Оваа реченица е болест на западната цивилизација, односно многу измами во односите доаѓаат токму поради кажаното. Ако погледнете многу луѓе, ќе го сретнете овој безглав немани кој е бог на Западот, а до него е богот на последиците наречен меланхолија.

Често го поставувам прашањето што сакаш од врската, одговорот е љубов, но ние имаме љубов кон родителите, децата, миленичињата, па каква љубов сакаш? Некои пак велат љубов затоа што не го разбираат зборот, а други велат почит, прифаќање. Сепак, анализата открива дека на свесно ниво се бара почит, но во потсвеста се крие желбата за дионизиска врска која води кон трагична љубов. Значи, сакам нешто што ме боли затоа што е возбудливо, од друга страна, ако ми е возбудливо, значи дека сум депресивен затоа што нешто однадвор треба да ме возбудува, светот е виновен што не ми дава возбуда. па го барам за полесно да се повредам со лоша врска бидејќи така се вратив во сигурното засолниште на родителската мазохистичка љубов која ја знам и препознавам само кога одам во авантура. За жал, не барам љубов затоа што може да дознаам дека не знам што сакам затоа што ако сакам љубов може да откријам дека не сум способен да ја дадам, таа бара реципроцитет што би ме навело до перспективата дека морам да сменам многу детски ставови кон животот. Затоа не се избира врска која развива љубов, туку врска која развива повторување на првата класа за да се биде во иста класа со втората и да се постигне постојано повторување на садистичко-мазохистички односи на кои се заснова сексуалноста.

Ако погледнеме подобро, тоа се случува и во пријателствата. Без чувство на поврзаност со себе и пријателство под влијание на: „Сакам, но не знам што сакам“, тие стануваат „ствар“ како и врска што се користи некое време и се отфрла. Материјалистичкото општество земајте го, џвакајте го и исплукајте го кога вкусот ќе стане познат. Во духовноста, тие се „духовни туристи“ кои испробуваат нови техники и одат понатаму по нови возбудувања, во врските се „романтични туристи“ кои вкусуваат врска и продолжуваат понатаму, во бизнисот тоа се туристи кои се многу среќни кога се во почеток на работа, а по некое време бараат нова работа каде, како Колумбо, бараат неистражена земја, а нивното CV изгледа како пасош на патувачки продавач.
И покрај благодатта во однос на нашите предци пред нас, денешниот човек талка во земјата на желбите на Петар Пан каде што повеќе не владее богот на Јахве и битката, туку богот Хермес или богот на информациите каде луѓето ги бараат искуствата на Хермес, како да им е доста од старите колонијални освојувања каде владеел херој, а потоа светец кој се обидел да ја освои својата сексуалност, како и херој кој не може да освои ништо. Хермес Петар Пановски оди од информација до информација, како кратки тик ток дела, кратки реченици, кратки форми, каде што се запознавам, чувствувам моментално задоволство и потоа продолжувам понатаму. Ова е денешниот човек, досадно му е се, семејство, врски и во неговата анална фаза на развој каде ресторанот и селфито се најголем дофат, несвесен за неговата недоволна способност и вообразен дека е Уберменш – супермен и пред се. Архетипскиот Хермес се плаши од мир и тишина, мора секогаш да биде во движење, со нервозна енергија која треба да биде исполнета со активност и нови искуства. Тие имаат тенденција да уживаат во животните можности кои бараат возбуда во тематски паркови, брзи автомобили и екстремни спортови и покрај секој ризик за себе. Тие бараат можности да патуваат секаде каде што е можно, уживајќи во можноста да го видат светот и да искусат различни култури. Понекогаш потребата за наплив на адреналин или ново искуство може да ги натера да постапуваат лажно или сурово, дури и да мамат за да го обезбедат следниот налет. Ваквите тенденции можат да го направат овој архетип склон кон ризик од зависност. Она што го сакам, но не знам што сакам, е всушност опсесија со богот Хермес, кој бил Вотан кој ги опседнал Германците во Втората светска војна, како што зборува Јунг. Бидете свесни дека луѓето сè уште се опседнати, само што сега несвесно мислат дека се слободни додека Хермес се движи по нив со својата магија: повлечете, избришете и живејте површно.