Роберт Грин: Емоцијата не ја предизвикува реалноста, туку – вашето искуство на реалноста!

lonely grey black space park despair 1418 617 696x398

Познатиот атински владетел Перикле постојано работел на контролирање на своите емоции. Тој сфатил дека неговите претходници ја ослабнале моќта на Атина токму затоа што биле водени исклучиво од нивните емоции, а не од разумот. Меѓутоа, Перикле отишол во друга крајност затворајќи се во својот дом неколку дена додека негативната емоција целосно не исчезнала. И тогаш ќе можеше да донесе – правилна одлука.

dzovi kompani baner horizontalen

 

Совети кои ќе ви помогнат да започнете да управувате со вашите емоции

 

Роберт Грин е американски автор на неколку бестселери, меѓу кои најпознати се „48 закони на моќта“, „Мајсторство“ и „Законите на човековата природа“. Грин стекна голема популарност меѓу читателите благодарение на одличното познавање на човековата природа и мудрите, практични совети како да управувате со емоциите, а тоа значи – сопствениот живот.

Негативните емоции, за жал, доминираат во нашите животи. Не треба да биде така. Кога ќе ни се случи нешто лошо, секогаш реагираме импулсивно, додека сме обземени од негативни емоции. Ова е и главната причина зошто непотребно страдаме и им создаваме страдање на другите.

Римскиот филозоф Сенека во античко време рекол: „Човекот многу повеќе страда во своите мисли отколку во реалноста“.

Страдањето во мислите значи да се водите исклучиво од сопствените негативни емоции – страв, вознемиреност, гнев, завист… Ако, на пример, дејствуваме додека сме лути или лути, стануваме слепи за она што навистина се случува околу нас. Во такви ситуации не ја гледаме реалноста таква каква што е, туку ја гледаме низ очила обоени од нашите сопствени идеи, предрасуди и емоции.

Се прашувате – како да ја контролирате вашата емоционална состојба и што треба да правите кога чувствувате дека кај вас се појавува некоја негативно наелектризирана емоција за која знаете дека ќе ве одведе во погрешна насока? Роберт Грин ви дава јасни упатства како да ги совладате вашите емоции.

 

baner portland horizontalen

 

Ние не сме рационални суштества, но можеме да станеме едно!

Роберт Грин вели дека не сме родени рационални суштества, но преку пракса и упорност можеме да станеме такви. Помислете само колку пати во животот сте биле водени исклучиво од чувството на вознемиреност, страв и гнев и само сте чекале некој да ви го згази клошарот за сето тоа да го извади од вас.

Но, наместо да бидеме обземени од гнев, она што му треба на секој од нас е смиреност и фокусираност во сите животни ситуации.

„Првиот чекор за да станеме рационални е да станеме свесни за нашата сопствена ирационалност“, вели Роберт Грин.

Со нас владеат емоции од детството

Сè што навистина не вознемирува и предизвикува негативни емоции обично влече корени во нашето рано детство. Кога бевме мали, бевме под силно влијание на родителите, наставниците, пријателите… Како сунѓер ги впивавме и позитивните и негативните емоции и моделите на однесување и, особено ако не можевме или не ни беше дозволено да ги изразиме, ги „закопа“ некаде длабоко во нас.

Подоцна во нашиот живот, различни ситуации и средби со одредени луѓе делуваат како тригери кои повторно ги вадат истите скриени емоции на површина.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Емоциите кои извираат од детството се всушност најбурните. Станете свесни кои ситуации во вас предизвикуваат најсилни негативни емоции и на кои реагирате како дете, што значи нерационално и надвор од опсегот на вашиот карактер.

Имајте на ум дека секој човек чувствува негативни емоции, како лутина или љубомора. Никој не е поштеден од тоа. Но, некои луѓе, вели Грин, вешто ги кријат или едноставно знаат како да управуваат со нив.

Самиот Грин отворено вели дека чувствува и гнев и љубомора, но не дозволува овие емоции да владеат со него. Тоа е клучно. Иако не можеме да се ослободиме од негативните емоции, можеме да ги земеме работите во свои раце и свесно да управуваме со нив.

Емоцијата не е предизвикана од реалноста, туку од вашето искуство на реалноста

Запрашајте се зошто кај вас често се појавува емоција и кој е нејзиниот поттик. Ќе разберете и дека негативната емоција не е предизвикана од некоја ситуација или личност, туку од вашето искуство на истата ситуација или личност (иста ситуација или личност воопшто нема да вознемири некој друг).

