви малини. “Еј Гевин, види!” Слушнав како татко ми возбудено му шепоти на мојот 7-годишен син. „Ќе јадеме малини, ќе ги береме од таа грмушка! Секогаш ќе се сеќавам на татко ми како возбудено шепоти. Некогаш ми го привлекуваше вниманието кога бев дете, и сигурно го привлече вниманието на мојот син тој ден.

Татко ми ја прескокна грмушката од малини со Гевин и тие возбудени собраа доволно овошје за сите нас. Токму оваа детска возбуда и радост со која зрачеше татко ми го направи тоа едноставно искуство толку магично.

Така живееше секој ден од својот живот – давајќи добар пример за сите нас – дури и по неговата фатална дијагноза, до последниот здив. Зборовите не можат да објаснат колку ми се восхитувам и колку ми недостига. А сепак, помина долго време од смртта на татко ми и откако целосно го заборавив прекрасниот пример што тој го даде. Наместо тоа, дозволувам секојдневниот стрес да ме надвладее.

dzovi kompani baner horizontalen

Моќта на перспективата

Во последно време работата е тешка. Имав чувство дека колку повеќе работам, толку повеќе работа добивам. И понекогаш искрено се чувствував како да не можам да дишам.

Знаев длабоко во себе дека морам да се сетам да се вратам во сегашниот момент – да одвојам време да ги ценам малите нешта дури и кога мојата работа беше многу стресна и напорна. Но, тешко е да не паднете во истите стари замки – да се жалите на колегите или едноставно да бидете мрзливи цел ден. Во жештината на моментот, погрешните работи често изгледаат исправни! А за учење да се прави спротивното е потребно вежбање, пишува Карл Стаиб за Marc and angel . Таа практика сепак се исплатеше.

Минатиот месец мојот шеф ме замоли да присуствувам на целодневен состанок. Веќе се чувствував исцрпено, но секако реков да. Почнав да си поставувам некои навистина негативни прашања, како:

„Не гледаш ли колку напорно работам?

„Дали тој не го цени моето време?

„Зарем не знае дека немам толку време?

Виџетот не е во ниедна странична лента

Потоа, штом се фатив на дело, почнав пракса – почнав да се борам со тие негативни мисли.

„Секако дека гледа колку напорно работам; затоа мисли дека можам да се справам со овој целодневен состанок. “

„Се разбира, тој го цени моето време, но ја цени и мојата способност да завршам подобра работа“.

„Секако дека знае дека немам време за губење, но овој состанок му е важен и ми верува да присуствувам и да го претставувам нашиот тим.

И постепено почнав да се чувствувам подобро. Мојата перспектива се смени додека се чувствував благодарен за шефот кој ми веруваше и се потпираше на мене. Сега, неколку недели подоцна, сè уште сум вистински благодарен за работата и луѓето со кои работам.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Ритуали на моќта на благодарноста

За повеќето од нас, промената од перспективата што штотуку ја опишав не доаѓа преку ноќ. Всушност, ми требаа години да го развијам и усовршувам со доследна пракса. Со текот на годините буквално вежбав да ја менувам мојата перспектива во речиси секоја област од мојот живот. И резултатите од тоа навистина го променија животот.

Првата алатка за промена на перспективата беше само едноставен дневник за благодарност. Цела година секој ден запишував три работи за кои бев благодарна, дури и кога времињата беа навистина тешки, бидејќи беа неочекувани за мене. На пример, кога татко ми лежеше во болничкиот кревет, почувствував потреба да напишам што научив од ситуацијата. Гледав колку е несреќен внатре. Беше мизерен и се чувствуваше депресивен, но сепак толку многу се трудеше да го одобри. Тешко ми беше да разберам нешто за неговите или за моите околности.

Почнав да пишувам за ракот на татко ми во мали приказни. Секоја приказна започнуваше со проблематична реалност и ја гледав од секој агол додека не најдов мала трошка благодарност. На крајот ги претворив овие приказни во книгата „Донеси благодарност“, книга која ми помогна да ја обработам смртта на татко ми и оттогаш да напредувам.

