САМОСАБОТАЖА – Нашиот најголем непријател: Како да се надмине внатрешниот отпор?

324760 zoshto se sabotirame

Многу луѓе не го слушаат повикот на своето повисоко јас, бидејќи длабоко во себе знаат колку би било тешко да одговорат на таков повик. Луѓето ги сакаат плодовите на успехот, самодовербата и храброста, но не сакаат да подлежат на дисциплина и болка потребни за да се постигнат овие плодови. Помеѓу двете трибини – отпор. Отпорот е збир на обрасци и навики кои не спречуваат да го послушаме повикот на нашето повисоко јас. Изговори, рационализации, стравови, мрзеливост, депресија , анксиозност, одолговлекување… сето тоа се манифестации на Отпорот. Бидејќи отпорот е она што се спротивставува на секое движење од пониска состојба на битие во повисока состојба, ако не научиме да го надминеме, предодредени сме да живееме живот во тивок очај или просечност.

Во одредени периоди од животот го искусуваме повикот на нашето повисоко јас, кое не поттикнува да се движиме во насока на поблагороден живот. Овој повик често се појавува во нашите најтемни моменти и ние сме запрепастени кога сфаќаме дека има само два избора пред нас: да живееме на супериорен начин или да продолжиме по ќорсокак пат што само ќе доведе до повеќе фрустрации и мизерија.

Иако оваа манифестација на нашето повисоко јас може да ни обезбеди привремена инспирација, ние ретко ги слушаме неговите заповеди долго време. Наместо тоа, повторно тонеме на нашите вообичаени начини и живееме послушно на нашите понизни желби, апатија и цинизам.

Многу луѓе не го слушаат повикот на своето повисоко јас, бидејќи длабоко во себе знаат колку би било тешко да одговорат на таков повик. Според Ниче, „тие се плашат од своето повисоко јас, бидејќи кога тоа зборува, зборува барано“. Тие ги сакаат плодовите на успехот, самодовербата и храброста што ја придружуваат само-еволуцијата, но не сакаат да подлежат на дисциплина и болка неопходни за да се постигнат овие плодови. Она што им недостасува на таквите поединци во оваа ситуација е амбицијата. Без да го поттикне она што поетот Хелдерлин го нарече „свет оган внатре“, малкумина би биле спремни да се подложат на херкуловата задача да донесат позитивна самопромена.

„Амбицијата, верувам, е најпримарната и најсветата основа на нашето битие. Да чувствуваме амбиција и да постапуваме по неа значи да го прифатиме единствениот повик на нашата душа. Непостапувањето во согласност со оваа амбиција значи да си го свртите грбот на себе и на причината за вашето постоење“. – Стивен Пресфилд, Turning Pro

Немањето амбиција, сепак, не е единственото нешто што не кочи. Болни од губење на животот, давење во тага и лоши навики, постојат моменти кога длабоко не сакаме ништо повеќе од способност да вложиме труд и дисциплина потребни за да живееме извонреден живот. Сепак, поради некоја причина едноставно не можеме да постигнеме никаков напредок. Чувствуваме силно повлекување од нашето повисоко јас, но чувствуваме посилно повлекување во спротивна насока, што се спротивставува на секој наш обид да направиме чекор напред во вистинската насока.

Стивен Пресфилд оваа внатрешна опозиција ја нарече Отпор и предупреди дека тоа е најголемиот непријател со кој некогаш ќе се соочиме.

„Отпорот е најтоксичната сила на планетата. Попуштањето на Отпорот го деформира нашиот дух. Тоа нè закржува и не прави помалку од она што сме родени да бидеме. Колку и да е моќен повикот на нашата душа кон знаењето, толку силни се силите на отпор што му се спротивставуваат“. – Стивен Пресфилд, Војната на уметноста

Отпорот е збир на психо-бихејвиорални обрасци и навики кои не спречуваат да го послушаме повикот на нашето повисоко јас. Изговори, рационализации, стравови, мрзеливост, депресија , анксиозност, одолговлекување… сето тоа се манифестации на Отпорот. Бидејќи отпорот е она што се спротивставува на секое движење од пониска состојба на битие во повисока, ако не научиме да го надминеме, ќе ни биде судено да живееме просечен живот.

„Целта на отпорот не е да се повреди или онеспособи. Отпорот има за цел да убие. Нејзината цел е епицентарот на нашето битие: нашиот гениј, нашата душа, единствениот и бесценет подарок за кој сме на земјата и кој треба да го дадеме и кој никој друг го нема освен нас… Кога се бориме против него, ние се во војна до смрт“. – Стивен Пресфилд, Војната на уметноста

Пред околу 2.300 години, во денешна северна Кина, линија на воени лидери ја ставија својата колективна мудрост во пишана форма, формирајќи го она што сега е познато како Уметноста на војната на Сун Цу. Иако основната намера на текстот беше да им обезбеди на воените водачи увид како да ги покорат своите непријатели, неговата длабочина лежи во фактот што нуди безвременска мудрост за тоа како да се справи со каква било форма на конфликт и секаков вид непријател. Затоа, за совет како да се надмине Отпорот – непријателот внатре – можеме да се обратиме до Уметноста на војната за увид.