Исто така, кога ќе запознаете некого, добивате одреден позитивен или негативен впечаток за него и додека ја составувате приказната во вашата глава, убедени сте дека веќе знаете сè за таа личност. Но, тоа е далеку од вистината. Имено, секој од нас, вели Роберт Грин, всушност носи маска, па можеме да кажеме дека сме мистерија за себе и не се познаваме ни себеси, а камоли некој друг.

Кога ќе сфатите дека знаете многу малку за некоја личност или ситуација и дека секогаш го набљудувате светот преку очила обоени со вашите идеи и емоции, вашите негативни емоции ќе се појавуваат сè помалку со текот на времето. Значи, се е релативно, никој вистински никого не познава и не можеме да влијаеме на многу работи и настани.

Па зошто би се вознемириле, лутиме, љубоморни или лути на ситуации или луѓе?

 

Железара Џајми Комерц

 

Вежбајте да ги контролирате вашите емоции

Роберт Грин вели дека сите ние имаме тенденција да обвинуваме некој друг за одредени лоши ситуации или настани. Наместо да ги обвинуваме другите, треба да преземеме одговорност за себе и да се запрашаме како на прво место дозволивме негативната емоција да не контролира нас и нашите одлуки.

Грин не советува да ја преземеме контролата над нашите емоции. Ова, се разбира, не е нешто што можеме да го постигнеме преку ноќ. Мора да работиме напорно на тоа – од ден на ден.

Исто така, свесно развијте емпатија кон другите луѓе. На пример, ако некој ви направил нешто што го сметате за лошо, ставете се во негова кожа и размислете што го навело да ви направи нешто лошо на прво место. Таа личност веројатно навистина страда и не знае друг начин освен да предизвикува болка на другите. Кога ќе се обидете да ја разберете неговата позиција, гневот полека ќе исчезне.

Со вршење контрола врз сопствената реакција, на крајот ќе научите и ќе станете мајстор во управувањето со вашите емоции. Тоа суштински ќе ви го промени животот – на подобро.

Можете да ги замислите вашите емоции како немирни коњи, а себеси како кочија што ги држи нивните узди. Значи, кога се во прашање негативните емоции, треба да ги повлечете уздите во вистински момент – пред коњите целосно да излезат од контрола.

 

ПРОФИЛНА ЏОВИ ЛОГО

 

Застанете пред импулсивна реакција

Кога нè обзема гнев, бес, завист…, донесуваме избрзани одлуки за кои подоцна обично се каеме. Само запомнете колку пати сте го направиле тоа. Станете свесни за ситуациите или луѓето кои предизвикуваат негативен набој кај вас и добро размислете зошто така реагирате на нив и што можете сами да промените.

Она што можете да го промените е вашата перцепција или искуство за таа ситуација или личност. Сè што не можете да промените, како што е исходот од некој настан или реакцијата на друга личност, едноставно прифатете и пуштете го.

Секој пат кога ќе се најдете во проблематична ситуација, застанете на првиот импулс и свесно застанете. Почекајте додека емоциите целосно да стивнат и дури потоа донесете одлука што да кажете или правите со ладна глава. Сфатете дека воопшто не добивате ништо со насилна реакција, а можете да изгубите многу (пријатели, деловни можности, внатрешен мир итн.).

Важно е да се запре пред целосно да се разгори негативната емоција, бидејќи кога таа целосно ќе завладее, ние се однесуваме како кукла на конец контролиран од некој друг.

И познатиот Перикле знаеше колку е важно да управувате со вашите емоции

Дури и познатиот атински владетел Перикле постојано работел за да ги контролира своите емоции. Тој сфатил дека неговите претходници ја ослабнале моќта на Атина токму затоа што биле водени исклучиво од нивните емоции, а не од разумот. Меѓутоа, Перикле отишол во друга крајност затворајќи се во својот дом неколку дена додека негативната емоција целосно не исчезнала. И тогаш ќе можеше да донесе – правилна одлука.

Се разбира, не треба да го правите тоа. Но, пред каква било емотивна реакција, застанете за момент и оставете разумот да го каже последниот збор.

Слично на водата и огнот, емоциите се добри слуги, но лоши господари. Не дозволувајте да владеат и управуваат со вашиот живот, но исто така, не потиснувајте ги и негирајте ги, туку храбро соочувајте се со нив, какви и да се, прифатете ги и ослободете ги.

Нека служат како големи животни лекции.

media digital ads