Само бидете трпеливи – сè ќе излезе во ваша корист на крајот


Бидете трпеливи, бидејќи кога сте во брзање, често непромислено го прекршувате сценариото што вселената внимателно ви го подготвила. 

Прегрнете го трпението. Дури и ако не ви се допаѓа денес, на крајот сè ќе испадне во ваша корист. Помирете се со трпението и дури тогаш ќе разберете зошто некои луѓе не се наменети да останат на вашето животно патување. Нивната вистинска природа одеднаш ќе ви стане јасна. 
Ќе го набљудувате нивниот однос кон другите, ќе ѕирнете во нивниот начин на живеење и дишење. Тогаш јасно ќе видите зошто овие поединци не можеле да донесат ништо добро во вашиот живот, и зошто немале намера. Ќе ви стане очигледно дека нивното присуство само ќе ви ја исцрпи енергијата и ќе ве разочара. 
Трпението нека биде ваш сојузник, бидејќи кармата сама ќе се погрижи за рамнотежата. Тие што ве излажале и ве предале ќе го сретнат „одговорот“ што го носи судбината. Животот игра интересна игра – играта бумеранг. Сè што кажуваме и правиме ни се враќа. Замислете, на пример, дека сте неправедно отпуштени, а набргу потоа компанијата поминува низ тешки времиња. Како е тоа? Тоа е бумеранг на дело, не личен, туку праведен. 
Личноста која ви го скрши срцето, ве изневери и замина без трошка каење, еден ден ќе се соочи со предавство. Тој ќе помине низ истите страдања кои вие сте ги издржале, по своја заслуга. Така оди животот – во континуиран циклус. Направете го трпението ваш сојузник и дозволете кармата да ја заврши напорната работа за вас. Само бидете трпеливи и ќе забележите дека сè што порано ве мачеше постепено се решава и исчезнува, без вашата активна улога. 
Се разбира, ќе мора да почекате. Понекогаш доста долго време. Универзумот е дизајниран така што одговорите на прашањата и триумфот на правдата не доаѓаат веднаш. Може да има моменти на очај кога се чини дека сè се врти против вас, но тогаш најважно е да одржите трпение. Конечно се ќе се среди – тоа е сигурно.
Одговорите ќе ви дојдат сосема неочекувано, можеби само едно вторник наутро со шолја кафе. Тогаш заборавате да ги анализирате оние кои ве повредиле. Одеднаш огледалото ќе ви се открие: „Еве што се случи!“ И тогаш душата ќе ти стане лесна како пердув, како после долга и студена зима. Пред очи ќе ви се појават слики од минатото, а вие ќе седнете и ќе се насмеете: „Сега сè е јасно. Целосно и без сомнение“.
Бидете трпеливи, затоа што во брзањето често го уништуваме сценариото што ни го намисли универзумот. Но, тоа сценарио може да биде исклучително интересно и корисно за нас. Понекогаш дозволуваме да бидеме понесени од желбата за инстант резултати, се стремиме кон моментално исполнување и моментално задоволство кон оние кои нè повредиле. 
Но, тоа е погрешно. На овој начин го спречуваме Универзумот да ја направи својата магија – ставајќи ги сите на свое место и правично распоредувајќи ги според нивните заслуги. Сè се враќа во рамнотежа. Ништо не останува непроменето во нашиот живот. Болката и загубата на крајот го отстапуваат местото на радоста и благосостојбата. Трпението нека ви биде водич додека сте сведок на вашата вера да ви помогне да постигнете сè што некогаш сте сакале, дури и повеќе. Трпеливо гледајте како го добивате секој конфликт што мислевте дека е изгубен.