„Ако го познавате непријателот и се познавате себеси, нема да има опасност во сто битки. Ако се познавате себеси, но не и непријателот, еден пат ќе победите, а друг пат ќе бидете поразени. Ако не го познаваш ниту непријателот, ниту себе си, ќе бидеш поразен во секоја битка. “ – Сун Цу, Уметноста на војната

Како што советува оваа древна мудрост, за да го надминеме Отпорот и нашата склоност кон самосаботажа, не смееме да го игнорираме или да се преправаме дека не постои, туку да ги проучуваме типичните особини што ги покажува за подобро да се вооружиме против него.

Дефинитивна карактеристика на Отпор е неговата универзалност. Секогаш кога се оправдуваме за ропски начин на живот или дозволуваме апатијата да ги дефинира нашите денови, ние се впуштаме во тенденции кои се универзални и заеднички за сите, дури и за најуспешните меѓу нас. Отпорот не може да се искорени од нашите животи еднаш засекогаш, наместо тоа, мораме да го гледаме како дел од човековата природа и да научиме да одиме напред и покрај неговото присуство.

Причината зошто Отпорот е толку тежок за борба, а тенденцијата за самосаботажа е толку распространета, се должи на неговата протеинска природа. Отпорот има многу форми и толку често се менува што најчесто не сме свесни за начините на кои ни се спротивставува.

Посебно погубна форма на Отпор е проектирањето на нашиот внатрешен Отпор врз луѓето и ситуациите. Тогаш ја играме улогата на жртва и ја обвинуваме нашата просечност и беда на блиските, нашата работа, општество, состојбата на светот, па дури и судбината. Проекцијата е толку штетна затоа што не само што не спречува да ја преземеме потребната одговорност за нашите животи, туку и ги оштетува нашите односи со блиските. За борба против оваа тенденција, Пресфилд препорачува усвојување на следнава мантра: „Отпорот доаѓа одвнатре. Тоа е само-генерирано и само-овековечко. Отпорот е внатрешен непријател“.

Иако проекцијата е секако опасна форма на Отпор, најмоќната манифестација доаѓа во форма на страв. Стравот како одговор на нешто потенцијално штетно е природен и здрав одговор, но ние се плашиме не само од она што ни се заканува, туку и од она што е за наше највисоко добро. Абрахам Маслоу ја забележал оваа карактеристика на човечката природа, пишувајќи: „Се плашиме од нашите најголеми можности. Генерално се плашиме да станеме она што го гледаме во нашите најсовршени моменти, во најсовршените услови, во услови на нашата најголема храброст“.

Ова најстрашно добро е она што Стивен Пресфилд го нарече нашиот „вистински повик“. Да се ​​живее во служба на таков повик значи да ги фокусираме нашите животи на форма на продуктивна работа што ја сметаме за предизвикувачка и интригантна.

„Колку повеќе се плашиме од работа или повик, толку посигурни можеме да бидеме дека треба да го направиме тоа“. – Стивен Пресфилд, Војната на уметноста

Со ова знаење, можеме да го искористиме нашиот страв и да му дозволиме да не води во насока на нашиот најголем потенцијал.

„Она од што се плашите е показател за тоа што го барате“, напиша американскиот писател Томас Мертон.

Но, штом ќе ја одредиме формата на продуктивна работа која најмногу ни одговара, останува само едно да направиме: да почнеме да преземаме акција секој ден за да ги фокусираме нашите животи на нашиот вистински повик. Сепак, додека го правиме тоа, можеме да бидеме сигурни дека Отпорот ќе биде таму на секој чекор и како сирените на Одисеј, тие ќе се обидат да не одведат од нашата животна мисија на заводнички и маѓепсувачки начини.

Но, како што Одисеј можеше да ги надмине сирените ставајќи пчелин восок во ушите на своите морнари и врзувајќи се за јарболот на својот брод, така и ние можеме да се спротивставиме на искушенијата на Отпорот. Важноста на тоа, смета Пресфилд, не може да се прецени. Затоа што способноста да се совлада отпорот, ден по ден, е она што ги разликува оние кои станале мајстори во своите области, од оние кои се вечно осудени да останат само аматери, почетници, специјализанти…

„Да се ​​стане мајстор е како да се откажете од алкохолизмот или да се откажете од дрогата. Тоа е одлука, одлука на која мора да се обврзуваме секој ден. Господарот разбира дека секој ден ќе се буди соочувајќи се со истите демони, истиот отпор, истата самосаботажа. Разликата е што сега нема да попушти на тие искушенија. Тој ќе ги надмине и ќе продолжи да ги надминува“. – Стивен Пресфилд

Академија на идеи / АТМА – Подготви: Сузана Дулчиќ