Знаев дека благодарноста има многу придобивки, но никогаш не мислев на неа како алатка за тагување. Претпоставувам дека дури кога бев длабоко тажен, сфатив колку е моќен. И сигурно не сфатив како мојот мал ритуал на благодарност може позитивно да влијае на речиси секој аспект од мојот живот во неделите, месеците и годините што следат.

Во својата книга „Зошто го правиме она што го правиме“, истражувачот Едвард Дечи објаснува дека кога некој има шест позитивни интеракции со една негативна, тој е 31% попродуктивен во неговиот општ секојдневен живот. Ова главно се должи на фактот дека позитивните мисли и интеракции ни овозможуваат полесно да се фокусираме на она што е важно и да се ослободиме од она што не е.

Кога конечно бев во таа болничка соба со татко ми, се фокусирав на тоа колку бев благодарна што имав уште еден момент со него и оставив се да помине. И мојот дневник за благодарност на крајот беше алатка што ја користев секојдневно за да создадам дополнителни позитивни мисли и интеракции што ми беа потребни за да одржам сегашна и благодарна перспектива во такво време.

Еден ден, едно мало благодарам, пораснав, оздравев и напредував.

Железара Џајми Комерц

Предизвик за вас

Еве краток извадок од најпродаваната книга на Марк и Ангел во Њујорк Тајмс:

„Дали сте спремни да поминувате малку време секој ден како што повеќето луѓе не сакаат, за да можете да поминете повеќе од вашиот живот како што повеќето луѓе не можат? Размислете за тоа прашање за момент. Нека потоне длабоко. На крајот ќе станете она што постојано го правите. И зарем не е смешно како од ден на ден ништо не се менува, но кога ќе погледнете наназад, сè е поинаку? Тоа е моќта на секојдневните ритуали“.

Затоа имам секојдневен ритуален предизвик за вас:

Започнете дневник за благодарност и напишете нешто во него секој ден во следните две недели.

Важно е да се запамети и „малите нешта“. Никој не се обидува да воспостави нов здрав ритуал и веднаш да успее. На пример, повеќето луѓе кои вежбаат секојдневно не успеале во минатото. Тие избраа вежби кои беа предолги или немаа доволно време за вежбање во нивниот напорен распоред. Но, оние кои успеале долгорочно, го прават тој мал тренинг на ден. Тие го прават ритуал и се грижат да воспостават рутина што им одговара.

Друга важна работа е да се разбере зошто. Погрижете се да разберете зошто сакате да бидете благодарни секој ден. Можеби сакате да ја промените вашата перспектива или да станете малку поотпорни. Пронаоѓањето на одговорот на прашањето „зошто“ ќе ви помогне да се држите до дневник за благодарност секој ден.

Конечно, предлагам да започнете да се фокусирате на малите нешта. Или, како што велат Марк и Енџел во нивната книга, запомнете: „Среќата е да се откажеш од претпоставката за тоа каков треба да биде твојот живот во моментов и искрено да го цениш поради сето она што е“.

Секој ден пишувајте за што сте благодарни и зошто. Предлагам нешто едноставно како ова:

Благодарен сум на мојот колега бидејќи секогаш е подготвен да слуша и да помогне.

Благодарен сум што можам да танцувам на моето седиште во автомобилот кога сум заглавен на семафор бидејќи тоа ми овозможува да се ослободам од стресот.

Благодарен сум на моите миленици затоа што прават да се чувствувам сакано и потребно.

Повторно, клучната компонента овде е зошто. Ова е толку важно затоа што помага да се продлабочи искуството за пишување на благодарност. Со солидно „зошто“ и малку доследност, гарантирам дека ќе забележите барем мало подобрување во вашиот целокупен став за само неколку кратки дена.

Карл Стаиб